Intelektualna svojina s osvrtom na softversku pirateriju

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Intelektualna svojina s osvrtom na softversku pirateriju
UVOD

Savremeno doba je okarakterisano povećanom konkurencijom i poprilično je skraćen životni ciklus proizvoda. Samim tim, poslovanje svih preduzeća/kompanija zavisi od intelektualne svojine (Intellectual Property, IP). Intelektualna svojina se može svrstati u ekonomiju znanja i predstavlja jedan od ključnih vidova ekonomskog rasta i razvoja.

Intelektualna svojina igra veoma značajnu ulogu u mnogim poslovnim oblastima. Kao najznačajnije, izdvajaju se poslovne transakcije i sporovi, licenciranja, prodaje pa i bankrotstva. Osnovni zadatak, odnosno cilj intelektualne svojine je da kreativnu ideju sprovede u finansijsko dobro vlasnika. S obzirom da ona postoji da bi vlasniku prava obezbedila finansijske pogodnosti, može se koristiti i kao neki drugi vid finansijskog dobra kao što je recimo slučaj povraćaja novca.

Vlasnik intelektualne svojine može biti fizičko ili pravno lice, odnosno kreator – pronalazač ili kompanija (u većini slučajeva). Ovaj tip svojine, kao i svaki drugi, može da se prenese, proda ili pokloni.
Ova vrsta svojine može da se ogleda u raznim oblicima kao što su na primer: knjige, filmovi, CD-ovi, softveri, automobile, računari, lekovi, razne vrste biljaka kao i u mnogim drugima.

Sadržaj

UVOD 1
1. PIRATERIJA - HRONOLOŠKI PREGLED 2
1.1. Softverska piraterija 2
1.1.2. Tipovi softverske piraterije 3
2. SOFTVER I RAZLIČITA PRAVA INTELEKTUALNE SVOJINE 3
3. PROBLEMI INTELEKTUALNE SVOJINE NA INTERNETU 4
4. AKTUELNI PRIMERI (STUDIJE SLUČAJA) ZAŠTITE/KRŠENJA INTELEKTUALNE SVOJINE SOFTVERA U SVETU 5
5. STANJE SOFTVERSKE PIRATERIJE U SRBIJI 8
5.1. Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije (komercijalna funkcija).10
ZAKLJUČNA RAZMATRANJA 12
Literatura 13


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
22-08-2012 02:29 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: