Instrumenti marketing miksa apoteke „Vrbas“

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,344
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Instrumenti marketing miksa apoteke „Vrbas“
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadžmenta, marketinga, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planova, makroekonomije, mikroekonomije, preduzetništva, upravljanja ljudskim resursima, carine i porezi.

Razvoj marketinga počinje početkom prošlog veka kada je počela da se razvija ideja o pravilima dobrog poslovanja. Za sada ne postoji opšte prihvaćena definicija marketinga, a poslednjih godina marketing se sve više posmatra kao proces razmene. Prema Američkom udruženju za marketing, marketing je «proces planiranja i sprovođenja koncepcija, cena, promocije i distribucije ideja, roba i usluga da se kreira razmena koja zadovoljava potrebe pojedinca i organizacija». Kao naučna disciplina marketing se bavi izučavanjem aktivnosti koje omogućavaju efektivnu i efikasnu razmenu i povezivanje proizvodnje i potrošnje. Prema koncepciji marketinga glavni zadatak preduzeća je zadovoljenje potreba, želja i sklonosti potrošača, što je označeno kao «orjentacija ka kupcu». Za uspešno poslovanje, osnovno je da se prepozna šta kupci žele da kupe, jer oni teže da zadovolje svoje potrebe, a ne da kupe proizvod. Tržište je orjentisano ka potrebama, a ne proizvodima. Marketing sam po sebi ne stvara tražnju, ali je u stanju da latentnu tražnju pretvori u stvarnu. Pored toga, zadatak marketinga je da prati šta se dešava sa proizvodom u procesu njegovog korišćenja, kako bi se izvršile potrebne korekcije i poboljšanje proizvoda, a samim tim ovezbedio prestiž na tržištu i stabilan razvoj preduzeća. Poslednjih godina sve više se ukazuje na značaj očuvanja životne sredine i poštovanja ekoloških principa, što zahteva od kompanija primenu eko-menadžmenta, odnosno merenje ekoloških uticaja na životnu sredinu i preduzimanje korektivnih mera. Na taj način olakšava se integracija državne privrede u svetske tokove, a istovremeno stvara se imidž kompanije i povećava se konkurentska sposobnost. Istraživanja pokazuju da je za potrošače prilikom opredeljivanja za kupovinu nekog proizvoda presudan značaj imao eko-znak «prirodan», obzirom da se pojam «veštačko» poistovećuje sa «štetno po zdravlje».Iz ekološkog koncepta marketinga proizilazi sve veća društvena odgovornost preduzeća, tako da nekadašnji dvodimenzionalni proizvođačko-potrošački marketing, dobija i treću dimenziju-društvenu. Iz tog razloga marketing se može definisati i kao «proces obezbeđenja optimalnog nivoa zadovoljenja potrošača, uz ostvarenje optimalnog profita za preduzeće i optimalnog finansijskog i radnog zadovoljstva za sve zaposlene, a sve to bez oštećenja fizičkog i socijalnog okruženja». Društveni koncept marketinga neki autori definišu «kao nastojanje preduzeća ili ustanove da spozna potrebe, zahteve i interes ciljanog tržišta i da ostvari njihovu satisfakciju efikasnije i efektivnije nego druga preduzeća ili ustanove, na način koji uvažava kako dobrobit potrošača, tako i društva». Prema savremenim shvatanjima uspešno upravljanje je moguće jedino ako postoji trajna veza sa društvenom sredinom, koja se ostvaruje putem marketinga.

Od pedesitih godina pa do danas u marketingu je opšte prihvaćen koncept «marketing-miksa» koji je osmislio Neil Borden u vreme kada se u Americi marketing svodio na nauku. Marketing-miks podrazumeva odgovarajuću kombinaciju elemenata marketinga pri prilagođavanju ponude pojedinim tržišnim segmentima, sa ciljem da se ostvari traženi nivo prodaje. To nije prost zbir različitih instrumenata, već kombinacija koja daje sinergetski efekat i označava sistemski pristup – integraciju marketing aktivnosti kako bi se zadovolje potrebe građana kao potrošača, privrede i društva i ostvarili ciljevi poslovanja.

MARKETING FARMACEUTSKIH PROIZVODA

Specifičnost marketinga farmaceutskih proizvoda ogleda se u tome što lekovi i medicinska sredstva imaju posebnu namenu i koriste se po uputstvu lekara ili preporuci farmaceuta, a na putu do tržišta podležu strogoj zakonskoj proceduri (registracija-marketinška dozvola).

Kako će se sprovoditi marketing-miks zavisi da li su u pitanju lekovi koji se izdaju na Rp ili OTC proizvodi i ostali proizvodi koji se koriste u funkciji zdravlja (herbalni proizvodi, dijetetska sredstva i sl.). Osnovna razlika je u tome što se OTC proizvodi mogu slobodno oglašavati (reklamirati), dok za Rp lekove postoji zabrana reklamiranja, tako da se marketing aktivnosti odnose na upoznavanje zdravstvenih radnika sa proizvodima na tržištu, a oni ih zatim propisuju pacijentima i na taj način odlučuju o izboru leka. Za informisanje zdravstvenih radnika koriste se brošure, stručna literatura, razne publikacije, kao i prezentacije u zdravstvenim ustanovama i na stručnim skupovima. Pored toga, značajno mesto marketing aktivnosti su i veledrogerije sa kojima se uspostavlja, uglavnom, komercijalna komunikacija.

Načela marketinga farmaceutskih proizvoda definisana su Kodeksom farmaceutskog marketinga:

Osnovno načelo polazi od toga da je farmaceutska industrija posvećena zdravlju i u skladu sa tim marketing predstavnici se obučavaju da davaocima zdravstvenih usluga pruže sve potrebne informacije o pravilnoj upotrebi lekova

Načelo promotivnih aktivnosti naglašava da u svim promotivnim aktivnostima treba poštovati visoke standarde promocije, što znači prezentacija mora biti tačna i objektivna, da naučne činjenice o proizvodu moraju biti adekvatno verifikovane, da podaci o sigurnosti proizvoda moraju biti usaglašeni sa sadržajem marketinške dozvole, da navedene indikacije moraju biti bazirane na proverenim naučnim studujama, sa jasno navedenim nuspojavama, kontraindikacijama i sl.

Načelo dobre komunikacije podrazumeva da su marketing reprezenti dobro obučeni za verbalnu i neverbalnu komunikaciju, kao i kulturu rada i ponašanja

Načelo prikupljanja povratnih informacija. Prema ovom načelu zdravstveni radnici su u obavezi da prikupljaju informacije od pacijenata o efektima upotrebe lekova, a marketing službe da se uključe u ove aktivnosti.

Načelo marketing komunikacija na simpozijumima, kongresima i ostale naučno usmerene aktivnosti. Cilj ovog načela je da se stručnoj javnosti prezentuju naučno verifikavni rezultati o učinku određenog proizvoda

Načelo gostoprimstva i promocije odnosi se na plaćanje putnih troškova, troškova boravka predavačima ili promoterima za određene stručne skupove

Načelo sponzorstva odnosi se na ugovorno pružanje finansijske i druge podrške za realizaciju različitih aktivnosti (stručnih skupova, sinpozijuma, kongresa, sportskih, kulturnih i drugih manifestacija) radi promocije imena firme, robnog ili uslužnog žiga ili znaka.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:02 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Uvod u marketing derrick 0 1,554 10-02-2014 12:18 AM
zadnja poruka: derrick
  Marketing istraživanja derrick 0 1,338 12-09-2013 12:31 AM
zadnja poruka: derrick
  Politički marketing 2 derrick 0 1,069 11-09-2013 11:23 PM
zadnja poruka: derrick
  Promocija kao instrument marketing miksa derrick 0 1,285 11-09-2013 02:12 PM
zadnja poruka: derrick
  Internet marketing - hr derrick 0 1,463 16-01-2013 02:28 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: