Instrumenti carinske politike u EU

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,344
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Instrumenti carinske politike u EU
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

Spoljno trgovinska razmena, kao oblik međunarodne podele rada, se sve više proširuje, međunarodni ekonomski odnosi produbljuju, a svetska trgovina postaje značajan činilac razvoja nacionalnih ekonimija. Očigledno je, takođe, da se internacionalizacija svetskog prostora sve više širi, što svetsku reprodukciju procesa proizvodnje čini jednostavnijom.
Robna razmena se odvija po određenim zakonitostima koje vladaju na svetskom tržištu, bez obzira na ostvaren nivo produktivnosti u proizvodnji. Putem svetskom tržišta ostvaruje se prometni proces gde se upoređjuju sve razločitosti u uslovima privređivanja na domaćem tržištu. Savremeno svetsko tržište ima razrađena pravila koka se rešavaju razlike u cenama o robnoj razmeni sa svetom.
Jedini instrument u odvijanju robne razmene sa svetom, koji se priznaje kao moguća zaštita domaće proizvodnje od negativnog uticaja svetskog tržišta, je carina. Od toga da je carina nastala kao isključivo fiskalni insrument na uvoz, provoz i izvoz robe, došlo je do toga da carina postaje osnovna mera zaštite domaće proizvodnje.

Pojam carine i njen istorijski razvoj

Carina je dažbina koja se naplaćuje na stranu robu koja se uvozi na carinsko područje određene zemlje, ili se sa tog područja izvozi. To je iznos davanja uvoznika robe u domaćoj valiuti po osnovi uvoza odnosno prelaska robe preko carinske linije jedne države, odnosno prlaska preko granice.

Carina je u principu trošak poslovanja uvoznika, mada se najčešće prevaljuje, prilikom kalkulacija cene na potrošačima.Kako se preko carine vrši cenovna zaštita domaćih proizvođača dajemo sledeći primer:
U Srbiji se npr. proizvede putnički automobili, a prodajna cena određenog tipa iznosi 700.000 dinara. Zbog veće produktivnosti rada, cena uvoznog putničkog automobila, koji po snazi i tehničko tehnološkim performansama odgovara domaćem automobilu, iznosi npr. 10.000 evra.

Carina se obračunava i naplaćuje u procentu predviđenom u Carinskoj tarifi ili po iznosu od određene vrednosti uvezene robe.
Karakteristike carine su sledeće:

- carina je dažbina,
- carina je po pravilu trošak uvoznika,
- carina je državni prihod ( fiskus) koji naplaćuje država,
- carina može biti instument zaštite domaće proizvodnje ( ako se formirana posebnom nivou, kao i dužini bremena njene primene koja obezbeđuje racionalno ponašanje proizvođača u osvajanju nove proizvodnje).

Savremeni carinski sistemi poznaju uglavnom uvozne , a manje izvizne carine. Do 1921. godine kada je usvojena Barcelonska konvencija postojale su i provozne carine. Carine su sve do pojave razvijenog kapitalizma imale dominantno fiskalni karakter i predstavljale značajan izvorni prihod države.

Međutim, na visokom nivou razvoja međunarodne podele rada, kada je bespoštedna konkurencija neposrdno stvarala uslove za polarizaciju svetskih ekonomskih tokova na razvijene i manje razvijene, pa je po tome carina dobila izuzetno važnu funkciju zaštite domaće proizvodnje.

Savremena ekonomska istorija sveta obogaćena je, ne samo saznanjem, već i neposrednim uticajem carine kao glavnog instrumenta za zaštitu nacionalnog ekonomskog prostora. Otuda je carina na današnjem nivou razvoja svetske privrede izuzetno važan instrument carinske zemlje.

Pojam carina potiče od reči „car“ obzirom da su dažbine koje su se ubirale bile vlasništvo cara i zvale se „careve dažbine“. Reč carina sreće se još pre naše ere. Poznata je i starim Rimljanima koji su na glavnim trgovačkim putevima u graničnim oblastima osnivali carinske stanice gde su se naplaćivale sve dažbine za robu (carine, takse, saobraćajni porez i dr.).

Do svetske privredne krize 1929. godine carina je bila skoro jedini instrument domaće proizvodnje. Međutim značajne promene u shvatanju međunarodnog robnog prometa i nacionalne politike razvoja koje je donela sa sobom, značijo je obogaćivanje strategije i taktike ekonomskog zatvaranja nacionalnog prostora. Razvijene proizvodne i veoma razgranat međunarodni ekonomski odnosi zahtevali su širok spektar instrumenata za

Sadržaj

1 UVOD 2
1.1 Pojam carine i njen istorijski razvoj 3
2 FORMIRANJE CARINSKE UNIJE EVROPSKE UNIJE 5
2.1 Zajednička trgovinska politika 7
2.2 Mehanizmi zaštite trgovine 8
2.3 Ciljevi i temeljna načela 9
2.4 Zajednička carinska tarifa 9
2.5 Jedinstvena carinska deklaracija 10
2.6 Sistem trgovinskih povlastica EU- Instrumenti protekcionizma. 11
3 ZAKLJUČAK 14
4 LITERATURA 15PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:48 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Unutrašnji organi za vođenje spoljne politike Dzemala 0 1,355 14-08-2011 10:41 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Pojam, funkcije i zadaci politike servisa potrošača Dzemala 0 2,133 25-03-2011 11:50 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Standaradi eu iz oblasti ekoturizma - menadzment Dzemala 0 835 09-09-2010 11:27 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Institucionalna i pravna konsolidacija EU Vesnica 0 799 21-05-2010 02:45 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Razvoj i politicke aktivnosti EU - sistem carina i poreza u EU VS1 0 2,093 07-05-2010 09:51 PM
zadnja poruka: VS1

Skoči na forum: