Institucionalna i pravna konsolidacija eu

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Institucionalna i pravna konsolidacija eu
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


NASTANAK EVROPSKIH ZAJEDNICA


Evropska Unija je po svojoj strukturi, veličini jedinstvena integracija u svetu. Po strukturi je jedinstvena zato što ne postoji, niti je postojala, ikakva druga slična integracija tržišnih demokratija sveta, u pogledu broja zemalja i stepena njihove međusobne povezanosti. Po veličini je jedinstvena, zato što predstavlja najveće ujedinjeno tržište.

Prve javne pozive na početak procesa stvaranje Evropske Unije mnogi otkrivaju u pozivu-govoru što ga je Vinston Čerčil održao na Ciriškom univerzitetu 1946. godine.

Na svojim počecima 50- tih godina EEZ je bila samo jedna od ustanova koje su nastale iz iskustva i pepela predhodnog rata. Radi sprovođenja „Maršalovog plana“ 1948. osnovana je Organizacija za Evropsku Ekonomsku Saradnju (OEES) od koje je kasnije nastao OECD.

Počeci EU sežu do skromne Francusko-Nemačke inicirane zajednice za ugalj i čelik iz 1951. godine, koja je obuhvatala 6 zemalja i koja je potpisivanjem „Rimskih Ugovora“ iz 1957. proširena na saradnju u korišćenju atomske energije (EUROATOM).

EU se razvija u jedan sveobuhvatniji oblik povezivanja. Za EU je od vitalnog značaja održavanje unutrašnje konkurencije koja je osnov za uzajamno profitabilnu saradnju članica, kao i sticanje prednosti EU u odnosu na druge zemlje.

Ulasku u zajednicu države članice se obavezuju da će preduzimati potrebne mere za ostvarivanje njenih ciljeva i zadataka u tom smislu prilagođavati i svoj pravni poredak.

U političkom i ekonomskom smislu nastanak EEZ, EZUČ, i EURATOM trebalo bi posmatrati kao uspešnu realizaciju današnje evropske ideje o ekonomskom i političkom zbližavanju evropskih država...

Sadržaj:

1. Nastanak Evropskih zajednica
1.1. Evropska zajednica za ugalj i čelik
1.2. Evropska ekonomska zajednica
1.3. Evropska zajednica za atomsku energiju
2. Institucionalno objedinjavanje
3. Konstituisanje Evropske Unije
4. Širenje Evropske Unije i drugi Integracioni tokovi
4.1. OECD
4.2. Savet Evrope
4.3. NATO
4.4. OSCE
4.5. EFTA
4.6. Beneluks unija


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:18 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Budžet i finansijska perspektiva EU derrick 0 1,382 08-03-2014 01:23 AM
zadnja poruka: derrick
  Institucije EU 2 derrick 0 1,208 21-09-2013 01:38 AM
zadnja poruka: derrick
  Državljanstvo EU i položaj BIH prema EU derrick 0 1,686 21-09-2013 01:32 AM
zadnja poruka: derrick
  Pravna priroda prava na nužni deo derrick 0 1,547 21-09-2013 12:53 AM
zadnja poruka: derrick
  Pravna osnova zasnovanosti sistema bezbednosti derrick 0 1,359 24-01-2013 01:10 AM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: