Instalacioni osiguraci

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,345
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Brick Instalacioni osiguraci
Uvod

Tema maturskog rada su intalacioni osigurači. To su oslabljena mjesta u instalacijama na kojima će doći do prekida linije u momentu pojave prekomjernih struja, na taj način će biti zaštićeni provodnici i kablovi. Postavljanjem osigurača najveće nadzivne struje na početku instalacije i smanjenjem struje osigurača, smanjenjem presjeka provodnika, grananjem instalacije postignuta je selektivnost zaštite. Ako se prekid strujnog kola izvodi topljenjem oslabljenog mjesta, to je topljivi osigurač.
Strujni krug kod automatskog osigurača se zatvara razdvajanjem kontaktnih površina malog prekidača.
Osiguravaju se fazni provodnici na početku svake električne instalacije i na svim mjestima unutar instalacije gdje se mjenja presjek provodnika.
[Slika: 32405994.jpg]

Instalacioni osigurači

Insatlacioni osigurači štite provodnike i kablove od preopterećenja i kratkih spojeva isključenjem napajanja. Zbog jednostavne konstrukcije, prostog održavanja i velike snage isključenja osigurači su našli široku oblast primjene. Prema jugoslovenskom standardu, osigurači moraju ispunjavati sledeće zahtjeve:
a) prekidanje električnog kola sme se izvršiti uzatvorenoj nezapaljivoj sradini (umetak)
b) na osiguraču mora postojati uočljiva oznaka po kojoj se odmah mora zaključiti da li je umetak pregorio ili nije.
c) osigurč veće snage po dimenzijama mora se realizovati od osigurača manje snage, da bi se sprečila slučajna ili namjerna zamjena.
Konstruktivni osigurači su oslabljena mjesta u instalacijama na kojima će doći do prekida linije ako se pojave prekomjerne struje. Da bi uspješno zaštitili provodnike i i kablove osigurači se postavljaju na početku svake električne instalacije i na svim mjestima unutar instalacije gdje se smanjuje presjek provodnika. Sa osiguračima se osiguravaju pojedini strujni krugovi. U jednoj instalaciji uvjek su glavni osigurači na početku instalacije najveće struje.
Kako se grananjem instalacije smanjuje presjek provodnika smanjuje se i struja osigurača, a krajnji osigurači u strujnim krugovima najviše udaljenim od glavnih osigurača su i najmanje struje.
Na ovaj način postignuta je selektivna zaštita. U slučaju kratkog spoja prvo će da izgori osigurač naj bliži mjestu kvara, a sledeći osigurač u nizu zbog nešto veće struje neće izgorjeti, jer će to za njega biti samo kratkotrajno opterećenje.
Prekid strujnog kola u osiguraču može se izvesti topljenjem tanke žice ili razdvajanjem kontakatamalog prekidača pod dejstvom električnog okidača ili bimetala. Prvi način se primjenjuje kod topljivih osigurača, a drugi kod automatskih osigurača.

Topljivi instalacioni osigurači

Topljivi instalacioni osigurač se sastoji od vatrostalnog umetka sa lako topljivom žicom, konstruktivnih elemenataneophodnih za dobar kontakti priključenih zavrtnja.
Osigurač se uključuje redno u strujno kolo i kroz njega protiče struja štićenog provodnika. Topljiva žica u umetku dimenzjoniše se prema nadzivnoj struji vrjednosti koju odgovarajući patron može da propušta neograničeno dugo.
Kada struja premaši nadzivnu vrednost osigurača, žica počinje intenzivno da se zagrijava i topi. Prekidom žice u patronu prekinut je strujni krug, i provodnik je zaštićen od prekomjerne struje.
Prema jugoslovenskom standardu imaju dva tipa topljivih osigurača u dva osnovna oblika: osigurači tipa D i osigurači tipa B. Kod osigurača tipa D umetak se pričvršćuje za postolje uz pomoću kape lozom, a kontakt na osiguračima tipa B i D upotrebljavaju se u rzvodnim mrežama i osigurači velike snage takozvani niskonaponski visoko učinski osigurači NV.


Instalacioni topljivi osigurači tipa –D-

Osigurači tipa D upotrebljavaju se za zaštitu provodnika i drugih uređaja u pogonima za napone od 500V i struje 200A

[Slika: 78892653.jpg]
Slika 2. -Osigurači tipa D.

Na slici 2. prikazan je osigurač tipa D. Sa 1-obeleženo je podnožje, sa 2- Topljivi umetak, sa 3-mjesto za kalibrisan prsten, sa 4- kapa,
sa 5-svi ibeleženi priključni krajevi a sa 6-rupe za zavrtnje za pričvršćenje podnožije za podlogu.
Prema nekim ranijim propisima postojala je podjela osigurača prema obliku podnožja.

Danas bez obzira na oblik podnožja su sve to osigurači tipa -D-, a stare oznake upotrebljavaju se samo za objašnjenje uže oblasti primjene pojedinih tipova prema mjestu ugradnje.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
23-04-2010 09:47 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: