Informacioni sistemi i baze podataka - access primjena i primjer

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
zekan Nije na vezi
Senior Member
****

Poruka: 255
Pridružen: Sep 2010
Poruka: #1
Informacioni sistemi i baze podataka - access primjena i primjer
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz informacionih sistema.

Objekti MS Access-a

MS Access spada u grapu programa za upravljanje bazama podataka i omogućava projektovanje, razvoj i korišćenje baza podataka manjeg obima. Za baze podataka većeg obima se koriste relacioni sistemi za upravljanje bazama podataka kao što su MS SQL Server, Oracle, DB2. Podaci koji se obrađuju mogu biti raznorodni, ali treba da obuhvate sve što je, za korisnika baze podataka potrebno za zaokruženje određenog posla.

Baza podataka u MS Access-u se čuva kao “mdb” fajl i može da sadrži sledeće vrste objekata:

1. Tabela (Table) je osnovni tip objekta u bazi i predstavlja izvor podataka. To su prvi objekti koji se kreiraju u bazi. U tabelama se čuvaju podaci, organizovani u polja (kolone, eng.Fields). Sva definisana polja čine slog (zapis, red, eng. Record). Kvalitetna organizacija podataka u tabelama baze, kao i njihovim dobrim vezama (relacionom modelu) je preduslov za pravljenje uspešnog informacionog sistema.

2. Upit (Query) je tip objekta za pretraživanje, upisivanje i brisanje podataka.Upiti se prave nad tabelama ili drugim upitima, u cilju njihovog ažuriranja kroz obrasce ili pregleda kroz izveštaje (na ekranu ili štampaču).Upiti mogu da izvlače podatke iz jedne tabele, ili da se vrši spajanje podataka ili više tabela ili drugih upita. Izrada formi i izveštaja zahteva kombinovanje upita i tabela, pa se njihovo kreiranje može znatno ubrzati samo pod uslovom da su izvori podataka (tabele i upiti) dobro kreirani.

3. Obrazac (Form) omogućava unos i prikazivanje podataka u formatu koji podseća na obrasce u kojima treba popuniti prazna mesta. Obrasci mogu biti jednostavni, nad jednom tabelom ili složeni sa pod obrascima (engl. subforms), potom im se mogu dodati funkcionalnosti automatskog pretraživanja i filtriranja, kao i dodatna grafička rešenja.

4. Izveštaj (Reports) služe za pregledanje i štampanje podataka. Kao i obrasci, izveštaji mogu da budu jednostavni, ali i veoma kompleksni. Primeri izvštaja su: spiskovi, hronološki pregled poslovanja, cirkularna pisma, nalepnice sa adresama i fakture. Izveštaji podatke uzimaju iz tabela, ali češće iz upita. U izveštajima se podaci predstavljaju u obliku koji je lak za pregled, razumljiv i gde se mogu brzo uočiti greške.

5. Web stranice za pristup podacima (Data Access Pages), omogućuju kreiranje složenih obrazaca na Intranetu kompanije koji su povezani s podacima u bazi. Hiperveze omogućavaju pristup podacima koji su objaviljeni na Webu, direktno iz MS Access obrazaca. U praksi se retko koristi jer za ovakvo objavljivanje podataka postoje mnogo bolji alati i tehnologije od MSAccessa.

6. Makro (Macro) je niz MS Access komandi koji se koristi kada nekoliko komandi (određenim redosledom) treba pozvati na više mesta u aplikaciji, a obično na formama. Kada se pokrene makro, izvršavaju se sve naredbe makroa u redosledu u kom su akcije navedene.

7.Bez pisanja programskog koda se tako mogu definisati makroi koji automatski otvaraju obrasce za bazu podataka, štampaju izveštaje, obrađuju podatke. Makroi olakšavaju sastavljanje skupova tabela upita, obrazaca i izveštaja u kompletne aplikacije za korisnike koji ne znaju ništa o MS Access-u. Makroi se izbegavaju u profesionalnim MS Access aplikacijama, jer se oni ne mogu kompajlirati, pa ne daju mogućnosti kreiranja aplikacije.

8. Modul (Module) kao i makro omogućava automatizaciju, ali mnogo napredniju, jer se u njemu, kao razvojna platforma, koristi VBA, u obliku procedura tipa Sub i Function, koje su na raspolaganju celom projektu. Za razliku od makroa moduli omogućavaju precizniju kontrolu nad preduzetim akcijama i zahtevaju iskustvo u programiranju u VBA (Visua/ Basic for Applications). VBA ne spada u program kursa, ali se zainteresovanim može organizovati dodatna nastava u okviru konsultacija.

http://www.maturskiradovi.net/eshop
08:59 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Poruke u ovoj temi
Informacioni sistemi i baze podataka - access primjena i primjer - zekan - 09-09-2010 08:59 AM

Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Informacioni sistem prodaja bele tehnike derrick 0 1,969 07-09-2013 11:23 PM
zadnja poruka: derrick
  Informacioni sistem prodavnice računara - uml - baza - c# derrick 0 2,519 07-09-2013 11:21 PM
zadnja poruka: derrick
  Informacioni sistemi na turističkim brodovima - esej derrick 0 1,456 07-09-2013 11:18 PM
zadnja poruka: derrick
  Informacioni sistemi u menadžmentu derrick 0 1,967 07-09-2013 11:16 PM
zadnja poruka: derrick
  Integrisani informacioni sistemi derrick 0 1,656 07-09-2013 11:12 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: