Informacioni sistem Zavoda za transfuziju krvi

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Informacioni sistem Zavoda za transfuziju krvi
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz informacionih sistema.

Zavod za transfuziju krvi predstavlja deo Zdravstvenog centra Zrenjanin i jedini je Zavod u opštinama Zrenjanin, Novi Bečej, Nova Crnja, Sečanj i Žitište. Osnovna delatnost Zavoda je plansko sakupljanje krvi od dobrovoljnih davalaca, ispitivanje uzoraka, obrada krvi i priprema za primenu. Zavod za tranfuziju krvi organizuje i sprovodi akcije uzimanja krvi od dobrovoljnih davalaca. U okviru transfuziološkog odseka pored osnovne delatnosti (uzimanje krvi) radi se serološka prenatalna zaštita trudnica, kontrola oralne antikoagulantne terapije i druge serološke i imunološke analize ležećih i ambulantnih pacijenata. Osim poslova na transfuziji obavlja se i delatost u oblasti nuklearno-izotopskih istraživanja, kao i poslovi produkcije infuzionih rastvora. Izotopska laboratorija radi više vrsta dijagnostika od kojih su najučestalije dijagnostike bolesti štitne žlezde i šećerne bolesti.
Nabavku repromaterijala i sredstava za rad obavlja načelnik i glavna sestra odeljenja Zavoda za transfuziju u konsultaciji sa direktorom Zdravstvenog centra Zrenjanin i bolnice. Zavod se sastoji iz sledećih odelenja: prijemno odeljenje, ambulanta, sala za uzimanje krvi, serološka laboratorija, načelnik, laboratorija za transmisione bolesti, dežurni laborant.
Prijemno odeljenje vrši prijem dobrovoljnih davalaca, ležećih i ambulantnih pacijenata, trudnica i kandidata predmeta sudskog veštačenja. Nakon prijema vrši se evidentiranje podataka o licu, formira se sprovodni (terenski) list, kao i prateći dokument u obliku naloga za analize i potvrda o davanju krvi. Ukoliko se radi o novom davaocu krvi prijemno odeljenje mu izdaje knjižicu davaoca krvi, a nakon izvršenih detaljnih analiza krvi u laboratorijama poštom se šalje karta krvne grupe. Na ovom odeljenju od analiza vrše se: utvrđivanje krvne grupe na pločici, ispitivanje hemoglobina, i ukoliko rezultati hemoglobina nisu zadovoljavajući vrši se ispitivanje mikrohematokrita.
Lekar u ambulanti na osnovu sprovodnog (terenskog) lista prijemnog odeljenja vrši potreban pregled dobrovoljnih davalaca i pacijenata. Ambulanta obavlja sledeće poslove: pregled pacijenata, pregled i savetovanje trudnica, konsultacije sa pacijentima, odlučivanje o spornim uzorcima krvi, obaveštavanje institucija o reaktivnim uzorcima krvi. Pregledi podrazumevaju merenje telesne težine i visine, krvnog pritiska, pregled srca i pluća i razgovor sa potencijalnim davaocem o njegovom zdravstvenom stanju u prošlosti. Na osnovu izvršenih pregleda lekar odlučuje da li je osoba pogodna za davanje krvi i u kojoj količini. Ukoliko osoba nije pogodna za davanje krvi, lekar navodi razlog privremenog ili trajnog odbijanja.
U sali za uzimanje krvi obavlja se uzimanje krvi, pripremaju se komponente terapije, etiketiranje i obeležavanje uzete krvi sa početnom etiketom i bar-kodovima, prevremeno razlaganje sveže krvi (krv se razlaže na eritrocite, plazmu i koncentrovane trombocite), primanje dara davaoca krvi i finalno obeležavanje dara. Kod ambulantne transfuzije vrši se citasfereza, uzimanje seruma i plazmasfereza.
Serološka laboratorija utvrđuje krvne grupe uzoraka, utvrđuje Rhesus faktor (ukoliko je Rh D negativan radi se fenotip i coombs), ispituje antitela u krvi, vrši identifikaciju antitela, određuje titar i skor antitela, radi laboratorijska ispitivanja na koagulaciju i hemostazu, izdaje rezultate ispitivanja.
U laboratoriji za transmisione bolesti ispituje se reaktivnost uzoraka krvi na Hepatitis B površinski (HBsAg), Hepatitis C virus nonAnonB (HCV), SIDA, AIDS, HIV (Human Immunodeficiency Viruses), TPHA (Treponema Palidum Hemaglutination Assay). Nakon toga izdaje rezultate ispitivanja.
Dežurni laborant prima uzorke krvi pacijenta, određuje krvnu grupu, RhD faktor, indirektni Coombs, direktni Coombs, interreakciju, upućuje uzorke na druga ispitivanja, formira odgovor na odelenjsko trebovanje i izdaje komponente terapije krvi.
Načelnik odlučuje, upravlja i rukovodi Zavodom za transfuziju. Kadrovi iz oblasti transfuzije osim stručnih poslova vezanih za vađenje krvi moraju obavljati i vođenje raznih zakonskih i internih evidencija koje su obimne i izuzetno značajne.
Sve opisane aktivnosti vrše se i kada su u pitanju hitni slučajevi ili se akcija uzimanja krvi obavlja na terenu. Kada se akcija uzimanja krvi vrši na terenu svi podaci se upisuju u kartone davalaca, a po završenoj akciji se unose u postojeći informacioni sistem.

DOKUMENTACIJA:
-knjižica davaoca krvi
-karta krvne grupe davaoca
-sprovodni (terenski) list
-rezultati AB0 analize
-rezultati Rh D analize
-podaci o punktiranju
-screening antitela
-fenotip
-fenotip Rh Ag pojedinačno
-identifikacija antitela
-titar antitela i skor antitela
-direktni coombs kod autotransfuzije
-testovi na transmisione bolesti
-zahtev za krv i krvne produkte (primaoc)
-izveštaj o analizama krvi primaoca
-karton dobrovoljnih davalaca krvi
-izdavanje krvi i komponenata od krvi

ORGANIZACIONA STRUKTURA I POVEZANOST SA DRUGIM SISTEMIMA

Zavod za transfuziju krvi sastoji se iz tri odseka:
• transfuziološki odsek
• odsek za produkciju infuzionih rastvora
• nuklearno-izotopska laboratorija

RADNA MESTA, ODGOVORNOSTI I OVLAŠĆENJA

Organizacija poslova nije određena strogom sistematizacijom već prirodom poslova. Obavljanje radnih zadataka zavisi od stepena stručne osposobljenosti radnika i od radnih zadataka koje utvrđuje načelnik zavoda sa glavnom sestrom. Nabavku repromaterijala i sredstava za rad takođe obavljaju načelnik i glavna sestra. Načelnik odlučuje, upravlja i rukovodi Zavodom za transfuziju. Aktivnosti po odelenjima Zavoda navedene su u opisu posla.

PROBLEMI

Sve napomenute evidencije (dokumentovanja) kao i prijem seruma i repromaterijala, izdavanje krvi i komponenata krvi, pretraživanja rade se ručno. Ručna obrada podataka zahteva veliko angažovanje ljudskih resursa konkretne specijalnosti na administrativnim poslovima na račun izvršavanja stručnih alaniza. Kod klasičnih (ručnih) postupaka prikupljanja, klasifikovanja, obrade, pretraživanja i prenosa podataka uz veliki procenat mogućih grešaka troši se i veoma mnogo vremena. Povećavanjem obima poslova povećava se i broj izvršilaca na tim poslovima. U organizovanju akcije uzimanja krvi u hitnim slučajevima i malo vremensko kašnjenje može imati velike posledice.

POTREBE

• evidentiranje dobrovoljnih davalaca krvi
• pretraživanje po krvnim grupama
• pretraživanje po naseljenim mestima
• pretraživanje po radnim organizacijama gde su davaoci zaposleni
• pretraživanje po naseljenim mestima - krvnim grupama
• pretraživanje po davaocima po pozivu - krvnim grupama
• pretraživanje po radnim organizacijama - krvnim grupama
• proveravanje vremenskih ograničenja davalaca
• pregled seruma, testova, panela po roku trajanja
• pregled separacije po mestima punktiranja
• nagrađivanje davalaca na osnovu broja davanja krvi
• formiranje i štampa izveštaja
• sortiranje po krvnim grupama
• sortiranje po naseljenim mestima
• sortiranje po radnim organizacijama gde su davaoci zaposleni
• automatsko obaveštavanje korisnika o isteku roka trajanja komponenti
• praćenje efikasnosti rada Zavoda
• pregled angažovanosti i učinka osoblja


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:10 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Sistem za podršku u odlučivanju derrick 0 2,136 07-02-2014 01:00 AM
zadnja poruka: derrick
  Informacioni sistem prodaja bele tehnike derrick 0 2,752 07-09-2013 11:23 PM
zadnja poruka: derrick
  Informacioni sistem prodavnice računara - uml - baza - c# derrick 0 3,282 07-09-2013 11:21 PM
zadnja poruka: derrick
  Informacioni sistemi na turističkim brodovima - esej derrick 0 2,124 07-09-2013 11:18 PM
zadnja poruka: derrick
  Informacioni sistemi u menadžmentu derrick 0 2,868 07-09-2013 11:16 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: