Informacije za marketing odluke

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Informacije za marketing odluke
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz marketinga.

...„ Dobro voditi posao znači upravljati njegovom budućnošću, a upravljati budućnošću znači ovladati informacijama“...
Istraživanje tržišta možemo pojednostavljeno definirati kao proces prilikom kojega nastojimo identificirati naše potrošače, saznati njihove potrebe i provjeriti u kojoj mjeri smo uspješni u zadovoljavanju tih potreba.
Istraživanje marketinga poduzima se radi boljeg razumijevanja nekog marketing problema.
Direktor marke proizvoda P&G godišnje če predvidjeti tri ili četiri vodeće studije istraživanja marketinga.
U manjim kompanijama direktori marketinga naručit če manji broj studija istraživanja marketinaga. Neprofitne organizacije sve više uviđaju potrebu za istraživanjem marketinga.
Neka bolnica želi, npr. saznati ima li stanovništvo njezinog područja pozitivan stav prema bolnici i njezinim uslugama. Neki koledž želi utvrditi koji image o njegovoj instituciji imaju savjetnici-inspektori.

U toku čitavog procesa istraživanja marketinga uvijek govorimo s aspekta individualnog privrednog subjekta i logično je da prije svega treba razmotriti koje podatke možemo pribaviti unutar te strukture. Svaki privredni subjekt, kao određena organizaciona struktura, u sklopu svog normalnog poslovanja prati i evidentira određene pojave koje, na ovaj ili onaj način, predstavljaju i marketing informacije. Računovodstvo, npr., mora evidentirati podatke o plasmanu proizvoda sa teritorijalnog, vremenskog i predmetnog aspekta.
Istraživač marketinga se ne koristi isključivo već sakupljenim podacima iz ovog izvora, već ponekad i sam mora da organizuje njihovo prikupljanje. Podaci koji se mogu obezbijediti unutar samog privrednog subjekta najčešće nisu dovoljni za rješavanje marketing problema, pošto su ti problemi okrenuti spoljnjem svijetu i podloženi njegovom uticaju. Tržište je prostor na kome se sukobljavaju razni uticaji.
Efikasno upravljati marketing aktivnostima preduzeća, odnosno uspješno ih planirati, organizovati i kontrolisati nije moguće bez egzistiranja adekvatno ustrojenog sistema informacione podrške. To je organizovan, kontinuiran i efikasan sistem prikupljanja, analiziranja i prezentitanja marketing informacija različitim nivoima rukovođenja, sa ciljem rješavanja marketing problema, odnosno unapređenja procesa marketing odlučivanja.
Cjelokupni proces se može ilustrovati i ovako:

U literaturi se često spominje razlika između pojmova informacija i podatak.
Pa tako npr., za istraživača marketinga podaci su npr., da je jedan od 500 ispitanika muškarac, star 30 godina, fakultetskog obrazovanja, zaposlen, koristi našu marku proizvoda, smatra da je preskupa u odnosu na konkurentske itd. Svi ovi pojedinačni podaci ne govore nam još uvijek mnogo o suštini našeg problema, na bazi njih se ne mogu donositi zaključci o karakteristikama većine ispitanika, njihovim pretežnim stavovima, ponašanju u kupovini itd. Potrebno je, dakle, sve te pojedinačne podatke pažljivo analizirati , da bi kao rezultat toga dobili informacije.
Boris Tihi smatra da je ...“ podatak sirova građa i, kao takav, input u istraživački proces, a informacija predstavlja rezultat tog procesa tj. njegov output“.
Informacija predstavlja viši kvalitet od podatka.
U toku svog poslovanja, svako preduzeće mora raspolagati sa različitim vrstama informacija koje su potrebne u donošenju marketing odluka. Razlikujemo strateške, taktičke i operativne marketing odluke.
Strateške, taktičke i operativne marketing odluke donose se u privrednim subjektima u određenim vremenskim sukcesijama.
Osnovna karakteristika strateških odluka je da su okrenute ka budućnosti, imaju dugoročne efekte, pa je stepen neizvjesnosti rezultata ovih odluka najveći.
Taktičke marketing odluke se donose češće od strateških, u funkciji su realizacije strateških odluka. Riječ je o detaljima elemenata marketing miksa: proizvod, cijena, distribucija i promocija.
Operativne marketing odluke donose se dnevno.Efekti ovih odluka se mogu sagledati u veoma kratkom roku i imaju direktan uticaj na poslovne rezultate.
Neovisno o vrsti djelatnosti i nivou razvijenosti informacione podrške, kod svakog privrednog subjekta razlikujemo tri toka marketing informacija:
-Marketing obavještavanje predstavljaju sve vrste ulaznih informacija koje dolaze iz okruženja, a odnose se na : kupce, konkurenciju, dobavljače, ekonomske, političke i druge aspekte.
-Marketing komuniciranje čine izlazne informacije pomoću kojih preduzeće komunicira sa okruženjem putem različitih oblika promocije. prodaja, ekonomska propaganda.. i dr
-Interne marketing informacije proizilaze iz unutrašnje strukture preduzeča, a najčešće su izvori ostale poslovne funkcije: finansije, računovodstvo, proizvodnja i dr.

Do informacija dolazimo:
I istraživanjem tržišta
II MIS (marketing informacioni sistem)

„ Istraživanje tržišta podrazumijeva sve istraživačke procese koji imaju za cilj spoznaju eksternih faktora kojima se privredni subjekt mora prilagoditi, kao i internih faktora pomoću kojih se vrši prilagođavanje privrednog subjekta u cilju donošenja odluka koje će efikasno zadovoljiti potrebe potrošača“
Proces istraživanja marketinga sastoji se od sljedećih faza:
definisanje problema ili šansu sa kojom se suočavamo
specifirati koje informacije su potrebne
identifikovati izvore informacija
odlučiti o tehnikama pomoću kojih ćemo doći do informacija
prikupiti i obraditi informacije
analizirati ih i interpretirati njihovo značenje
prezentirati rezultate donosiocima odluka

Planiranje istraživanja

Prva faza u procesu istraživanja marketinga je planiranje. Ova faza počinje razgovorima između menadžera i istraživača, a završava sačinjenim planom istraživanja. Proces planiranja svakog ozbiljnog posla je kritičan period osmišljavanja svih aktivnosti koje predstoje, kako bi zadatak bio kvalitetno obavljen. Veoma je bitno razlikovati planiranje od plana jer, kako kaže Dwight Eisenhower, „planovi nisu ništa- planiranje je sve“.
Plan istraživanja predstavlja za istraživača „... kompas u svim narednim fazama rada“, te istovremeno i ....„ Najznačajnije je sredstvo komuniciranja između istraživača i donosioca marketing odluke“.

Prikupljanje podataka

Kao što od kvaliteta materijala u velikoj mjeri zavisi i kvalitet gotovog proizvoda bilo kakve namjene tako isto i od kvaliteta prikupljenih podataka zavisi nivo zadovoljavanja postavljenih ciljeva istraživanja. Kvalitet podataka sa kojima ulazimo u fazu analize determiniše i naše mogućnosti u toj fazi istraživanja.
Danas živimo u svijetu „poplave informacija“ svih vrsta, i to je dobro za istraživača marketinga pošto ga oslobađa glavobolje zbog nedostatka „sirove građe“ za istraživanje u znatnoj mjeri. Veoma je teško odgovoriti na pitanje koje podatke prikupiti.
U osnovi razlikuju se dvije vrste podataka s obzirom na njihov izvor:
sekundarni i
primarni podaci

Sekundarni podaci

Podaci koje je već ranije neko prikupio nazivaju se sekundarnim, vjerovatno zbog toga što nisu „iz prve ruke“. Sekundarnih podataka ima veoma mnogo, i pred istraživačem se pojavljuju problemi njihove selekcije u svakom konkretnom slučaju. Ove podatke, istraživač tržišta koristi primjenjujući tzv. metodu istraživanja za stolom. Osnovne prednosti sekundarnih podataka su to što su lahko dostupni, zahtijevaju niže troškove, skračuju vrijeme, dok su nedostatci: zastarjelost, netačnost, nepouzdanost itd.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:09 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Uvod u marketing derrick 0 1,556 10-02-2014 12:18 AM
zadnja poruka: derrick
  Marketing istraživanja derrick 0 1,339 12-09-2013 12:31 AM
zadnja poruka: derrick
  Politički marketing 2 derrick 0 1,069 11-09-2013 11:23 PM
zadnja poruka: derrick
  Internet marketing - hr derrick 0 1,464 16-01-2013 02:28 PM
zadnja poruka: derrick
  Marketing mandzment Maja 0 1,245 16-01-2013 01:23 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: