Informacija i svojstva informacija u poslovnim sistemima

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Informacija i svojstva informacija u poslovnim sistemima
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz informatike.

"Informacija je znanje na kome se bazira donošenje odluka, ili preciznije, informacije su obaveštenja i podaci koji u pravom momentu u odgovarajućoj formi stoje na raspolaganju organu ili pojedincu, tako da donošenju odluke i preduzimanje akcije može da se pristupi pri optimalnom stepenu informisanosti."

Poslednjih nekoliko decenija privređivanje karakterišu značajne dinamičke promene uslovljene eksponencijalnim rastom znanja. Posledica takvog razvoja ljudskog društva je ubrzan i izražen naučno-tehnički i tehnološki progres. Funkcionisanje poslovnog sistema usložnjava rastuća složenost poslovnih poduhvata i međusobna povezanost pojava i zbivanja u samom poslovnom sistemu i u okruženju.

Intenzitet promena i kvalitativno izmenjeni uslovi poslovanja, ističu u prvi plan komuniciranje, kako bi se ostvarila interakcija i povezivanje svih elemenata sistema i okruženja. Naglim razvojem informacionih i komunikacionih tehnologija rešavaju se uočeni problemi u poslovanju. Razvijene zemlje ulaze u tzv. informatičko društvo koje se značajno razlikuje od industrijskog društva.

Danas su informacije kroz nauku, inovacije, transfer tehnologije, "know how" i "show how" vrlo značajna komponenta razvoja privrede. Korišćenje informacione tehnologije bitno smanjuje troškove proizvodnje, povećava konkurentnost i naravno profitabilnost preduzeća. Za uštede u energiji i sirovinama se može reći da su relativno male u odnosu na uštede koje se postižu u domenu upravljanja, kontrole, evidencije, računovodstva, nabavke, prodaje, marketinga i drugih poslova.

Pored informatizacije procesa proizvodnje sve više se i sama informacija koristi kao roba. Potrebno je napomenuti da nije toliko reč o novim informacijama, već o radikalnom poboljšanju načina na koji se informacija distribuira krajnim korisnicima. Radi se o selekcioniranim informacijama, čija poruka ima značajnu upotrebnu vrednost, pri čemu je vreme potrebno za pristup ovim informacijama veoma malo.

Od svih informacionih sistema koji se danas koriste u svim sferama društva, najznačajniji su informacioni sistemi koji služe za upravljanje proizvodnjom u preduzećima. Važnost ovih informacionih sistema odgovara značaju koji materijalna proizvodnja ima u sadašnjem stepenu razvoja ljudskog društva.

U poslednjih nekoliko decenija svedoci smo intenzivnog razvoja informacione tehnologije. Najbrži rast zabeležen je u industriji mikrokompjutera i razvoju softverske prodrške. Tome je značajno doprineo paralelan razvoj novih tehnologija i orjentacija industrije na primenu računara u svom poslovanju.

1.1 Definicija i osobine informacije i poslovnog sistema

Poslovni sistem predstavlja skup delova proizvodnog sistema i obuhvata sistem:
• upravljanje poslovnim sistemom i rukovođenje
• marketing i prodaju,
• razvoj i školovanje kadrova,
• upravljanje novčanim tokovima,
• integralnu sistemsku podršku,
• opšte poslove i drugo

Svrha postojanja svakog poslovnog sistema je ostvarivanje materijalne dobiti.

Informacini sistem možemo definisati kao uređeni skup metoda, procesa i operacija za:
• prikupljanje,
• čuvanje,
• obradu,
• prenošenje i distribuciju podataka u okviru jednog organizovanog sistema, uključujući i opremu koja se u te svrhe koristi kao i ljude koji se tim aktivnostima bave kako u savremenom elektronskom poslovanju tako i u privatnoj komunikaciji potrebno koristiti mehanizam koji ce obezbediti : zastitu tajnosti informacija (sprecavanje otkrivanja njihovog sadrzaja), integritet informacija ( sprecavanje neovlascene izmene informacija) i njihovu autenticnost (definisanje i provera identiteta posiljioca). Zastita tajnosti i integritet informacija postize se sifrovanjem, a upotrebom digitalnih potpisa i digitalnih sertifikata obezbedjuje se njihova autenticnost tj. definisanje i provera identiteta posiljioca.

Spoljni svet, koji okružuje čoveka, deluje na njega preko njegovih čulnih organa. Čulni organi daju čoveku informacije o onome što se događa u okolini. Dobijena informacija putem signala se obrađuje u nervnom sistemu i mozgu čoveka. Nakon odgovarajućeg izbora, prikupljanja i obrade, informacije se koriste od strane čoveka za obratno, neposredno delovanje čoveka na okolinu ili uz pomoć drugih sredstava. Tako se čovekova okolina pojavljuje kao izvor informacija, a takođe i kao primalac informacija i dejstava.

Primena kompjutera pomaže da se "prošire" mogućnosti čovečijeg mozga pri oceni situacije, donošenju odluka, merenju, kontroli i upravljanju. Ovde kao međufazu možemo uzeti proces pamćenja i čuvanja informacija u trajnoj ili operativnoj memoriji.

Osnove teorije informacija je najpre izložio američki inženjer i matematičar Klod Elvud Šenon (C. E. Shanon) u svojim radovima o matematičkoj teoriji informacija 1948. i 1949. godine. Šenona je posebno interesovao problem komunikacije. Taj ga je problem doveo do zaključka da je pri komuniciranju najvažnije da se od odašiljača do primaoca prenese određena količina nečeg nepoznatog primaocu. Ostalo je pitanje da se matematički odredi količina nepoznatog, što treba preneti u vidu poruke od odašiljača, preko kanala veze, do primaoca, što i čini osnovu Šenonovog rada iz teorije informacija.

1 UVOD 3
1.1 Definicija i osobine informacije i poslovnog sistema 4
1.1.1 Definicije naučnika – informacije i poslovni sistem 5
1.2 Svojstva informacije u poslovnim sistemima 7
1.2.1 Zaštita tajnosti informacija 7
1.2.2 Brzina delovanja informacija 8
1.2.3 Periodičnost 8
1.2.4 Deterministički i stohastički karakter informacija 8
1.2.5 Troškovi pribavljanja informacija 9
1.3 Povezanost informacije i poslovnog sistema 9
1.4 Komponente informacionog sistema 13
1.4.1 Uvođenje informacionih sistema u poslovni sistem 13
1.4.2 Uloga informacije u procesu odlučivanja 14
2 ZAKLJUČAK 16
3 LITERATURA 17


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:47 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Izvori informacija na internetu o sportskom menadzmentu Maja 0 1,246 22-08-2012 02:28 PM
zadnja poruka: Maja
  Klijent-server arhitektura u komunalnim informacionim sistemima Maja 0 1,650 08-03-2012 02:21 PM
zadnja poruka: Maja
  Ajax - upravljanje poslovnim dokumentima Vesnica 0 3,429 15-06-2010 02:20 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Klijent server arhitektura u poslovnim informacionim sistemima Vesnica 0 2,954 15-06-2010 12:06 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Klijent server arhitektura u poslovnim informacionim sistemima Dzemala 0 2,714 17-05-2010 08:06 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: