Inflacione strategije

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
zekan Nije na vezi
Senior Member
****

Poruka: 255
Pridružen: Sep 2010
Poruka: #1
Inflacione strategije
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz finansija.

U svakoj privredi opšti nivo cena je podložan promenama dejstvom različitih faktora. Najčešća posledica takvih promena je povećanje opšteg nivoa cena, odnosno inflacija. Osnovni uzrok inflacije je neusklađenost novčanog opticaja i robnog prome-ta, tj. nominalnih i realnih tokova. Dakle, inflacija nastaje usled neravnoteže između agregatne ponude i agregatne tražnje.

Inflacija tražnje (demand pull) nastaje usled promena na strani novčane tra-žnje. te promene mogu biti u vidu velike emisije papirnog novca i novčanih kredita u odnosu na ponudu, ili porasta domaće tražnje iz stranih srdstava uz nepromenjeni obim ponude.

“Koncept inflacije tražnje polazi od toga da uz dati nivo cena i nadnica postoji višak agregatne novčane tražnje u odnosu na robne fondove, iza čega sledi rast cena koji treba da ih uravnoteži, odnosno omogući realizaciju celokupnog društvenog proi-zvoda.”1 Pošto se ravnoteža uspostavlja višim nivoom cena, onda dolazi i do difere-nciranja novčane tražnje na efektivnu tražnju i platežno sposobnu tražnju. Samo se efektivna novčana tražnja javlja na tržištu, i ona je ta koja vrši pritisak na robne fo-ndove.

Monetarni pristup inflaciji se zasniva na stabilnoj funkciji novčane mase i pre-tpostavci da centralna banka može kontrolisato novčanu masu. Promene količine no-vca deluju kroz porast likvidnosti na kamatne stope koje dovode do promene ponaša-nja ekonomskih subjekata u vidu njihovih novčanih izdavanja. Promene tih izdavanja dovode do porasta tražnje i do porasta cena. Na cene mogu da deluju direktno, ili indi-rektno - kroz promene na planu proizvodnje, zaposlenosti i td.

Inflacija tražnje se može definisati i kroz dohodni (kejnzijanski) pristup. Ovde se smatra da porast količine novca podstiče privredu na rast proizvodnje. Takođe, država može kontrolisati formiranje i trošenje novčane mase, svaku preteranu emisiju novca ona može neutralisati povećanim oporezivanjem.

Sadržaj

Inflacija str. 1
Transmisioni mehanizam inflacije str. 4
Hiperinflacija i valutna reforma str. 5
Inflacija i indeksacija str. 7
Inflacija i devizni kurs str. 8
Stabilnost cena i finansijska aktiva str. 12
Zaključak str. 13
Korišćena literatura str. 14

http://www.maturskiradovi.net/eshop
09:16 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Poduzetničke strategije i taktike Dzemala 0 1,322 06-06-2010 01:04 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: