Inflacija - makroekonomija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Inflacija - makroekonomija
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

U ovom svom radu obradio sam temu pod nazivom ''inflacija'', dakle njen nastanak, razvoj, utjecaj na privredna kretanja u jednoj društveno političkoj zajednici odnosno koliko ona može utjecati na sučeljavanje ponude i potražnje na tržištu kao jedan od vidova monetarne neravnoteže koji se uvijek negativno odražava na datu sredinu u kojoj nastane.

Prema tome, inflacija je jedna negativna pojava u društvu, u privrednim kretanjima tog društva, koja se kao takva uvijek negativno odražava na ponudu i potražnju. Naime, kada je u pitanju inflacija, u znanosti postoji jedan niz ekonomskih mislilaca koji su razmatrali ovaj monetarni fenomen kao oblik monetarne neravnoteže u društvu. Ovdje valja napomenuti, a što će i biti dalje obrađeno kroz moju elaboraciju date teme, jeste to da se sam pojam inflacije različito poimao kroz svoju povijesno-razvojnu komponentu gledišta, tako da postoji veoma veliki broj definicija inflacije.

Tako da se sam pojam inflacije može razmatrati, a što je i učinjeno kroz razne uglove gledišta. S druge, pak, strane inflacija je veoma bitan fenomen i kao takav zauzima važno mjesto u proučavanju u znanosti. Nasuprot inflaciji stoji deflacija koja se objašnjava činjenicom da predstavlja povećanje vrijednosti novčane jedinice. Dakle, radi se o drugom obliku monetarne neravnoteže kojeg, pošto nije predmet razmatranja, ovdje samo treba spomenuti kao činjenicu da inflacija nije jedini oblik monetarne neravnoteže koji se pojavljuje u društveno-političkoj zajednici.

S toga, inflacija predstavlja oblik monetarne neravnoteže u kojoj je ponuda novca osjetno veća od potražnje novca, što se neposredno manifestira opadanjem kupovne moći novca (vrijednosti novca) i kontinuiranim porastom cijana, uz brojne implikacije, zavisno od veličine ove neravnoteže, na ukupne tokove reprodukcije.
Međunarodni računovodstveni standardi , koji regulišu pitanje priznavanja inflacije kroz porast sredstava, zahtjevaju obračun inflatornog dejstva, samo kod stalnih sredstava, dok je dejstvo inflacije na tekuća sredstva u potpunosti isključena jer se smatra da bi to bio generator inflacije.

ISTORISKI NASTANAK I RAZVOJ POJMA INFLACIJE

Riječ inflacija vuče svoje korijenje od latinskog izraza inflatio, što bi u prevodu značilo nadimanje ili zapaljenje pluća, pa je prevashodno tome stoljećima bio samo medicinski izraz. Do korištenja i upotrebe ovog pojma u ekonomskoj doktrini dolazi se u periodu za vrijeme građanskih ratova u Sjedinjenim Američkim Državama (1861 – 1865). U tom je periodu 1964. godine u New Yorku objavljena knjiga pod naslovom ''Velika papirna obmana ili približavanje finansijske eksplozije'' gdje se po prvi put u ekonomskoj misli upotrebljava sam izraz inflacija. Naime, taj se izraz u to vrijeme upotri****o sa namjerom da se izrazi napuhanost novčanog opticaja i visok porast cijena.
Kada je u pitanju inflacije i njen utjecaj na proizvodnju, tada su cijene haotične, a proizvodnja dezorganizirana. Posljedica je dinamičan povratak naturalnoj razmjeni sa svim njenim posljedicama, kao što dakle navodi prof. dr. Halid Konjhodžić u svojoj knjizi koja nosi naslov Monetarna znanost, izdata u Splitu.
Dakle, inflacija se pojavila isprva kao medicinski pojam, a tek kasnije se ona upotrebljava u drugim znanstvenim disciplinama, naročito u ekonomiji da bi se objasnili mnogi negativni utjecaji na kretanja rasta cijana koje je potpomognuto stalnim povećanjem mase u obrtu.
Jedan je pisac slikovito rekao za inflaciju:''Ranije smo polazili u trgovinu s novcem u našim džepovima i vraćali se sa hranom u košari. Sada, odlazimo sa novcem u košarama, a vračamo se sa hranom u džepovima. Sve nedostaje, osim novca!''
Dakle, nastanak pojma inflacije se veže uz građanski rat u SAD-u koji se desio od 1861. do 1865. godine, kada se prvi put 1864. godine upotrebljava ovaj pojam.

DEFINIRANJE POJMA INFLACIJE

Inflacija (engl. inflation, njem. Geldentwertung, Inflation) je prekomjerno povećanje novčane mase u optjecaju, što dovodi do smanjenja vrijednosti novca.

Inflacija je povećanje agregatne razine cijena u odnosu na vrijednost novca.
Pojam inflacije također se može definirati kao pad vrijednosti novca.
Vrijednost novca označava njegova kupovna moć. Dakle, ako u određenoj privredi postoji inflacija, kupovna moć te valute pada.

Dakle, suprotno deflaciji, inflacija je neravnoteža u robnonovčanim odnosima izazvana povećanjem novčane mase u optjecaju i mase odobrenih kredita u


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:16 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Inflacija i deflacija Vesnica 0 3,718 11-05-2010 05:56 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Inflacija - pojam Vesnica 0 3,730 10-05-2010 09:56 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Inflacija (3) Vesnica 0 2,606 10-05-2010 05:22 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Novac i inflacija Vesnica 0 2,771 09-05-2010 04:41 PM
zadnja poruka: Vesnica
  inflacija Jagoda Gavric 0 1,776 08-05-2010 09:01 PM
zadnja poruka: Jagoda Gavric

Skoči na forum: