Inflacija 2

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Inflacija 2
Maturski, Seminarski , Maturalni ,Masters i Diplomski radovi iz Ekonomije, Finansija, Ekonomike i Elektronsko poslovanje.


... Zaostajanje čitavih grana za potrebama privrede utiče na rast cena njihovih proizvoda, čak i u uslovima odsustva viška agregatne tražnje. Ukoliko se radi o važnim sektorima kao što su građevinarstvo i poljoprivreda, povećanje njihovih cena prenosi se na sve grane, čime se podstiče inflacija.
Prema dužini trajanja razlikujemo latentnu, jednokratnu i hroničnu inflaciju. Latentna inflacija predslavlja kontinuirani blagi rast cena, tako da privredni subjckti ne gubc poverenje u novac i ne pretvaraju ga u nekretnine ili druga realna dobra. Neki ekonomisti ovu vrstu inflacije čak smatraju korisnom jer podsticajno delujc na privrednu aktivnost i smatraju da je ona duboko ugrađena u strukturu modeme privrede. Jednokratna inflacija predstavlja jednokratnu. promenu opšteg nivoa cena, koja može biti uzrokovana rastom stopa indirektnih poreza ili rastom cena uvoznih proizvoda. O hroničnoj inflaciji govorimo onda kada je stopa inflacije veća od 5% mesečno u periodu dužem od pet godina. Njeno postojanje ukazuje na to da je privreda suočena sa brojnim problemima, za čije rešavanje je potreban duži period.
Prema geografskom poreklu inicijalnog uzroka razlikujemo domaću i uvoznu inflaciju. Uvozna inflacija je posledica izražene međuzavisnosti između svih zemalja učesnika u medunarodnoj razmeni. Kretanje robe i kapitala utiče na kretanje cena i kamatnih stopa u domaćoj privredi. Na taj način se inflacija koja je nastala izvan domaće privrede prenosi, kroz složen splet međunarodnih ekonomskih veza i odnosa, u domaću privredu. Prema ovom kriterijumu raziikujemo još i domaću inflaciju koja je prvobitno nastala u domaćoj privredi.
Pored pomenutih vrsta inflacija, u ekonomskoj literaturi često se može naići na izraz stagflacija, koji je skovan od reči stagnacija i inflaci¬ja. Stagflacija označava takvo stanje gde je privreda u stagnaciji, postoji inflacija a da ne postoji višak agregatne tražnje. Pored ovog izraza, u ekonomskoj literaturi može se sresti i izraz incesija, koji označava istovremcno postojanje ...

Sadržaj

Sardžaj 1
Uvod 2
Posledice inflacije 5
Teorije inflacije 7
Inflacija i nezaposlenost (Filipsova kriva) 11
Mere za suzbijanje inflacije 16
Zaključak 19
Literatura 20PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:42 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Inflacija u FBiH - diplomski -ij Maja 0 1,310 12-03-2012 04:05 PM
zadnja poruka: Maja
  Inflacija 2 - diplomski Maja 0 1,799 12-03-2012 04:00 PM
zadnja poruka: Maja
  Inflacija - diplomski Dzemala 0 1,562 18-04-2011 12:04 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Monetarna politika i inflacija - diplomski Dzemala 0 1,965 15-10-2010 02:49 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Inflacija-ijek Dzemala 0 1,746 05-06-2010 10:43 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: