Ima li pravde za homoseksualce -ij

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,277
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Ima li pravde za homoseksualce -ij
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Homoseksualnost je tema koja je oduvijek bila opterećena neznanjem, stereotipima i predrasudama, a u određenim područjima, religijama i državama i same rasprave o njoj bile su - ili su još uvijek – tabu.
Ipak neznanje o homoseksualcima nije spriječilo ljude da imaju snažna mišljenja o njima.
Iako su danas u mnogim državama zakonski regulirana prava homoseksualnih osoba, u konzervativnim državama oni još žive u tajnosti, njihovo glavno društveno obilježje je nevidljivost, a narod je duboko nesvjestan njihovog istinskog iskustva.
Cilj nam je u ovom radu prije svega pokazati uobičajene reakcije šireg društva prema osobama homoseksualnih sklonosti i temeljne probleme s kojima se te osobe tokom svog života suočavaju.
Društveni stavovi prema homoseksualcima različiti su u različitim zemljama, regijama, religijama, političkim uvjerenjima, klasama, zanimanjima itd., a kreću se od potpune zabrane preko straha i mržnje do širokog odobravanja odnosno legaliziranja.
Izuzevši države u kojima socijalne distance spram ljudi homoseksualne orijentacije uopće nema, u društvu uglavnom postoje dvije skupine stereotipa uperenih protiv homoseksualaca:
Prva skupina odnosi se na navodne greške u rodnome identitetu pojedinca npr. lezbijke su žene koje žele biti muškarci, a nazivaju se ¨bulldykes, dieseldykes¨; a muški homoseksualci su oni koji žele biti žene ili barem izgledaju i ponašaju se kao žene, a nazivaju se ¨queens, faires, limp-wrists, nellies¨. U okviru te vrste stereotipa oni se u osnovi smatraju smiješnima i postaju predmetima rugla i podsmijeha...

POJAM HOMOSEKSUALNOSTI I RAZVOJ HOMOSEKSUALNIH OSOBA


Homoseksualnost je fizička, seksualna , emocionalna i duhovna privlačnost uglavnom prema osobama istoga spola.
Homoseksualnost je seksualna orijentacija.
Seksualne i rodne manjine - je politički korektan naziv za osobe seksualnog identiteta (odnosno seksualne orijentacije), rodnog identiteta i rodnog izražavanja koje istupaju iz trenutno društveno prihvatljivih normi. Transrodost je "rodna manjina". Homoseksualnost i biseksualnost su "seksualne manjine".
Krovni termin za sve ove identitete jest: LGBTIQ. Ova skraćenica je složena od sljedećih riječi: Lezbijke, Gejevi , Biseksualne, Transrodne, Interseksualne i Queer osobe.
Homoseksualne osobe oba spola/roda u popularnoj se kulturi zovu „gej“, što je njihov seksualni identitet, i ona je nastala prihvaćanjem engleske riječi . Engleska riječ "gay" znači biti "sretan", "veseo" te je kao takva često bila korištena u poeziji i književnosti, no nakon 1950-ih godina 20. stoljeća, ova riječ uzima se kao identitet homoseksualnih osoba, no ipak najčešće muškaraca. Žene homoseksualne orijentacije su u većini prihvatile termin "lezbijka", kao svoj seksualni identitet.
Postoji mnogo različitih termina koje se odnose LGBTIQ osobe. Neke od njih su prvenstveno namijenjene da bi uvrijedile ili diskriminirale, no ponekad LGBTIQ osobe koriste iste termine za samoidentifikaciju. Queer teorija tu pojavu, često i kao politički čin, naziva "obrnutim diskursom"...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:57 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Plan za rad o religioznosti i vezanosti izbeglica za Kosovo i Metohiju Dzemala 0 2,033 18-08-2011 06:26 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Sidžil zeničkog naiba kao izvor za historiju Zenice-ij Dzemala 0 2,137 13-08-2010 07:50 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Pojam pravde i pravičnosti u Aristotelovoj teoriji države i društva -ij Dzemala 0 3,287 13-08-2010 07:03 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Pojam braka, uvjeti za postojanje braka i nepostojeći brak -ij Dzemala 0 3,445 13-08-2010 06:51 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Da li je prostitucija nemoralna -ij Dzemala 0 2,510 13-08-2010 01:47 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: