Ileus

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Ileus
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadžment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetništvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Još u Starom veku nailazimo na nazive ileus i volvu-lus ali ih Hipokrat upotrebljava da označi najrazličitija oboljenja u karlici. Kao uzrok smatra se upala creva koja izaziva zastoj" peristaltike. Mehanički faktor još nije poznat i nađene promene kod sekcija nisu smatrane uzrokom ileusa. Sam naziv ileus nije sasvim sigurno ustanovljen. On potiče verovatno od ilija što znači creva ili ako bi se to poreklo smatralo da dolazi od dlito onda bi to značilo bolest zavrnutih creva.
Zbog uticaja Hipokrata i Galena, vekovima je ostalo nepoznato da je većina ileusa izazvana mehaničkim uzrocima. U XVI i XVII veku su anatomi prepoznali većinu oblika ileusa, a u XVIII veku su mehaničke smetnje prepoznate kao pravi uzroci ileusa, a ne kao posledice ileus inflamatoriusa Hipokratovog.
Vezelov prosektor Faforicius Hildanus i Riolan opisuju invaginacije i kompresije creva od strane tumora spolja. Alberti i Monro u XVI, odnosno u XVII veku, opisuju adhezivni ileus. Plater, Blazius. Burserius i Bone opisuju volvuluse u XVI, odnosno XVII veku. Paulus iz Egine opisuje atreziju rano u XV veku. Malpighi u XVII veku opisuje opturacije creva.
Divertikl creva prepoznaju već u XVI veku, a u XVIII veku ih opširno opisuju Littre i Meckel. Sidenhem u XVIII veku deli ileuse na dinamične i mehaničke.
Još u XIV veku Gordon opisuje ileus verminosus. A od Galenovog doba pa sve do XVII veka smatrali su povraćanje fekalnih masa posledicom antiperistaltike creva, pa su takav ileus nazivali ileus antiperistaltikus. U XVIII veku prestaje konačno da važi Hipokratovo mišljenje i na osnovu anaitomskih uzroka ileus se deli na ileus pregiba, zapleta, kompresije, koprostaze itd. Danas pod pojmom ileus ne shvatamo samo kompleks sa četiri glavna sirnptoma: opstipacija, povraćanje žučnih i fekalnih masa, meteorizam i bolovi u trbuhu i stagnacija stolice i vetrova, nego je za naš pojam ileus skupni pojam za smetnje u trbuhu i funkciji creva...

Sadržaj:

Uvod 3
1 Ileus 4
1.1 Dinamički Ileus 4
1.1.1 Paralitički ileus 4
1.1.2 Spastički ileus 4
1.2 Mehanički Ileus 6
1.2.1 Opturacioni ileus 6
1.2.2 Strangulacioni ileus 6
2 Patafiziologija mehaničkog ileusa 7
2.1 Distenzija creva 7
2.2 Intraenterički pritisak 7
2.3 Uticaj pritiska na permeabilnost creva 8
2.4 Uticaj bakterija kod mehaničkog ileusa 8
3 Dijagnoza mehaničkog ileusa 9
3.1 Pomoćne metode pretrage 11
3.2 Laboratoriski pregledi 11
3.3 Rengenska pretraga 11
4 Lečenje intestinalnih opstrukcija 13
Zaključak 15
Literatura 16PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:05 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: