Ideologija novog doba - kuktura i mediji

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
zekan Nije na vezi
Senior Member
****

Poruka: 255
Pridružen: Sep 2010
Poruka: #1
Ideologija novog doba - kuktura i mediji
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz kulture ponašanja.

Krajem 70-ih i početkom 80-ih godina prošlog veka u Americi se pojavila ideologija Novog doba (na engleskom “New Age”), životni stil, duhovnost, ali pre svega simboličko-vrednosni sistem sa pretenzijom da bude opšte prihvaćen. To se nastojanje naznačuje se u pojmu nove paradigme koji govori o potpunom prekidu sa vladajućim materijalističko-mehanističkim modelom. Umesto ovoga želi se uspostaviti potpuno novi okvir misli, utemeljen na duhovnim vrednostima. Sredstvo uspostave tog novog poretka je lični preobražaj, kult individualnog perfekcionizma, izrastao iz rastućeg trenda individualizacije u okviru zapadne kulture. Novo doba donosi nam kritiku postojeceg društva, obećanje boljeg i sredstva kojima se ono može ostvariti. To što naizled deluje tek kao duhovno propovedanje koje ne ulazi u sukob sa vladajućim poretkom niti se obraća nekoj zasebnoj društvenoj grupi, ne čini njegovo delovanje ništa manje ideološkim. Ovim radom nastoji se pokazati kako se neke od njegovih osnovnih odrednica poput sinkretizma, holizma ili evolucionizma duha uspostavljaju kao važece u zapadnoj kulturi, načine na koje se legitimira te kako završava utopija beskonfliktnog društva na koju se poziva.

Skriveno iza rastuće iracionalnosti zapadne kulture, utelotvorene u horoskopima, self-help literaturi i uzdanju u duhovne učitelje poput Depaka Čopre polako, ali konačno preplavljuje nas Novo doba. Ovde ću nastojati pokazati kako je New Age, bez obzira na nesumljivo programatski naziv, zapravo konzervativna ideologija i totalitarno nastojanje. Ovaj paradoks proizlazi delimično iz toga što je to, temeljno konzervativno, postojanje zapravo omogućeno postmodernim odricanjem od apsolutne istine, objektivnosti, bezvremenih moralnih vrednosti, naučnog istraživanja i verovanja u istorijski napredak. Navodni progres civilizacije tako postaje isključivi krivac za klimatske nestabilnosti i ozonske rupe, nauka više nije prodor ka istini već je zajedno sa tehnologijom iskorišćena za korporativnim interesima koje navodno zastupa, a ekonomija se uspostavlja kao nauka nad naukama, sa težnjom da upravlja socijalnim, političkim, intimnim životom, da polazeći od svojih postulata, preuredi celi univerzum. Sve se to dešava na već pripremljenom tlu sve veće individualizacije uzrokovane nestajanjem tradicionalnih zajednica i njihovih spona koje su stvorile čvrsto društveno tkivo i propisane načine življenja. Ideologija Novog doba vodi brigu o radikalnim promena na tržištu rada i postepenog ukidanja pitanja socijalne sigurnosti, stvaranju vlastitih biografija i sve to radi navodnog većih životnih izbora.

Međutim za uspostavljanje takvog simboličko-vrednosnog sistema na koji se ovaj rad usmerava verovatno je od presudnog značaja upravo promena u prirodi samog znanja. Ono naime više nije samo sebi svrha, neodvoljivo od obrazovanja, duha, čak i od osobe, već jeste i biće proizvodeno kako bi se prodavalo. Ono jeste i biće korišteno kako bi se vrednovalo u nekoj novoj proizvodnji. Određenje znanja kao robe ne otklanja opštu paradigmu napretka nauke i tehnologije kroz akumulaciju naučnog i tehničkog znanja kao temelja ekonomskog rasta i razvoja društveno-političke moći.

SADRŽAJ

1 UVOD 2
2 ŠTA JE TO “NEW AGE”? 4
3 POVOD ZA POJAVU IDEOLOGIJE NOVOG DOBA 5
4 ELEMENTI I ODREDNICE NOVOG DOBA 6
4.1 Milenarizam, metafizički determinizam 6
4.2 Sinkretizam 8
4.3 Holizam 8
5 IMPERATIV LIČNOG PREOBRAŽAJA 11
6 ZAKLjUČAK 13
7 LITERATURA 15

http://www.maturskiradovi.net/eshop
11:16 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Ideologija novog doba Vesnica 0 1,550 22-06-2010 09:35 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: