HUSEIN – KAPETAN GRADAŠČEVIĆ -ij

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
HUSEIN – KAPETAN GRADAŠČEVIĆ -ij
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


HUSEIN - KAPETAN GRADAŠČEVIĆ

VRIJEME PRIJE KAPETANSTVA


Porijeklo porodice Gradaščević, kako je prihvaćeno u teoriji je iz Bude, odakle su došli u Bosnu. Čak su i prije svog dolaska bili poznati kao ugledna porodica sa visokostojećim statusom. Prema sultanovom fermanu kojim je dao zemlju i vojne odgovornosti, smjestili su se u Bosanskoj Posavini. Iako porodična tradicija drži da su bili potomci feudalne Bosanske vlastele, u historiji ne postoji zvanična potvrda za to. No, mjesno stanovništvo ih je znalo kao begove i spahije. Mehmed – kapetan je prvi poznati kapetan Gradaščevića u Gradačcu. Njegova vladavina je trajala do 1169. godine. Ime njegovog sina se ne zna, al se zna da je Mehmed – kapetan bio njegov unuk. Naime, Bošnjačka tradicija je bila da djeca dobiju ime po djedovima. Osman – kapetan, poznat kao jedan od najmočnijih kapetana u Bosni u to vrijeme, bio je Mehmedov unuk. Husein je bio jedan od šest sinova Osman kapetana. S obzirom, da je imao stariju braću, Huesin nije bio taj koji je nasljedio oca odmah, već je to bio Hamza kao najstariji, pa zatim Murat beg.
Husein je rođen u Gradačcu u porodičnoj kući 1802. godine. Majci mu je bilo ime Melekhana i porijeklom Đurđijanka. Odrastao je u turbulentno vrijeme nemira u zapadnim krajevima carstva. Zabilježeno je da je njegov brat Osman učestvovao u ratu protiv Srbije 1813. godine.
Otac mu je preminuo 1812. godine.Tada je Husein imao 10 godina. Kada je riječ o majci, postoje oprečne informacije. Naime , neki stručnjaci tvrde da mu je i majka umrla u to vrijeme, a drugi opet da je imala ogroman uticaj na Huseinov odgoj.
Što se tiče Huseinovog obrazovanja, kao što mu je status nalagao bio je dobro obrazovan i pismen u to doba. Naučio je arapsku kaligrafiju sa šesnaest godina. To mu je pomogao lični Muratov pisar Mula Mustevica. On je hvalio Huseinovu inteligenciju te ga zvao “darovitim djetetom”. Huseina su podučavali dvojica derviša...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:39 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: