Hrišćanska medicinska učenja

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,096
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Hrišćanska medicinska učenja
UVOD

Hrišćanska crkva brzo je potčinila čitav zapadnoevropski svet, pa i medicinu koja se razvijala u početku u manastirima, a kasnije i na univerzitetima širom Evrope. U sklopu manastira počele su se graditi prve bolnice koje su u početku služile za lečenje monaha. Osnivanjem prvih univerziteta, medicina tamo zauzima bitno mesto pored prava, filozofije i teologije. Ona se u početku proučavala, kao teorijska nauka, ali se kasnije uvode i praktična nastava na leševima. Univerziteti su bili potpuno potčinjeni crkvi, što znači da je crkva morala odobriti nastavni plan, a sama diploma bila je dodelјivana od strane biskupa u crkvi na svečan način. Zapadnoevropski hrišćanski svet započeo je odmah posle propasti rimskog carstva svoj zaseban istorijski život, razvijajući se u drugačijim istorijskim prilikama nego hrišćanski svet na Istoku. Kult svetaca zamenio je kult paganskih bogova.

Crkva je osudila magiju, astrologiju i divinaciju, pa su sveštenici počeli da koriste znak krsta kao magično sredstvo za isterivanje demona i lečenje bolesti. Egzorcizmi su izgovarani nad bolesnikom prilikom lečenja. Crkva je pomagala udovice, siročad, bolesne i onemoćale. Crkveni velikodostojnici i bogati vernici osnivali su prve bolnice. Tako je arhiepiskop Vasilije (kasnije kanonizovan kao sveti Vasilije Veliki) oko 370. godine osnovao pred gradskim zidinama u Cezareji (Kapadokija) komplekse zgrada za smeštaj putnika i nemoćnika, s posebnim odelјenjima za lečenje bolesnika i smeštaj gubavaca. Sličnu bolnicu u Rimu je, krajem IV veka, osnovala pokrštena patricijka Fabiola.

Sadržaj :

UVOD 3
1 Razvoj samostanske medicine 4
2 Skolastička medicina 5
3 Odnos hrišćanstva prema etičkim i bioetičkim pitanjima 6
ZAKLJUČAK 7
LITERATURA 8


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:31 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Odnos medicinska sestra - bolesnik derrick 0 3,445 13-09-2013 08:00 AM
zadnja poruka: derrick
  Medicinska etika - mk derrick 0 1,505 16-01-2013 09:05 PM
zadnja poruka: derrick
  Medicinska rehabilitacija dece sa cerebralnom paralizom derrick 0 1,936 16-01-2013 09:02 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: