Holecistitis

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Holecistitis
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadžment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetništvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Žuč ili žučna kesa (lat. vesica fellea) maleni je organ u obliku kruške smešten ispod jetre. Tu se prikuplja i prehranjuje žuč - tečnost koju stvara jetra, a sastoji se od žučnih soli, elektrolita, bilirubina (razgradni produkt hemoglobina), kolesterola, i drugih lipida. Takođe sadržava metabolite i razgradne produkte ksenobiotika (lijekovi i otrovi). Žuč služi kao emulgator za masti i vitamine topljive u uljima u probavnom traktu i omogućava bolju apsorpciju masnih stvari iz creva. Olakšava probavu masti. Iz žučne kese žuč žučovodom dospeva do dvanaestopalačno crevo. Pre spoja sa duodenumom žučovod se spaja sa sabirnim vodom iz gušterače. Žuč se izlučuje iz žučnog mehura na signal da su masnoće ušle u dvanaestopalačno crevo - žučni se mehur stisne i ubrizgava žuč u lumen dvanaesnika (duodenuma).
Zučna kesa (vesica biliaris s. fellea) je rezervoar žuči, u kome se ona deponuje izvan perioda varenja. Žučna kesa je priljubljena peritoneumom uz istoimenu jamu na donjoj strani jetre (fossa vesicae biliaris s. fellege). Svojim prednjim, užim krajem on se nastavlja izvodnim kanalom žučne kese (ductus cystipcs), koji se spaja sa zajedčkim jetrinim kanalom i tako se formira holedohus (ductus choledochus).
Na žučnoj kesi, kruškastog oblika, razlikuju se četiri dela: dno, telo, levkasto suženje ili infundibulum i vrat. Dno žučne kese (fundus vesicae biliaris s. felleae) predstavlja prednji, široki i slepo zatvoreni kraj žučne kese, obložen peritoneumom sa svih strana. Telo žučne kese (corpus vesicae biliaris s. felleae) je srednji, najduži deo žučne kese. Ono se pruža naviše, pozadi i ulevo, ka desnom kraju hepatične porte i nastavlja levkasto suženim delom, tj. infundibulumom (infundibulum vesicae biliaris s. felleae). Vrat žučne kese (collum vesicae biliaris s. fellae) je zadnji, suženi deo žučne kese. Upravljen napred i ulevo, on sa telom zaklapa oštar ugao otvoren prema napred.
Žučna kesa (lat. vesica fellea) je kruškoliki organ koji služi kao rezervoar za žuč, koja se u njemu koncentriše i postaje tri do četiri puta gušća od one koja dolazi iz jetre. Žuč se po potrebi ispušta u dvanestopalačno crevo pri varenju hrane kao dodatni razlagač masne hrane.
Žučna kesa je duga od 8-11 cm i smještena je na donjoj strani desnog i jetrenog režnja. Jetra neprekidno luči žuč bez obzira na probavu i ta žuč napušta jetru kroz jetrin odvodni kanal a kroz žučni kanal ide u dvanaestopalačno crevo. Ako nema probave, Odijev sfinkter je zatvoren i žuč mora nazad u žučnu kesu gde mu se oduzima voda. Na ovaj način ona postaje koncentrovanija i sposobnija za razgradnju unesene hrane...

Sadržaj:

Uvod 3
1 Holecistitis 4
2 Akutno zapaljenje žučne kese 5
2.1 Epidemologija 5
2.2 Klinička slika 6
2.3 Dijagnoza 7
2.4 Etipatogeneza 7
2.5 Komplikacije 8
2.6 Lečenje 8
2.7 Akutni akalkulozni holecistitis 10
3 Hronično zapaljenje žučne kese 11
3.1 Simptomi hroničnog holecistitisa 11
3.2 Klinička slika 11
3.3 Dijagnoza 12
3.4 Komplikacije 12
3.5 Lečenje 13
Zaključak 14
Literatura 15PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
14-08-2011 01:04 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: