Holding kompanija i pripajanje preduzeća

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Autor1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,299
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Holding kompanija i pripajanje preduzeća
Sadržaj:


Uvod....................................................................................................... 2
Definicija i karakteristike preduzeća................................................... 2
Uloga preduzeća u ekonomskom sistemu društvene zajednice.......... 3

1. Fuzije i podele preduzeća................................................................... 4
1.1. Pojam i vrste fuzije preduzeća.................................................. 4

2.Organizacione forme složenih preduzeća............................................ 5
2.1. Holding kompanija................................................................... 5
2.1.1. Način nastanka i organizovanja holding kompanije.... 5
2.1.2. Funkcionisanje holding kompanije............................. 7
2.1.3. Delatnost holding kompanije...................................... 8
2.1.4. Vrste holding kompanije............................................. 8
2.1.5. Prednosti holdinga...................................................... 8
2.1.6. Nedostaci holdinga..................................................... 9
2.1.7. Tumačenje holding kompanije s aspekta našeg Zakona
o privrednim društvima............................................ 10
2.2. Merger.................................................................................. 10
2.2.1. Motivi kombinovanja................................................ 11
2.3. Konsolidacija....................................................................... 12

3. Konglomerat................................................................................... 12


Zaključna razmatranja........................................................................... 14

Literatura............................................................................................. 15Uvod


Definicija i karakteristike preduzeća


Prema zakonu o preduzećima iz 1992. godine preduzeće se poimovno definiše kao pravno lice, koje obavlja privrednu delatnost radi sticanja dohotka, odnosno dobiti. Na osnovu ove definicije mogu se izdvojiti sledeća obeležja preduzeća: 1)
• Preduzeće je pravno lice što znači da ima sopstvenu imovinu, firmu – naziv, sedište, opšta akta, žiro račun, predmet poslovanja – delatnost, organe upravljanja i rukovođenja. Kao pravno lice nosilac je svih prava i obaveza u pravnom prometu, tj. ima pravnu subjektivnost.
• Delovi preduzeća ne mogu imati svojstvo pravnog lica jer ne poseduju obeležja koja se odnose na svojstvo pravnog lica. Odredbama zakona o preduzećima samo preduzeće kao poslovni sistem odnosno svojina nosilac je pravnog subjektiviteta.
• Statutom preduzeća može se utvrditi da pojedini delovi preduzeća odnosno organizacione jedinice u određenim slučajevima imaju izvesna prava i obaveze u pravnom prometu. Ovo je slučaj kod dislociranih organizacionih delova preduzeća, jer ove jedinice poseduju veći stepen poslovne samostalnosti u odnosu na ostale delove preduzeća. Ove jedinice mogu imati i poseban obračun rezultata poslovanja, ali moraju da posluju pod firmom preduzeća.
• Preduzeće obavlja privrednu delatnost, tj. ono može da obavlja jednu ili više privrednih delatnosti, ali ne može da obavlja neprivredne delatnosti. Kao predmet poslovanja privredna delatnost preduzeća se upisuje u sudski registar.
• Cilj obavljanja privredne delatnosti preduzeća jeste sticanje dohotka, odnosno dobiti. Preduzeće je osnovni tržišni subjekt koji proizvodnjom i prometom robe kao i vršenjem usluga na tržištu stiče dohodak. Dohodak se iskazuje za preduzeće u celini i omogućava organizaciono jedinstvo upravljanja raspodelom dohotka. To ukazuje da preduzeće ima i poslovni subjektivitet.
• Preduzeće predstavlja poslovni subjekt jer obavlja određenu privrednu delatnost, poslovne funkcije. Obavljanje ovih funkcija mora biti u skladu sa zakonom, dobrim poslovnim običajima i poslovnim moralom.
• Preduzeće odgovara za svoje poslovanje što znači da mora da ispunjava sve uslove u vezi sa obavljanjem svoje delatnosti, da izvršava obaveze prema trećim licima, kao i da ispunjava određene zakonske obaveze.
• Za osnivanje i rad preduzeća potrebna su određena sredstva. Prema poreklu tj. svojinskom karakteru sredstava preduzeća mogu biti u različitim sredinama. Bez obzira na vlasnički karakter sredstava, sva preduzeća se upisuju u sudski registar, i to označava početak njihovog rada.

1) Nikolić S. : “ Organizacija preduzeća”, Niš, 1997.
U našoj zemlji postoje adekvatne institucionalne - zakonske inovacije. U pitanju su promene koje se odnose na reformisanje celokupnog institucionalnog okruženja. Ovo je uređeno određenim reformskim zakonima: Zakon o preduzećima 1988. godina, Zakon o osnovnim pravima iz radnog odnosa 1989. godina, Zakon o bankama i drugim finansijskim organizacijama 1989. godina, Zakon o društvenom kapitalu i Zakon o preduzećima iz 1992. godine. Zakonom o preduzećima stvorena je institucionalna podrška za adekvatnije organizovanje upravljanja preduzećem.Uloga preduzeća u ekonomskom sistemu društvene zajednicePreduzeće je nosilac određenih zadataka u procesu društvene reprodukcije koje obavlja društvenim ili privatnim sredstvima za proizvodnju. Ovi zadaci dodeljuju se na osnovu društvene podele rada. Organizacioni sistem preduzeća predstavlja privrednopravnu ličnost, koja se ispoljava putem privređivačke i pravne samostalnosti. Privredna ličnost preduzeća kao mezoekonomski subjekt nastaje udruživanjem privrednih ličnosti članova, kolektiva radi izvršavanja datog zadatka u procesu društvene reprodukcije pomoću sredstva za proizvodnju. Ovim udruživanjem članova radnog kolektiva sa njihovim mikroekonomskim ciljevima u privrednu ličnost preduzeća kao mezoekonomskog sistema ostvaruje se viši ekonomski kvalitet. To se postiže zahvaljujući podeli rada i koncentraciji snaga i sredstava, čime se omogućava veći učinak i povoljnije korišćenje materijalnih elemenata proizvodnje. Pravna ličnost preduzeća ispoljava se u njegovom odnosu prema: članovima radnog kolektiva, ostalim privrednim subjektima i društvenoj zajednici. U ovom svojstvu preduzeće se javlja kao nosilac određenih prava i obaveza prema ostalim subjektima društva i kao nosilac svoje privređivačke aktivnosti u izvršavanju konkretnih zadataka u ciklusu reprodukcije. Ispoljavanje određenih prava i obaveza čini pravnu sposobnost preduzeća, a privređivačka aktivnost čini njegovu poslovnu sposobnost. Struktura i manifestacija preduzeća znače složenu pojavu. Elementi ekonomske i organizacione strukture ovog sistema međusobno se prepliću i uslovljavaju. Tome treba dodati i povezanost ostalih ispoljavanja (političkih, socioloških, psiholoških, fizioloških, ekoloških, i sl.) preduzeća, sa elementima njegove ekonomske i organizacione stvarnosti. Otuda dolazi do preplitanja, kao i međusobnog povezivanja i uslovljavanja pojedinih naučnih disciplina čiji predmet su odgovarajući elementi preduzeća. Međutim, zahvaljujući naučnim metodama apstrakcije, analize, sinteze i sl. moguće je razgraničiti predmete svake od tih nauka.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:22 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Promocija preduzeća derrick 0 2,861 25-02-2014 03:36 PM
zadnja poruka: derrick
  Tipovi menadžmenta preduzeća derrick 0 1,767 14-09-2013 03:18 PM
zadnja poruka: derrick
  Poslovna organizacija preduzeća Dzemala 0 2,385 14-08-2011 10:16 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Prikaz preduzeća JKP tržnica - organizacije preduzeća Dzemala 0 2,341 12-04-2011 11:11 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Web sajt preduzeća Dzemala 0 1,845 21-02-2011 01:42 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: