Hipoteka-ek

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
mat.dipl5 Nije na vezi
Member
***

Poruka: 245
Pridružen: Sep 2010
Poruka: #1
Hipoteka-ek
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


1.0. UVODNE NAPOMENE


Založno pravo je stvarno pravo na tuđem objektu, a hipoteka je založno pravo na nekretnini. Mi nemamo svoju reč za hipoteku,pa koristimo ovu reč grčkog porekla, koja je nastala od pod i staviti, što znači podstaviti odnosno opteretiti.Hipoteka se odnosi na određeno potraživanje i određenu nekretninu, promjena vlasnika opterećene nekretnine nije pravno relevantna, a poverilac je ovlašten na način određen zakonom da traži namirenje svog potraživanja iz vrednosti te nekretnine pre poverilaca koji na njoj nemaju hipoteku, kao i pre poverilaca koji su hipoteku stekli posle njega uključivši i stečajni postupak. Kod nas se najčešće hipotekom osigurava potraživanje – zajam dat na izgradnju, dogradnju ili rekonstrukciju nekretnine na koju se stavlja hipoteka, kredit dat za izvođenje melioracionih radova i podizanje porodičnih stambenih zgrada, ali to naravno ne mora biti slučaj.
Zanimljivo je da je hipoteka u Srbiji prvi put propisana Uredbom o intabulaciji iz 1839. godine, po kojoj je mogla nastati samo na zahtjev poverioca, bez pristanka dužnika.posle toga hipoteka je bila regulisana Srbijanskim građanskim zakonikom. Odredbama sadržanim u sedmoj glavi je bila jedinstveno regulisana zaloga, u okviru koje je, posle opštih odredbi i pravila o ručnoj zalozi, regulisana i hipoteka. Uredbe o intabulaciji su donesene i 1853. i 1854. godine, a mijenjane su kasnijim propisima. Opšti imovinski zakonik za Crnu Goru je detaljno regulisao hipoteku, a ona se prema njegovim odredbama, sticala upisom u sudske zastavne knjige.
U socijalizmu gotovo marginalizovana, hipoteka danas ponovo postaje veoma interesantna i doživljava svoju punu afirmaciju, kao vjerovatno najsigurniji oblik stvarno-pravnog obezbeđenja. Za njen dalji razvoj i osavremenjivanje neophodno je što pre izvršiti svojinsku transformaciju kako bi se definisali titulari prava na nekretninama sa klasičnim svojinsko-pravnim ovlaštenjima, zatim ažurirati javne knjige koje vode evidenciju prava u pogledu nekretnina i uskladiti ih sa stvarnim stanjem, te ustanoviti brz i efikasan sistem za njenu realizaciju.

Sadržaj:

1.0. Uvodne napomene 3
1.1. Način sticanja 4
1.2. Predmet hipoteke 5
1.3. Prava i obaveze hipotekarnog poverioca 6
1.3.1 Pravo namirenja 7
1.3.2 Pravo prvenstva 8
1.4. Pravo i obaveze hipotekarnog dužnika 9
1.5. Prestanak hipoteke 10
1.6. Zaključak 12
Literatura 13


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:23 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: