Hiperemija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Hiperemija
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz biologije i ekologije.

Patologija je nauka o bolestima. Patologija (patološka anatomija) je nauka koja se bavi proučavanjem bolesti, odnosno promjenama na stanicama, tkivima i organima nastalim tijekom bolesti.
Naziv je izveden od dviju starogrčkih riječi, πάθος - pathos što znači bol ili patnja te λόγος - logos što znači reč ili nauka.
Izučava morfološke i fiziološke promene nastale usled bolesti ili povreda.
U sociološkom kontekstu, patologija označava i stanje u kome društvo ili institucije odstupaju od svoje normalne strukture i funkcija.
Makroskopska, mikroskopska i elektronskomikroskopska promatranja su važna u razumevanju patoloških procesa i promena koje nastaju tokom bolesti.

Patologija se deli na:
- opštu i
- specijalnu patologiju.

Opšta patologija proučava reakcije organizma na oštećenja te daje sveobuhvatni pregled bolesti.
Ona proučava etiopatogenetske činioce i morfološke promene stanica, tkiva, organa i celog organizma, a to su:
-oštećenja te smrt organa,
- upala i reparacija tkiva,
- genetski poremećaji,
- bolesti imunološkog sistema,
- poremećaji telesnih tečnosti i krvi,
- opšte karakteristike infektivnih bolesti,
- bolesti nastale nedostatkom određenih stvari u organizmu,
- promene izazvane delovanjem okoline,
- bolesti dečje dobi i
- bolesti starenja.

Specijalna patologija se bavi proučavanjem organa i organskih sustava promenjenih bolešću ili nekim drugim štetnim činiocima.
Područja koja su u domeni dijagnostike i proučavanja specijalne patologije su:
- patologija krvnih žila,
- srca,
- disajnog sistema,
- krvnog sistema i krvi,
- probavnog sistema,
- jetre gušterače,
- zatim patologija mokraćnog sistema,
- dojke,
- endokrinog sistema i dr.

Patološka histologija proučava promjene tkiva, patološka citologija promene pojedinih stanica, a teratologija uzroke i mehanizme nastanka malformacija.
Proučavajući tkiva i telesne tečnosti pomoću mikrobioloških, imunoloških i biohemijskih metoda, patologija pomaže lekarima u kliničkoj praksi pri donošenju dijagnoza i prikladnom lečenju bolesti.
Predmet ovog rada u nastavku biće jedna od bolesti kojim se bavi patologija kao nauka u svojoj teoriji i praksi a to je hiperemija ili punokrvnost.

Hiperemija

Poremećaji cirkulacije krvi dele se na:
- opšte i
- lokalne.

Opšti poremećaji cirkulacije krvi zahvataju ceo organizam, dok su lokalni poremećaji ograničeni na pojedine delove organizma, na pojedine organe, odnosno na pojedine delove organa.
U opšte poremećaje cirkulacije krvi spadaju svi oni poremećaji koji nastaju usled:
- nepravilnog rada srca,
- ne¬normalne funkcije zidova celog vaskularnog sistema, i
- uopšte usled pro¬mena u količini i sastavu krvi.
Opšti poremećaji cirkulacije krvi, koji se odnose na promene :
- u sas¬tavu celokupne krvi ili na narušenost fizioloških funkcija sistema krvo¬toka (promene kontraktilnog rada srca, njegovog ritma, tonusa krvnih sudova itd.), delom spadaju u patološku fiziologiju, i zato se ne prouča¬vaju u patološkoj anatomiji, dok se opet jednim delom izučavaju u spe¬cijalnoj patološkoj anatomiji.

Lokalni poremećaji cirkulacije krvi u pojedinim delovima tela ili u pojedinim organima mogu se manifestovati promenom:
- količine krvi u do¬tičnom tkivu (lokalna mnogokrvnost, hiperemija i lokalna malokrvnost, anemija),
- izlivom krvi iz krvnih sudova (krvavljenje),
- zgrušavanjem krvi (tromboza), i
- prenošenjem raznih čestica putem krvotoka (embolija).
Imaju za osnov četiri faktora:
- prestanak cirkulacije krvi u krvnim su¬dovima usled prestanka rada srca,
- prelaz krvi u venski krvotok usled spazma arterija koji nastupa neposredno posle smrti; ovaj spazam je de¬limično posledica nadraženja vazomotornih nerava pod uticajem ugljen-dioksida koji se zadržava u tkivima; delimično nastaje usled prestanka cirkulacije krvi, a delimično kao posledica nastupanja mrtvačkog koče¬nja,
- slivanje krvi usled zemljine teže u niže delove leša i niže (donje) delove organa,
- postmortalna koagulacija krvi.

U vezi s tim u lešu nalazimo krv (delimično koagulisanu) gotovo is¬ključivo u venama i šupljinama srca, i to pretežno desnog srca; pri tome se najveća količina krvi nalazi u nižim partijama leša.
Ako leš leži na leđima, onda niže partije organa, naročito pluća, imaju plavkasto - tamno-- crvenu boju, izuzev onih delova koji su kao oslonac ležali prignječeni na čvrstu podlogu. Na ovu takozvanu postmortalnu hipostazu kasnije se nado vezuju pojave mrtvačkih mrlja ipostmortalne inhibicije.
Sve gore navedene promené u raspodeli krvi koje nastaju u telu posle smrti, menjaju sliku raspodele krvi koja je postojala za života.
I zbog to¬ga, kad se na osnovu obdukcije hoće da da odgovor na pitanja u vezi s raznim poremećajima cirkulacije krvi u smislu njihovog zaživotnog pore¬kla, uvek treba voditi računa o ovim postmortalnim prornenama u ras¬podeli krvi.
Najelementarniji poremećaji lokalnog krvotoka jesu oni poremećaji koji se manifestu u promenama količine krvi ili u ovom ili onom delu organizma.
Količina krvi u pojedinim delovima organizma ili pojedinim organi¬ma nije ni u normalnom stanju nešto nepromenljivo, konstantno, već se menja u vezi s funkcijom vazomotornih nerava, što opet zavisi od funk¬cionalnog stanja organa itd.PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:06 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: