Hidrosfera kao kompleks ekoloških faktora

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,089
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Hidrosfera kao kompleks ekoloških faktora
UVOD

Voda, kao ekološki činilac, se na Zemlјi pojavila u paleozoiku, kada su padom temperature stvoreni uslovi za kondenzaciju vodene pare. Tada između litosfere i atmosfere dolazi do formiranja hidrosfere, za koju se može reći i da je konstantna masa vode sakuplјena u udublјenjima Zemlјine kore. Sledeća važna etapa započela je sniženjem temperature vode na oko 80 °S, kada su i stvoreni uslovi za razvijanje života. Nastanak života vezan je za vodu i može se pretpostaviti da su neke forme bakterija bile prvi njegovi predstavnici. Kao dokaz da su sredine toplih mora i okeana postale kolevke života obično se iznose dve činjenica. Prva je da se koncentracija supstancija u morskoj vodi otprilike slaže sa njihovom koncentracijom u telesnim tečnostima morskih organizama, a druga da je živi svet mora i okeana daleko bogatiji vrstama od slatkovodnog. Voda za živa bića znači životnu sredinu, a ujedno i okolinu. Voda kao životna sredina se od atmosfere kao životne sredine razlikuje po mnogim karakteristikama, od kojih je tečno agregatno stanje najznačajnije, s obzirom da ima veliki uticaj na razmnožavanje vodenih organizama, njihovo kretanje i ishranu, jednom rečju – na ukupne životne aktivnosti.

Najznačajniji predstavnici vodenih organizama – planktoni – ceo život provode lebdeći u vodi, nezavisni od bilo kakve čvrste osnove. Pandan ove specifične životne forme na kopnu ne postoji. Iako se spominju vazdušni planktoni, ovaj termin odnosi se na nešto sasvim drugo – sitne muve, pauke, lisne vaši koje se pomoću vazdušnih strujanja kraće ili duže vreme prenose vazduhom, ali ne postoje takvi organizmi čije se ukupne životne aktivnosti odvijaju u vazduhu. Lebdenje planktona u vodi nije lebdenje u fizičkom smislu, s obzirom da je specifična težina protoplazme nešto veća od jedinice, pa planktoni polako tonu. Radi održavanja ravnoteže, na površini tela dolazi do formiranja raznih sistema koji obezbeđuju njihovo lebdenje.

Sadržaj

UVOD 3
1 Voda kao kompleks ekoloških faktora 4
1.1 Fizički i hemijski parametri kvaliteta vode 4
1.2 Biološki parametri kvaliteta vode 7
1.3 Klasifikacija prirodnih voda 9
2 Zagađivanje hidrosfere i problem nestašice vode 10
2.1 Značaj prečišćavanja i dobijanja čiste pitke vode 10
2.2 Uzroci nestašice vode 13
2.3 Zagađenje hidrosfere 14
2.3.1 Vodni saobraćaj 15
2.3.2 Mere zaštite voda 16
3 Zakonska regulativa 17
3.1 Zakonski okvir u sektoru voda u Srbiji 17
3.2 Direktiva Evropske Unije o vodama 20
ZAKLJUČAK 21
LITERATURA 23


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:59 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: