Hidroliza, puferski sistemi

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Hidroliza, puferski sistemi
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz medicine.

Hemija je prirodna i eksperimentalna nauka. Ona proučava:
- građu,
- osobine i promene supstanci kao i
- zakone po kojima se te promene dešavaju.
Klasično se izdvaja četiri polja u hemiji, mada postoji daleko veći broj usko specijalizovanih grana hemije i to:
- opšta hemija,
- analitička hemija,
- neorganska hemija,
- organska hemija i
- biohemija.
Analitička hemija je nauka koja se bavi proučavanjem hemijskih i fizičkih procesa na osnovu kojih se može odrediti kvalitativni i kvantitativni sastav ispitivane supstance. Zbog toga se ova nauka deli na dve oblasti: kvalitativnu i kvantitativnu analizu. Kvalitativna analiza po pravilu prethodi kvantitativnoj i njome se utvrđuje iz kojih se elemenata, jona, atomskih (funkcionalnih) grupa i molekula sastoji ispitivana supstanca. Kvantitativna analiza se zasniva na utvrđivanju ili količina ispitivanih supstanci ili odnosa u kome se date supstance nalaze. Metode kojima se pri tome analitička hemija koristi se mogu podeliti na hemijske, fizičke i fizičko-hemijske.
Neorganska hemija predstavlja veliki deo hemije jer ona proučava hemijska svojstva i reakcije svih hemijskih elemenata i njihovih jedinjenja kao i hemijske procese koji se zbivaju među njima. Izuzetak čine jedinjenja (četvorovalentnog) ugljenika koje izučava organska hemija.
Biohemija je most između biologije i hemije koji proučava kako kompleksne hemijske reakcije stvaraju život. Biohemija je hibridni deo hemije koji konkretno proučava hemijske procese u živim organizmima. Biohemija proučava strukturu i fuknciju celularnih komponenti, kao što su proteini, ugljeni hidrati, lipidi, nukleinske kiseline i ostali biomolekuli. Nedavno, biohemija je počela da se fokusira na proučavanje reakcija u kojima su katalizatori enzimi, i na proučavanje osobina proteina. Biohemija metabolizma ćelije i biohemija endokrinog sistema su dva domena koja su intezivno studirana. Druge oblasti koje spadaju pod pojam biohemije su genetički kod (DNK, RNK), sinteza proteina, transport kroz ćelijsku membranu i transdukcija signala.
Hemija je jedna od elementarnih nauka, pored matematike bliska je i: fizici, biologiji, farmaciji, medicini. U mnogim poslovima kao i u svakodnevnom životu zastupljena je hemija.
Hemija zauzima centralno mesto među prirodnim naukama. Između ostalog, bavi se i: molekulima, njihovom strukturom, osobinama i transformacijama, i principima na kojima se osobine molekula zasnivaju.
Zbog ove svoje sveobuhvatnosti, hemija ima dosta zajedničkih tema sa drugim prirodnim naukama, kao što su fizika, geologija i astronomija, s jedne strane, i biologija, fiziologija i medicina, s druge.
Međutim, predmet ovog rada neće biti hemija kao nauka već jedan njen segment odnosno deo kojim se ona bavi a to su:
- hidroliza i
- puferski sistemi.

Hidroliza, puferski sistemi

Hidroliza


Rastvaranje različitih materija u vodi je često praćeno hemiskom reakcijom dvogube izmene. Procesi slične vrste zovu se zajedničkim imenom hidroliza.
Uopšte, hidrolizom se naziva dvoguba izmena između neke materije i vode. Pri tome dolazi do pomeranja ravnoteže disocijacije vode:

N O Η • + OH'

zbog vezivanje jednog od njenih jona (ili oba) jonima rastvorene materije sa stvaranjem slabo disosovanog ili teško rastvornog proizvoda. Pošto se praktično najčešće ima posla s hidrolizom soli, slučajevi koje ćemo rasmatrati odnose se baš na njih.
Uzimajući u obzir osim vodenog i druge moguće sisteme, hidrolizu treba smatrati kao specijalan slučaj solvolize, tj. uopšte dvogube izmene između rastvorene materije i rastvarača.
Pri rastvaranju soli, nastale iz jake baze i jake kiseline (na primer NaCl), ravnoteža disocijacije vode neće se bitno nimalo pomeriti, jer joni takve soli ne mogu graditi s jonima Η • i ON' slabo disosovane produkte. Zato u sistemu,

NaCl + HOH NaOH + HCl

kao jedino slabo disosovano jedinjenje ostaje samo voda. Prema tome ravnoteža reakcije je skoro potpuno pomerena ulevo, tj. praktično nema hidrolize NaCl i u rastvoru nema primetnog viška ni Η •, ni OH' jona.
Drukčije izgleda rastvaranje soli jedne jake baze i slabe kiseline (na primer CH3COONa) ili obratno (naprimer NH4Cl).
U prvom slučaju delimično će se vezivati jon Η • u drugom — jon OH' no šemama:

CH3COO' + HOH CH3COOH + OH'
NH•4 + HOH NH4OH + Η•

Pošto su i CN3COON i NH4OH disosovani znatno više od vode, obe ove ravnoteže su jako pomerene ulevo. Zato se ove soli i hidrolizuju samo u neznatnoj meri po jednačinama:

CH3COONa + HOH CH3COOH + NaOH
NH4Cl + HOH NH4OH + HCl

Ipak prvi rastvor sadrži izvestan višak jona OH', a drugi — jona Η .2 .
Očigledno je, da ako su obe materije — i baza i kiselina — koje grade so, slabo disosovane, ravnoteža hidrolize, na primer

CH3COONH4 + HOH CH3COOH + NH4OH

mora biti pomerena više udesno.PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
20-05-2010 03:06 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Sistemi neophodni za farmaceutsku industriju Dzemala 0 967 14-08-2011 01:19 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: