Helenizam - sjaj jači od mača

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Helenizam - sjaj jači od mača
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Istorija helenizma je malo privlačila istoričare i do sredine XIX veka uopšte nije bila obrađivana. Posle velikih kulturnih dostignuća antinske robovlasničke demokratije u V veku, koja je pored vanrednih umetničkih ostvarenja kojima se i danas divimo dala i genijalne filozofe, istaknute državnike, nenadmašive majstore umetničke reči, sva dalja istorija Grčke izgledala je bleda, nedovoljno sadržajna i bez posebne vrednosti. Istoričari su više voleli da od čarobne klasične Grčke prelaze na republikanski Rim u čijim predanjima su nalazili poučne primere građanskog heroizma i vojne veštine, a samo uzgred su bacali poglede na istoriju helenizma.

Jedino je Aleksandar Makedonski, veliki osvajač koji je uzbudio maštu ne samo savremenika već i kasnijih poko¬ljenja, dobio odgovarajuće mesto u istoriji antike. Ali izučavanje isto¬rije Aleksandra Makedonskog bilo je ograničeno na konstatovanje činje¬nice da se posle njegove smrti raspalo grandiozno delo koje je on stvorio.

Osim toga pomanjkanje izvora i teškoće pri njihovom tumačenju i usklađivanju, a takođe vanredna složenost političke istorije helenizma, plašili su istraživače koji su držali da je vrlo nezahvalan zadatak rasplitanje klupka izvora sa ciljem da se objasni neinteresantan istorijski period, period propadanja i iščezavanja stvaralačke snage grčkog naroda. Nibur je čak izrekao kletvu: »Nek se otvori zemlja i proguta sve Makedonce«.
Pre sto godina Drojzen je prvi uveo u nauku termine »helenizam«, »helenistički«. Od tada počinje sve ozbiljnije i dublje izučavanje ove epohe. Tome doprinosi i stalni porast izvorne građe koju otkrivaju arheološka istraživanja...

S A D R Ž A J


UVOD 3
1 Helenizam – sjaj jači od mača 4
1.1 Istorija helenizma 4
2 Helenistička kultura 8
2.1 Razvoj i karakteristike helenističke kulture 8
2.2 Uloga i značaj helenističke kulture 12
ZAKLJUČAK 17
LITERATURA 18PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
06:58 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Viseznacnost u romanu koreni od Dobrice Cosica Dzemala 0 3,826 19-10-2010 09:26 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: