Heinekencase - politika marketing komuniciranja

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Heinekencase - politika marketing komuniciranja
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz marketinga.

U tržišnim uslovima poslovanja teško je plasirati proizvode. Zato se danas sve veća pažnja poklanja marketingu kao posebnoj poslovnoj funkciji. Odličan marketing u perspektivi smanjuje troškove prodaje i troškove poslovanja. Marketing je veza sa kupcima i krajnjim potrošačima. Da bi se prodavalo treba ispitati tržište, reklamirati proizvod i još mnogo toga. Za to treba obezbediti novčana sredstva. Na taj način se ostvaruje veza između prodajne i finansijske funkcije. Uloga marketinga u svemu tome je da sarađuje sa ostalim funkcijama kompanije, naročito sa nabavkom, prodajom i finansijama. Cilj - da se zadovolje potrebe i želje kupaca, uz maksimalizaciju profita kompanije.

Marketing kao oblik celovitog i integrisanog načina mišljenja je usmeren ka odgovarajućem tržišnom cilju. Marketing znači izgrađivanje i prilagođavanje celokupne delatnosti kompanije, preduzeća, dinamičnim potrebama krajnjeg korisnika. To uslovljava svesno upravljanje svih aktivnosti preduzeća na tržištu.

Marketing u globalu čini jednu od značajnih inovacija poslednjih decenija, koja omogućuje prelaz proizvodnog u novo buduće društvo koje će mnogostrano uticati i na njegov razvitak. Pravac delovanja koji uvažava koncepcija marketinga uvek ide od tržišta ka preduzeću.

II Politika marketing komuniciranja i “HEINEKEN”

Istorija holandske kompanije “HEINEKEN” počinje u decembru 1863. godine kada G.A. Hajneken kupuje najveću pivaru “Haystack” u Amsterdamu. Do 1992. godine je “Heineken”, i dalje u rukama porodice Hajneken, postala jedna od najvećih internacionalnih grupacija za proizvodnju pića i napitaka, koja proizvodi i distribuira vodeće marke piva, bezalkoholnih pića, žestokih pića i vina.

Danas se “Heineken” proizvodi mogu naći u preko 170 zemalja sveta. Za ovakav uspeh ove kompanije odgovoran je kvalitet i samo kvalitet proizvoda. To je polazna tačka a drugo je i izvanredna izvozna organizacija.

“Heineken” je, kao i mnoge druge internacionalne pivarske industrije, primenjivala nekoliko strategija distribucije svojih globalnih marki proizvoda: izvoz, proizvodnja na osnovu licence, potpuno preuzimanje ili otkup manjinskog akcijskog kapitala u drugim pivarama.

Strategija izvoza je donosila početne prednosti ulaska na novo tržIšte. Proizvod, kao uvozni, iznosi se na tržište kao premijum-marka. Izvoz prati rast transportnih troškova, a bez dobre distributivne mreže udeo na tržištu ostaje ograničen.

Sledeća strategija - licenca - sastoji se u tome da jedna pivska industrija proda licencu na svoj recept drugoj. Time kompanija ostvari stalni priliv profita i udeo na tržištu a distribucija pripada mreži partnera. Negativna strana toga je nemogućnost upravljanja marketingom svog proizvoda.
Preuzimanjem - kompanije za proizvodnju piva zauzimaju ili položaj manjinskih akcionara ili u potpunosti preuzimaju druge pivare.U toku preuzimanja kompanija preuzima i veliki broj lokalnih marki piva, koje su proizvod preuzete pivare. Distribuciju svog globalnog prozvoda kompanije poveravaju operativnoj kompaniji ili proizvode svoje proizvode na lokalnom terenu. Ta strategija kompanije “Heineken” u nekim evropskim zemljama može se videti iz priložene tabele.

Na primer, operativna kompanija “Heineken” u Francuskoj, “Sogebra SA”, proizvodi lokalnu marku “33 Export” za glavno tržište lakih piva i vozi pivo “Heineken” za tržište premijum lakih uvoznih piva.

Bezalkoholno pivo je deo evropske industrije piva, čija je vrednost 45 milijardi dolara, koja je, sa svoje strane, deo evropske industrije pića. Dok je industrija piva stagnirala, a ponekad i opadala tokom osme decenije ovog veka, rast prodaje bezalkoholnog piva je bio umeren, a ponekad i brz.

Bezalkoholno pivo nije bilo novost za kompaniju “Heineken”. Ona je taj proizvod predstavila na tržištu SAD-a još u vreme prohibicije. Uprava kompanije je smatrala da je tržište bezalkoholnog piva previše malo da bi opravdalo ulaganja u razvoj proizvoda čiji bi cilj bio popravljanje ukusa tog piva. Međutim, neprekidnim praćenjem aktivnosti nekih većih tržišta bezalkoholnog piva, kao što je švajcarsko i američko, i kada je kompanija “Guinness” predstavila tržištu svoje “alcohol-free” pivo marke


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:45 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Uvod u marketing derrick 0 1,651 10-02-2014 12:18 AM
zadnja poruka: derrick
  Marketing istraživanja derrick 0 1,406 12-09-2013 12:31 AM
zadnja poruka: derrick
  Politički marketing 2 derrick 0 1,134 11-09-2013 11:23 PM
zadnja poruka: derrick
  Internet marketing - hr derrick 0 1,538 16-01-2013 02:28 PM
zadnja poruka: derrick
  Marketing mandzment Maja 0 1,307 16-01-2013 01:23 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: