Hartije od vrednosti - seminarski

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,233
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Hartije od vrednosti - seminarski
UVOD

Da bi na pravi način objasnio što su to hartije od vrednosti nakratko ću se vratiti u dalju prošlost i prikazati put nastanka hartija od vrednosti, kako i zašto su one nastale i koji značaj one imaju danas na savremenim finansijskim tržištima..

Ideja da se u opticaju nađe mnogo više novca nego što ga fizički ima, stara je mnogo vijekova. Niko ne može pouzdano da tvrdi odakle potiče – nalazimo je još kod starih Vavilonaca, a kasnije i kod Grka i Rimljana. Po francuskom istoričaru Ferdinandu Brodelu, presudnu ulogu imao je Kairo u 11. vijeku. Jevrejski i muslimanski trgovci već su tada poznavali različite načine plaćanja i kupovinu na kredit, kao i kaparisanje poljoprivrednih proizvoda i pre žetve. U starom i srednjem veku, trgovci su igrali ogromnu ulogu u društvu. Morali su da znaju da pišu, čitaju i računaju, da poznaju geografiju i nautiku, pa su za svoje vreme bili veoma obrazovani. Stalno su se dovijali da smisle najbolji i najsigurniji način za postizanje zarade i uopšte jednostavniji način trgovine, pa nije ni čudo što su glavne ekonomske promene začeli baš oni. Prekretnica je načinjena kad su na trgove (čiji naziv i sam kazuje da se tamo najčešće trgovalo) počeli da se donose samo uzorci robe, a ne cela količina, da bi tek po sklapanju dogovora bila izvršena razmena dobara. Za ovakvu trgovinu „na reč”, ključno je bilo poverenje. I dan-danas na berzama se ne trguje stvarnom robom, već nekom vrstom uzoraka (na robnim berzama) i hartijama od vrednosti (na finansijskim berzama), a bez poverenja ne bi mogao da se sklopi nijedan dogovor.

Građevine za koje može da se kaže da su preteča banke postoje još pre pojave novca (prvi kovani novac za koji mi danas znamo je iz Lidije, nastao oko 680. godine pre naše ere), ali su tada više bili neka vrsta trezora za žito, krzno, metale (kasnije i plemenite). Posle pojave metalnog novca (koji je postao neophodan kad se pojavio višak proizvoda i privatno vlasništvo), javlja se potreba i za njegovim usavršavanjem jer se oštećivao pri dužoj upotrebi, ali pre svega jer se njime teško baratalo u većim količinama i bio je nepraktičan za prenošenje. Nošenje novca na putovanjima bilo je ogromna teškoća za tadašnje putnike zbog njegove težine, ali i čestih pljački na putu.

Sadržaj

UVOD 3
1.1 POJAM I KARAKTERISTIKE HARTIJA OD VREDNOSTI 5
1.2 VRSTE HARTIJA OD VREDNOSTI 8
1.3 KRATKOROČNE HARTIJE OD VREDNOSTI 9
1.4 PODELA HARTIJA OD VREDNOSTI PREMA POZITIVNIM ZAKONSKIM NORMAMA 14
ZAKLJUČAK 18
LITERATURA 19


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03:18 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Obračun poreza na prihod od kapitala derrick 0 2,024 06-02-2014 03:51 PM
zadnja poruka: derrick
  Hartije od vrednosti na ime Maja 0 2,452 02-03-2012 05:26 PM
zadnja poruka: Maja
  Hartije od vrednosti-menice - Finansije Dzemala 0 3,162 17-04-2011 01:28 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Hartije od vrednosti na tržištu kapitala - Finansije i finansijska tržišta Dzemala 0 2,811 17-04-2011 01:27 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Hartije od vrednosti - Menice Dzemala 0 2,636 17-04-2011 01:25 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: