Hartije od vrednosti

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,082
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Hartije od vrednosti
Hartije od vrednosti su pismene isprave čiji zakoniti imalac može ostvariti neko subjektivno građansko pravo označeno na hartiji. Zakoniti imalac hartije je lice koje je kao imalac prava označeno na samoj hartiji, odnosno na koje je hartija uredno preneta, dok je obavezno lice izdavalac hartije.
Kod hartije od vrednosti postoje dva prava:
1) pravo na hartiji i
2) pravo iz hartije.
Pravo na hartiji je:
1) pravo svojine ili
2) pravo zaloge koje za svoj objekt ima hartiju kao telesnu pokretnu stvar.
Pravo iz hartije je, po svojoj pravnoj prirodi ili:
1) stvarno pravo (npr. pravo svojine na robi predatoj brodaru na prevoz i opisanoj u konosmanu) ili
2) neko obligaciono pravo (npr. najčešće pravo na isplatu sume novca) ili
3) neko člansko pravo (npr. pravo učešća).
Pravo na hartiji je inkorporisano (utelovnjeno) u samoj hartiji i ne može se ostvariti bez nje.
Prema prirodi prava koje sadrže, hartije od vrednosti mogu biti:
1) stvarnopravne,
2) obligacionopravne i
3) hartije s pravom učešća.
Stvarnopravne hartije od vrednosti sadrže neko stvarno pravo na pokretnim ili nepokretnim stvarima (pravo svojine ili založno pravo, takav je na primer, konosman, koji se izdaje kod pomorskog prevoza robe; prenosom konosmana prenosi se i pravo svojine na robi koja je u njemu opisana i koja se nalazi na brodu, bez potrebe da se izvrši i predaja same robe).
Obligacionopravne hartije sadrže u sebi neko obligaciono pravo, koje po pravilu glasi na sumu novca (npr. obveznice narodnih zajmova, menica, ček, kreditno pismo).
Hartije s pravom učešća (npr. akcije koje izdaju akcionarska društva) sadrže određena članska prava imaoca (da učestvuju u radu organa društva), koja su po svom karakteru lična i prava učešća u dobiti društva (pravo na dividendu), koje je imovinske prirode
Prema svojoj vezi sa osnovnim poslom povodom kojeg su izdate, hartije od vrednosti se dele na:
1) kauzalne i
2) apstraktne.
Kauzalne hartije su one iz kojih se vidi veza sa osnovnim poslom, vidi se povodom kojeg posla su izdate (npr. konosman, štedna knjižica, obveznice narodnih zajmova),
Apstraktne hartije su hratije iz kojih se ne vidi povodom kojeg posla su izdate (npr. menica).
Prema tome kako se imalac hartije od vrednosti legitimiše pri ostvarenju prava iz hartije i kako se prenose, hartije od vrednosti mogu biti:
1) hartije na donosioca,
2) hartije na ime i
3) hartije po naredbi.
Hartije na donosioca (npr. lutrijski lozovi) prenose se, kao i druge pokretne stvari, predajom, bez posebnog obeležavanja na hartiji. Prema obaveznom licu imalac prava iz hartije legitimiše se kao ovlašćeno lice samim držanjem, odnosno posedovanjem hartije (formalna legitimacija), a obavezno lice lice nije dužno da ispituje i njegovu materijalnu legiimaciju, tj. da li je držalac do hartije došao savesno. Moguće su zloupotrebe.
Hartije na ime (npr. obveznica našeg prvog narodnog zajma) su hartije čiji je imalac označen na samoj hartiji, izdavalac prilikom izvršenja obaveze samo treba da utvrdi identitet donosioca i proveri da li je to isto lice sa onim označenim na hartiji kao imalac. Ove hartije prenose se cesijom i to se označava na samoj hartiji unošenjem imena novog imaoca hartije (cesionara) i prenosioca (cedenta).
Hartije po naredbi su hartije čiji je prvi imalac označen sa samoj hartiji, a prenose se indosamentom, jednom pismenom klauzulom koja se stavlja na poleđinu hartije, tako da se formalna legitimacija za ostvarivanje prava vidi iz podataka koje sadrži sama hartija. Prenosilac hartije je indosant, a onaj na kojeg je hartija preneta (indosirana) je indosatar. Indosament može biti:
1) puni, 2) blanko i 3) na donosioca.

SADRŽAJ

1 POJAM,KARAKTERISTIKE I FUNKCIJE HARTIJA OD VREDNOSTI 2
2 SLIČNOSTI I RAZLIKE HARTIJA OD VREDNOSTI I DRUGIH PISMENIH ISPRAVA 4
3 IZVORI PRAVA O HARTIJAMA OD VREDNOSTI 4
4 PRAVNA PRIRODA ODNOSA KOD HARTIJA OD VREDNOSTI 5
4.1 PRAVA NA HARTIJU OD VREDNOSTI I PRAVA IZ HARTIJE OD VREDNOSTI 5
5 VRSTE HARTIJA OD VREDNOSTI 6
6 PODELA HARTIJA OD VREDNOSTI PREMA POZITIVNIM ZAKONSKIM NORMAMA 8
7 HARTIJE OD VREDNOSTI NA IME 8
8 HARTIJE OD VREDNOSTI PO NAREDBI 9
9 HARTIJE OD VREDNOSTI NA DONOSIOCA 11
10 Z A K LJ U Č A K 12
11 L I T E R A T U R A: 12


lektira, studentski, poslovna, megatrend, diplomski radovi , magistarski radovi, maturalni radovi, diplomski rad, eseji, maturski radovi, seminarski radovi, diplomski radovi, master radovi, magistarski radovi, domaci radovi, domaci zadaci, projekti, maturalni, maturalne radnje, seminarski, maturski, diplomski, ekonomija, ekonomski, pravo, prava, menadzment, marketing, instalacija, tutorijal, tutorijali, tutorial, baze, baza, sistemi, informatika, ekonomika preduzeca, analiza, racunovodstvo, bankarstvo, osiguranje, spoljnotrgovinsko poslovanje, poreski sistem, politika, inteligencija, psihologija, sociologija, geografija, etika, kultura, fizika, seminarski rad, maturski rad


OSTATAK RAD MOZETE NACI NA SAJTU http://WWW.MATURSKIRADOVI.NET


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:27 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Sticanje od nevlasnika derrick 0 6,939 27-10-2009 11:30 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: