Hard disk

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,343
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Hard disk
[Slika: 25280553.jpg]
S A D R Ž A J

UVOD 3
1 Pojam Hard Disk Drive (HDD) 3
1.1 ISTORIJA HDD 4
1.2 HDD DANAS 5
1.3 DELOVI 6
2 PRINCIP RADA 8
3 VRSTE INTERFEJSA 9
3.1 EIDE interfejs (PATA - Parallel ATA) 9
3.2 Sata (Serial ATA) 10
3.3 SCSI (Small Computer System Interface) 11
3.4 RAID (Reduntant Arrays of Independent Disks) 12
4 SOLID STATE DRIVE (SSD) 13
4.1 ISTORIJA SSD 13
5 MemoRight Flash SSD vs Seagate Savvio 10K.2 HDD 14
5.1 RAID TEST 20
6 Klasteri i defragmentacija 23
6.1 Klasteri 26
6.1.1 Organizacija podataka na disku 26
6.2 Veličine klastera na particijama 27
6.2.1 Fat 16 27
6.2.2 Fat 32 27
ZAKLJUČAK 29
LITERATURA 30UVOD

U današnje vreme skoro svaki desktop računar, ili server, sadrži jedan ili više hard diska (HDD). Svaki mainframe i superkompjuter može imati i na stotine HDD.
Hard diskove danas možemo naći čak i u uređajima za snimanje video sadržaja i kamkordera koji su ranije koristili kasete za skladištenje AV materijala. Svi ovi hard diskovi rade jednu veoma dobru i korisnu stvar, a to je da skladište promenljive digitalne informacije. Oni pružaju računarima sposobnost da pamte i kada se isključi napajanje.

Evo jednog zanimljivog citata sa jednog domaćeg foruma:
" Veliki su (bili su i veći) po dimenzijama, spori su, greju se, do skora su bili jako bučni, nikada nisu bili dovoljnog kapaciteta, svaki kompjuter mora imati jedan, ali smo im mi sve te mane opraštali, jer jednostavno nikako ne možemo bez njih... Šalu na stranu, stvarno su nam potrebni i stvarno ništa ne možemo bez njih, jer se na njima zadržavaju sve 1 i 0, koje su nam preko potrebne, nakon gašenja kompjutera."

U daljem tekstu ćemo objasniti pojam hard disk drajv-a, pogledati u istoriju hard diskova od njegovog nastanka pa sve do danas. Objasniti princip rada, opisati delove od kojih se sastoji, opisati neke od bitnijih karakteristika, načine upisa i skladištenja podataka, sisteme u kojima se upotrebljavaju, neke od popularnih tehnologija koje se mogu naći kod hard diskova.
Takođe ćemo ukratko predstaviti jedan model HDD.
Nakon toga prelazimo na Solid State Diskove/ Drive-ove (SSD).
Predstavićemo ovu tehnologiju istim redosledom kao i HDD.
Prikazati jedan primerak SSD.
Nakon toga ćemo uporediti ove dve tehnologije, prikazati mane i prednosti i uraditi neka direktna poređenja i testove nekih modela iz obe tehnologije koji se danas mogu naći na tržištu.

1 Pojam Hard Disk Drive (HDD)

[Slika: 78885332.jpg]

Hard disk drive predstavlja vrstu sekundarne memorije koja je u stanju da zapisuje i trajno čuva podatke u digitalnom obliku na rotirajućim tvrdim pločama koje imaju magnetnu površinu. Postoje eksterni (spoljni) i interni (unutrašnji). Eksterni hard diskovi su velikog kapaciteta (i do nekoliko TB),ali zato mogu biti veliki kao kućište računara. Interni hard diskovi znatno su manjih dimenzija, ali zato raspolažu i manjim kapacitetima.
U daljem tekstu ćemo opisati neke delove HDD i princip rada. Napomenimo sada da se podaci čuvaju na pomenutim tvrdim pločama sa magnetnim površinama. Te ploče se rotiraju velikom brzinom. Za čitanje, upis i brisanje podataka koristi se glava za čitanje i pisanje. Sve to se uglavnom nalazi u kućištu koje je zatvoreno i zaštićeno. Za krajnjeg korisnika to sve izgleda kao "mala crna kutija". Sledi nekoliko slika na kojima se može videti izgled HDD kako sa zatvorenim tako i otvorenim kućištem.1.1 ISTORIJA HDD


Prve hard diskove je napravio IBM 1955. godine (IBM 350 Disk File za svoj računar IBM 305), a izumeo ih je Rejnold Džonson (Reynold Johnson). Sastojao se od 50 diskova prečnika 61 cm, a ukupni kapacitet im je bio 5 miliona karaktera. Imao je jednu jedinu glavu (umesto jednu po površini) pa je vreme pristupa bilo jako dugo.

Nešto kasnije su proizvedeni i uređaji sa izmenjljivim paketima tvrdih diskova, ali je zbog nedovoljne preciznosti u pozicioniranju glava ovaj sistem značajno ograničavao kapacitet pa je ubrzo i napušten.

1973. godine IBM je proizveo prvi potpuno zatvoreni sistem (3340 "Winchester"). Ovo ime („vinčester") je ostalo u čestoj upotrebi do pred kraj 20. veka, a još uvek se koristi u nekim jezicima (npr. u ruskom i ukrajinskom).

[Slika: 52216275.jpg]
Prikazan je grafik evolucije hard diskova. Na grafiku se mogu videti razne forme HDD, njihovi kapaciteti u prošlosti kao i projekcije za budućnost.
PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:51 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  DISK KOČNICE NA RENAULT LAGUNI II VS1 0 3,355 01-06-2010 07:31 PM
zadnja poruka: VS1

Skoči na forum: