Hamurabijev zakonik

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Hamurabijev zakonik
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz istorije.

Sva saznanja o narodima,kulturi i civilizaciji Istočnih despotija,isprva su se zasnivala na spisima grčkih istoričara,geografa i putopisaca.Posebno treba da se istakne grčki geograf Strabon(I vek pre n.e.),i grčki istoričar Herodot,”Otac istorije”(484.-424.god. pre n.e.).Herodot je napisao obimno delo pod nazivom “Istorija”,koje je obuhvatalo podatke o gotovo svim narodima i državama njemu poznatog sveta,pa i o Mesopotamiji.Nedostatak grčkih izvora je bio upravo u tome što su se vecim delom zasnivali na mitovima i legendama,pa im verodostojnost nije bila osigurana,ali su ostali kao jedini prozor u prošlost sve do početka CIC veka,tačnije 1802. godine kada je nemački filolog Grotefend započeo dešifrovanje klinastog pisma.Taj posao su uspesno završili englezi Hinks i Roulinson.Mesopotamsko pismo je nazvano klinasto zbog načina pisanja(pisaljkom od metala ili trske utiskivali su se znaci na vlažnu glinenu pločicu koja se potom sušila na suncu).

SUMERSKA PLOČICA SA KLINASTIM PISMOM(oko 2500. god. pre n.e.)

Zanimljivo je istaći da su klinasto pismo koristili svi narodi stare Mesopotamije:Sumerci,Vavilonci,Asirci,Hetiti i Elamićani.Tek od tada se svetu otkrivaju kultura,običaji,kao i pravni propisi i akti tog starog sveta.

GILGAMEŠ PLOČICA

ISTORIJA MESOPOTAMIJE DO HAMURABIJA


Sišavši sa okolnih brda u plodnu ravnicu između dve reke,pokorivši lokalno seosko stanovništvo,uvodeći klinasto pismo kao i opeku od gline u građevinu praveći prve naseobine,Sumeri,narod zagonetnog porekla,su zvanično prvi stanovnici Mesopotamije.Inače riječ “mesopotamija” je grčkog porekla i znači međurečje.Gradovi kao što su Ur,Uruk,Kiš, Lagaš,Avan, Hamasi, Isin, Larsa, Nipur,Ešnua,Uma,Eridu i mnogi drugi nastaju oko svetilišta lokalnih božanstava u čije ime upravljaju postojeće dinastije između kojih se javljaju neprijateljstva,tako da oko 2735. godine pre n.e. vladar grada Uma,Lugalzagizi osvaja Lagaš,Ur i Uruk,osniva državu i dodeljuje sebi titulu “lugal”(veliki čovek).

MESOPOTAMIJA OKO 2500 god. pre n.e.

Već u III milenijumu u Mesopotamiju nadiru semitska plemena Amorićana,koji se učvršćuju u Vavilonu i Akadu(pa dobijaju ime Akađani).Sargon,vladar Akađana pobeđuje Lugalzagizija i pripaja njegove oblasti kao i Elam(oblast severno od Lugalzagizijeve državice).Sargon (2350-2294) učvršćuje akadsku državu,koju nastavlja da ekspandira njegov unuk Naram-sin(2270-2233) tako da se prostirala od Male Azije i Mediterana preko dolina Eufrata i Tigrisa pa do Perzijskog zaliva.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:07 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  hamurabijev zakonik- seminarski rad vucko 0 3,161 18-12-2010 07:12 PM
zadnja poruka: vucko

Skoči na forum: