Grafičko predstavljanje rezultata u Excel-u

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,345
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Grafičko predstavljanje rezultata u Excel-u
1. OSNOVE EXCEL-A

Spreadsheet programi, ili kako obično prevodimo, programi za unakrsna izračunavanja, su briljantna ideja, koja je doprinela da personalni računari steknu svoje mesto na tržištu i postignu populamost koju danas uživaju. Prvi takav program, VisiCalc za Apple II, "naterao" je hiljade poslovnih ljudi da kupe računar.
Kasnijim prelaskom na jači hardver usledio je uspeh njegovih naslednika, pre svega programa Lotus 1-2-3 za PC računare. Microsoft se relativno kasno pojavio na sceni spreadsheet programa, ali danas vlada velikim delom tog tržišta. Njihov Excel je, zahvaljujući grafičkom radnom okruženju Windows-a bio znatno jednostavniji za upotrebu i moćniji od konkurenata. Excel je iz verzije u verziju rastao, da bi vrhunac postigao kada je, zajedno sa tekst procesorom Word, bazom podataka Access i nekim drugim programima, integrisan u Microsoft Office.
Trenutno je Excel najprodavaniji program svoje vrste na svetu. Jednostavnost upotrebe je stavljena na prvo mesto: opcije su koncipirane tako da se do njih lako dolazi, a zatim se jednakom lakoćom primenjuju, uz stalno nadgledanje i asistenciju samog Excela; program će čak "pogoditi" šta želite da uradite i savetovati lakši put za obavljanje tog posla.
Excel je prilagodljiv paket, možete ga prekonfigurisati da odgovara vašim potrebama. Po potrebi možete da promenite tastere pridružene nekim akcijama, premeštate stavke u menijima ili dodajete komande na tasterski meni. Ako vam smetaju padajući meniji, lenjiri, tasterski meniji... sve se može uključivati ili isključivati, a može im se menjati i pozicija. Vrhunac povećanja prostora na uvek malom ekranu je opcija za prikazivanje najpotrebnijih stvari radne površine i osnovnog menija. Ova osobina je naročito dragocena za korisnike prenosnih kompjutera, notebook- ova, na kojima se dijagonala ekrana od desetak inča smatra velikom.
Integracija i saradnja sa drugim programima se podrazumevaju: možete da uvozite tekstove, slike i datoteke kreirane u drugim programima, pomoću filtera koji podržavaju sve poznate formate. Tu je i OLE 2.0 koji omogućava da na licu mesta, u svojoj tabeli, kreirate i obradite tekst, sliku, grafikon, formulu ili nešto drugo pomoću spoljnje aplikacije- najčešći slučaj je program za pravljenje grafikona MSGraph,.
Svo to programiranje naravno nije neophodno: Excel je namenjen najširem krugu korisnika, pa je posebna pažnja posvećena jednostavnom radu sa podacima, formulama, grafikonima pa i bazama podataka.
Programi iz godine u godinu postaju sve moćniji, ali i zahtevniji: današnji Excel zahteva dosta prostora na disku i moderan računar.
Pored svih sjajnih mogućnosti koje nudi ovaj program jedna od najvažnijih je i grafički prikaz podataka koji su unešeni u tabele, tako da sa ovom opcijom imamo potpunu prezentaciju i uvid u bilo kakve tabele ili statističke podatke.

2. TERMINOLOGIJA DIJAGRAMA

Pre nego sto počnemo pripremati dijagram trebali bi da se upoznamo sa terminologijom:
Data Series (nizovi podataka) Trake, odsečci, crte ili drugi delovi koji predstavljaju nacrtanu vrednost u dijagramu. Na primer, dijagram može prikazivati skup sličnih stubaca koji odgovaraju nizu podataka za istu stavku. Stupci u istim nizovima podataka imali bi isti uzorak. Da imamo više od jednog uzorka stubaca, svaki uzorak bi predstavljao drugi niz podataka. Na primer, dijagram prodaje za Područje A i za Područje B tražili bi dva niza podataka, po jedan za svako područje. Nizovi podataka često odgovaraju redovima podataka u radnom listu.
Categories, Kategorije, odražavaju broju elemenata u nizu. Možemo imati dva niza podataka koja upoređuju prodaju dva različita područja i četiri kategorije koje upoređuju prodaju kroz četiri tromesečja. Neki dijagrami imaju samo jednu kategoriju, a neki ih imaju nekoliko. Kategorije obično odgovaraju stupcima u radnom listu, a nazivi kategorija su u zaglavlju kategorije.
Axis (osa) Jedna strana dijagrama. Dvodimenzionalni dijagram ima osu x (vodoravnu) i osu y (uspravnu). Osa x sadrži niz podataka i kategorije u nizu. Ako imate više od jedne kategorije, osa x često sadrži nazive koji određuju šta svaka kategorija predstavlja. Osa y odražava vrednosti u stupcima ili iscrtava tačke. U trodimenzionalnom dijagramu osa z predstavlja uspravnu plohu, a osa x
(razmak) i osa y (širinu) predstavljaju dve strane dna dijagrama.
Legend (legenda) Određuje odvojene nizove dijagrama. Na primer, legenda za kružni dijagram će pokazati šta koji deo kruga predstavlja.
Gridlines (mreža) Mreža se obično pojavljuje zajedno sa osom y, iako se može staviti i uz osu x. Mreža vam pomaže da ukažete na tačnu vrednost.

3. VRSTE DIJAGRAMA

Pomoću Excela možemo stvoriti mnogo vrsta dijagrama. Neke zajedničke vrste prikazane su na slici br.1.

[Slika: 59420001.jpg]
Slika 1. Uobičajene vrste dijagrama


Vrsta dijagrama koju odaberemo zavisi od vrste podataka koje želimo da prikažemo i od načina kako ih želimo prikazati.

Glavne vrste dijagrama i njihove namene:
 Pie (kružni dijagram) Upotrijebljava se za prikaz odnosa između delova u celini.
 Bar (tračni dijagram) Upotrijebljava se za prikaz poređenja vrednosti u zadato vreme.
 Column (stubični dijagram) Sličan tračnom dijagramu; Upotrijebljava se za prikazivanje razlika između stavki.
 Line (linijski dijagram) Upotrijebljava se za naglašavanje trendova i promene vrednosti kroz vrijeme.
 Scatter Sličan linijskom dijagramu; Upotrijebljava se za naglašavanje razlika između dva skupa vrednosti.
 Area (površinski dijagram) Sličan linijskom dijagramu; Upotrijebljava se za naglašavanje količine promena u vrednostima kroz vreme.
Većina ovih temeljnih vrsta dijagrama dolazi i u trodimenzionalnim oblicima. Osim profesionalnijeg izgleda u odnosu na pločni, trodimenzionalni dijagram pomaže nam da uočimo razlike između različitih skupova podataka.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
23-04-2010 09:36 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: