Govornička vještina Cicerona

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Govornička vještina Cicerona
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz kulture ponasanja.

Ovaj seminarski rad prožet je raznim informacijama o Ciceronu i njegovoj govorničkoj vještini. Na samom početku seminarskog rada slijede objašnjenja o Ciceronu, njegovoj porodici, njegovom školovanju i slično. Poslije toga slijedi opis njegovih dijela i vještine govora.
Tako nalazimo njegov komentar u pismu upućenom Atiku, koji se tiče njegove dobro poznate knjige "O govorniku", a komentar glasi:
"A tu su također moje tri knjige o govorniku, po mojem mišljenju vrlo dobre. I u njima su likovi takvi da sam osobno morao šutjeti."
U spomenutom dijelu pristup retorici je nov i za ono doba neuobičajen, jer neradi se o udžbeniku koji nudi različite podjele govora i govorništva, to nije priručnik koji daje propise kao što to čine grčki udžbenici na koje se rimski govornik u više navrata okomljuje. U ovoj knjizi se pokušava odgovoriti na pitanje: KAKAV BI TREBAO BITI SAVRŠEN GOVORNIK?
ZA Cicerona je bitno napomenuti da je pisao mnoga pisma, koja su bila od velikog značaja. On se povukao iz javnog života nakon što je napisao ovu knjigu i u tom mirnom razdoblju, jednom od rijetkih, kad je već bio proslavljen govornik, prognan i pomilovan, posvetio isključivo znanstvenom radu, spajajući svoje široko, filozofsko i političko znanje s velikim govorničkim iskustvom.

Marko Tulije Ciceron rodio se 3. januara 106. prije nove ere u Arpinu, gradiću jugoistočno od Rima. O njegovom životu postoji obilje podataka, poznatih u prvom redu iz njegove bogate, velikim dijelom, sačuvane osobne korespondencije s prijateljima. Tako se zna da je Marku i njegovom mlađem bratu Kvintu, zahvaljujući ambicijama i dobrim vezama njihova oca omogućeno školovanje u Rimu, u kući obiteljskog prijatelja i slavnoga govornika Lucija Licinija Krasa. On se pobrinuo da braća Ciceroni dobiju najbolje učitelje pisanja, čitanja, gramatike i grčkog jezika, poslije i književnosti. Navedeni stupanj obrazovanja predstavljala je poduka iz retorike koju Marko Ciceron nije slušao samo kod Krasa, već i kod Marka Antonija, jednog od najpoznatijih rimskih govornika tog vremena. Pravna znanja, nužna za govorničko zvanje, dobio je od Kvinta Mucija, Scevole Augura, kao i njegova rođaka, Scevole Pontifeksa. Prvi Ciceronov učitelj filozofije, bio je epikurovac Fedro.

U ranoj se mladosti družio sa predstavnicima lijepih književnosti, rimskim tragičarom Akcijem i grčkim pjesnikom Arhijom. Burne godine građanskog rata između Sulinih i Marijevih pristalica, kao i one nakon rata, donijele su mnoštvo javnih polemika, političkih i sudskih procesa i govora na kojima se Ciceron učio govorničkoj vještini. Svoj prvi sudski govor je održao 81. godine prije nove ere, te tako započinje govorničku karijeru. U razdoblju 79.-77. prije nove ere, boravi na sudijskom putovanju po Grčkoj i Maloj Aziji, gdje sluša slavne govornike i filozofe. U Maloj Aziji upoznaje se sa azijskim govorničkim stilom, na Rodu je imao priliku čuti svojega nekadašnjeg učitelja u Rimu, retora Apolonija Molona. Upravo pod njegovim utjecajem, Ciceron, vrativši se u Rim 76. prije nove ere nastavlja prekinutu govorničku karijeru, a započinje političku karijeru. Marko Tulije Ciceron bio je homo novus u pravom smislu te riječi-prvi u svojoj obitelji koji se u državnoj službi uzdigao do najviših časti i izgradio političku karijeru. Prvu službenu dužnost obavlja nakon povratka iz Grčke kao kvestor na Siciliji 76./75. prije nove ere. Upravo tijekom njegova konzulskog mandata dogodila se poznata Katilinina urota, pokušaj državnog udara koji je prijetio ugrožavanjem temelja Republike. U svoja četiri slavna govora protiv Lucija Sergeja Katiline( vjerovatno najslavnija u rimskoj književnosti uopće) Ciceron je postigao da se uz pristanak većine u Senatu krivci bez sudskog procesa kazne smrću. Ubrzo nakon kraja njegova konzulata, slava stečena raskrinkavanjem urote naglo je splasnula. Cezar, Pompej i Kras udružili su se u trimvirat 60. godina prije nove ere i u Ciceronu, "gorljivom republikancu" , prepoznali glasnu i utjecajnu prijetnju. Ciceron se bez otpora povlači iz Rima i ostaje u prognanstvu od aprila 58. do augusta 57. godine prije nove ere. Vrača se uz poziv Senata uz veliki trijumf, ali njegov politički utjecaj nikad više neće dostići moć iz vremena urote. Godine 51.-50. prije nove ere Ciceron je prokonzul u Siciliji kad izbija građanski rat između Cezara i Pompeja. Kada se Oktavijan i Antonije, zajedno sa Lepidom 43. udruže u drugi trijumvirat, Cicerona proskribiraju, hvataju i ubijaju, 7. decembra iste godine.

Ciceronov se bogat i žanrovski raznolik opis tradicionalno dijeli na:
ü Filozofske spise
ü Korespondenciju
ü Književnost u užem smislu
ü Govore
ü Retoričke spise
Filozofska Ciceronova djela upućuju na eklektičkog mislioca koji u svojim spisima spaja učenje Akademije, srednje škole i peripatetičke škole. Najveći broj Ciceronovih filozofskih spisa bavi se etičkim problemima. Sukob gledišta različitih filozofskih spisa na probleme krajnosti dobra i zla, izražen je u istoimenom dijalogu ("O krajnostima dobra i zla", "De finibus bonorum et malorum") u pet knjiga. Taj spis je jedno od najsavršenijih Ciceronovih dijela. Prema dijelu stoika Panetija napisana je filozofska rasprava s područja etike u tri knjige, "O dužnostima". "u svojim je filozofskim spisima Ciceron popularizirao grčku filozofsku misao u Rimu, a osobita mu je zasluga stvaranje latinske filozofske terminologije."

Korespondencija, oko 900 privatnih pisama koje ej Ciceron uputio obitelji i prijateljima sačuvala se zahvaljujući njegovu oslobođeniku Tironu i prijatelju izdavaču Atiku. Ta se pisma dijele na:


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:21 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: