Gottfried Semper

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,233
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Gottfried Semper
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD – Život i delo Gotfrida Zempera

Gotfrid Zemper rođen je 1803. u Hamburgu u imućnoj porodici, pa je imao mogućnost da stekne široko obrazovanje. Pre arhitekture izučavao je prava, matematiku i arheologiju (na Univerzitetu u Getingenu), bio je i kao čovek, i kao pisac, i kao arhitekta poznat u međunarodnim razmerama. Arhitekturu je učio u Minhenu i Parizu, a od 1830 - 33. putovao je u Italiju, Grčku i Siciliju, gde se zainteresovao za pitanje polihromije antičkih građevina (nije postao pobornik klasike, već radeći u raznim stilovima, konačno se opredelio za renesansnu arhitekturu građevinskih konstrukcija i dekorativne plastike). Na preporuku Šinkela, 1834. postaje profesor na Akademiji arhitekture u Drezdenu.

Zbog učešća u revoluciji 1848. odlazi u izgnanstvo: video je vezu između arhitekture i društva i rekao da arhitektura može da se razvija samo u slobodi i ona mora biti u harmoniji sa uslovima u društvu, i zato su grčki spomenici odraz visokih duhovnih zakona države. 1851. na izložbi u Engleskoj, u Kristalnoj palati, povereno mu je više izložbenih modela (za Egipat, Kanadu, Švedsku, Dansku). 1853. U Cirihu, na poziv vlasti, postaje profesor politehnike, 1869 odlazi u beč, na poziv Franje Josifa, kao savetodavac u vezi podizanja dvorskog muzeja (dao je urbanistički predlog carskog foruma, koji je odbijen) – to je vreme izgradnje "ringova". Umro je u Rimu 1879.


Sadržaj


UVOD – Život i delo Gotfrida Zempera 3
1 Zemper i istina u arhitekturi 5
1.1 Formula za stil 11
ZAKLJUČAK 13
LITERATURA 14


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04:39 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Motiv Ljubavi u romanu o Tristanu i Izoldi od Gottfried von Strassburg-a Dzemala 0 4,135 04-03-2011 08:59 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: