Goticka skulptura u Francuskoj

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Goticka skulptura u Francuskoj
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz likovne kulture.

Gotika ili gotska umetnost , odnosno gotski stil, je bio umetnički pravac, koji je sledio iza romanike posle 12. veka (u Francuskoj) do kraja 15. veka (u srednjoj i severnoj Evropi).
Najpre je upotrebljavan kao pogrdan izraz (nastao u Italiji), "gotika" je kao ogorčenje nad tuđim protiv - antičkim importom Gota, koji se odomaćio i koji se u prvom redu upotrebljavao za označavanje arhitekture i ornamentike gde se u prvom redu i najviše ova umetnost odrazila i gde je bila najvidljivija. Od 13.-tog veka gotika se raširila na sve discipline u umetnosti. Kolevka gotike je bila Francuska.
Ako su verskih ideali tog razdoblja tražili zagrobni raj, praktična dostignuća tog vremena su prikazana kroz visoke standarde umešnosti. Obe su izražene kroz katedrale u severnoj Francuskoj, gde je gotika prvi put došla do izražaja. Ukrašena obiljem skulptura na eksterijeru i vitražima na prozorima poput dragulja, gotičke katedrale su nicale tokom perioda velikog ekonomskog prosperiteta u Evopi između AD 1050-1350. Tri glavna aspekta gotike su: arhitektura, skulptura, kao i književna kultura tog razdoblja.
Izraz "gotičko" prvi put koristi kao pogrdni termin za kasnu Srednjovekovnu umetnost i arhitekturu italijanski arhitekta i istoričar umetnosti Giorgio Vasari (1511-1574). Upoređujući srednjovekovnu umetnosti s umetnošću antičkih Grka i Rimljana, Vasari je nazvao srednjovekovni stil po "varvarskim" Gotima, čije su migracije i ratovi doprineli propasti rimskog carstva. Na kraju je sličnost sa "gotičkim" postala više pozitivna. Kasnom 18. veku, nemački književnik Johann von Goethe pohvalio je organski stil i strukturna dostignuća srednjovekovne crkvene arhitekture. Do sredine 19. stoljeća, gotički ostaci su pretvoreni u romantične postavke zahvaljujući piscima kao što su John Ruskin (1819-1900) i Victor Hugo, čiji je roman 1831 The Hunchback of Notre Dame postavila večnu slavu katedralama.
Takve inovacije u verskim centrima i pokroviteljstva u umetnosti, bili su podržana kroz glavne ekonomske, političke i intelektualne promene tokom 12. i 13. stoljeća, i predstavljaju svetlo razdoblje u evropskoj istoriji. Troškovi izgradnje gotičke katedrale bili su ogromni, a gradnja je mogla trajati i po sto godina ili više. Temelj ovoga je faza ekonomskog prosperiteta u severnoj Europi početkom AD 1050, kada je poljoprivreda i tekstilna industrija procvetala, i za to vezana trgovina kroz povećani rečni promet i razvoj tržišnih centara, do stupnja koji se nije video u severnoj Evropi još od rimskog doba (Pirenne 1936). Kompleksni trgovinski kontakti u Evropi, i uticaji islamskih izvora u Španiji i istočnom Mediteranu, podsticali su dalji ekonomski i tehnički razvoj Evrope. Cirkulacijom bogatstva u severnoj Francuskoj, srcu gotičke katedrale, bilo je olakšano širenjem i rastom nacionalne ekonomije i izgradnjom kovaonice novca 1180. godine od strane kralja Philippe Auguste, vodeći ne samo ka izgradnji katedrala, već i osnivanju prvog univerziteta, bolnice, i drugih institucija, kao i ekspanziji trgovačke delatnosti.
Gotička skulptura je u velikoj meri stvarana za korišćenje ili za ukrašavanje onovremenih crkava. Predstavljala se, uglavnom kao detalj, na kapitelima, pregradama, krstionicama, portalima i, pre svega, u vidu monumentalnih figura.
Skulptura ima neodeljivi zadatak na ukrašavanju katedrala i upotrebljava se kao dopuna arhitekturi i ukrašavanje arhitektonskih elemenata, kapitela stupova, pilastera i konzola. Baldahinska plastika je bila osnovni elemenat razvoje skulpture kao samostalnog dela u umetnosti. U 12. i 13.-tom veku to je pre svega katedralska plastika, a motivi su iz života Krista i device Marije kao i iz života svetaca. Preko reljefa koji je bio u pre u upotrebi skulptura dolazi do izražavanju volumenoznosti i do tipa prostorne skulpture. Glavni značaj dobija prezentacija ljudskog tela koje se sve više konfrontira sa proporcijom i prirodnim oblicima a momenat realizma označili su i oblici koji su od prvobitnog shematitma dobijali na individualnosti.PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
07:45 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Poruke u ovoj temi
Goticka skulptura u Francuskoj - Vesnica - 20-05-2010 07:45 PM

Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Mikelanđelo - skulptura i arhitektura Maja 0 1,948 29-08-2012 04:27 PM
zadnja poruka: Maja
  Renesansna muzika u Francuskoj Maja 0 1,566 29-08-2012 04:20 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: