Gotički elementi manastira Gradac

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,344
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Gotički elementi manastira Gradac
Maturski, maturalni, seminarski, diplomski i master radovi iz arhitekture.

Iz raskošne Provanse, umilnih polja lavande, preko Ibra i doline jorgovana, plemenita i plahovita Jelena Anžujska, rođaka francuskog kralja, dolazi u Srbiju do svog budućeg muža kralja Uroša I. Postaje Jelena Nemanjić i jedna od najznačajnijih kraljica koje je Srbija imala. Ovo je knjiga o lavandi, krinu i jorgovanu, o spajanju boja, mirisa i životnih ciklusa. Jelena priča svoju priču koja je ispunjena iskušenjem, traganjem, verom, ljubavlju i građenjem. Kroz njeno uzrastanje prikazani su burna istorija Srbije tog doba, Jelenini moćni sinovi Milutin i Dragutin i put ka duhovnosti i sopstvenoj duši kroz bol, poverenje, davanje i samilost. Jelena Anžujska (oko 1236 – 8. februar 1314.) je bila supruga srpskog kralja Stefana Uroša I (vladao 1243-1276) i majka kraljeva Dragutina i Milutina.

Njeno poreklo nije tačno utvrđeno, ali je poznato da je u srodstvu sa Karlom I, kraljem Napulja i Sicilije, koji je u pismu iz 1273. naziva rođakom. Prezime Anžujska je posledica pogrešnog prevoda imena Anđelina, koje je ponela po vizantijskoj vladarskoj porodici Anđela. Engleski istoričar Gordon mek Denijel utvrdio je da je ona unuka sestre Boduena II, latinskog cara Konstantinopolja.

Po ovoj teoriji, Jelena Anžujska (1236 – 1314), pravim imenom Jelena Anđelina, je kći mađarskog plemića Jovana Anđela (Angelo János), vojvode Srema, i francuske plemkinje: Matilde de Vjanden, vojvotkinje Požege i Kovina. Jelenin otac, Jovan Anđeo, bio je sin vizantijskog cara Isaka II Anđela i Margarite Mađarske, koja je bila kći kralja Bele III i Anjes de Šatijon.

Princeza Jelena u Srbiju je došla oko 1250. godine, kada je mladi Uroš u čast njenog dolaska po čitavoj Ibarskoj dolini posadio stabla jorgovana – njenog omiljenog cveća, kako bi je podsećalo na rodnu Provansu. Ovo ljubavno zaveštanje zaljubljenog kralja preraslo je u tradicionalnu manifestaciju „Dani jorgovana“, koja se svake godine početkom maja održava u Kraljevu, u znak sećanja na ljubav i dobročinstvo princeze prema svom kralju i narodu koji je prihvatila kao svoj. Sa kraljem Urošem je imala bar četvoro dece:
1. Dragutin (1251-1316), srpski kralj 1276-1282
2. Milutin (1253-1321), srpski kralj 1282-1321
3. Stefan (?)
4. Brnča (?), kćerka udata za župana Đorđa

Nakon smrti muža Stefana Uroša I, vladala je teritorijom između Dubrovnika i Skadra, takođe i predeo oko Plava u Zeti i zamak Brnjaci u gornjem toku reke Ibar, u periodu kada je država bila podeljena na tri dela i preostalim delovima upravljali Dragutin i Milutin. Za vreme svoje vladavine, svesrdno se brinula o dobrobiti i blagostanju podanika, toliko da ju je narod nazvao „kraljicom majkom“. Jelena se zamonašila u crkvi sv. Nikole u Skadru; tu je kao monahinja i umrla 8. februara 1314. Osnovala je prvu žensku školu u tadašnjoj Srbiji. Organizovala je prepisivanje knjiga na dvoru i tako proizvedene knjige je kasnije poklanjala. Takođe, u svom dvoru je imala i čuveno knjigohranilište, to jest biblioteku. Korice su izrađivane kod zlatara u Kotoru (v. Srbi i rukopisno Sveto pismo).

NJen dvor nalazio se na samom rubu današnjeg Kosova i Metohije u mestu Brnjaci, na severnoj strani planine Mokra Gora, četiri kilometra uz Brnjačku reku (oblast gornji Ibar). Tu se nalazila njena čuvena škola gde su siromašnije devojke učile vez i ostale poslove, ali i pismenost i muziku. Bila je u dobrim odnosima sa Dubrovnikom. Osim dvorca u Brnjaku, Jelena Anžujska imala je i grad Jelač na Rogozni. Kao zadužbina pominje se i crkva na Gospođinom vrhu u selu Biševo u Rožajama čiji ostaci i danas postoje, ali nema dokaza da je to zapravo zadužbina Jelene Anžujske Kao i drugi Nemanjići zidala je zadužbine, najpoznatija njena zadužbina je manastir Gradac (krajem XIII veka) gde je i sahranjena, kao i crkva svetog Nikole u Skadru gde je zamonašena. Obnavljala je veliki broj svetinja, među njima i manastir svetih Sergija i Vakha na obalama reke Bojane kod Skadra. Pomagala je puno i katoličke svetinje.

Legenda kaže da se posle tri godine od svoje smrti javila u snu jednom monahu, te kada su otvorili njen grob telo je nađeno celo i očuvano „kao u rosi“. Od te 1317. ona se slavi kao svetiteljka 30. oktobra po crkvenom kalendaru odnosno 12. novembra po novom kalendaru. NJeno prvo žitije napisao je srpski arhiepiskop Danilo II kao žitije prve srpske kraljice koja je postala svetiteljka.

Tokom svog života, na mnogo načina je uticala na kulturu i arhitekturu Srbije, kao i politiku Nemanjića. Redovno je slala bogate darove Svetoj Gori, Jerusalimu i Vatikanu; davala priloge za siromašne; u svom domu sakupljala i obučavala siromašne devojke – postoji legenda da je upravo zahvaljujući njenoj školi Kosovo razvilo bogatu tradiciju izrade ručnih radova; zaslužna je za obnovu i izgradnju mnogih crkava i manastira.

NJena dobrotovornost je posebno uočljiva na primorju. U Baru je podigla franjevački manastir sa crkvom; u Kotoru manastir Sv. Franje; u Stonu je na mestu nekadašnje Bogorodičine crkve podigla manastir za pravoslavne monahe; a sa sinovima Dragutinom i Milutinom obnovila je crkvu Sv. Srđa i Vakha na Bojani.

Kao njena zadužbina, ostao je manastir Gradac, građen po uzoru na Studenicu. Manastir je sagrađen u dolini Ibra, iznad reke Brvenice i pravljen je u srpskovizantijskom stilu, a sve u čast Presvete Bogorodice. Nakon smrti muža, zamonašila se u crkvi Sv. Nikole na Skadru koji je takođe osnovala, gde je i umrla 8. februara 1314. godine, a sahranjena unutar manastira Gradac.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:13 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Slikarstvo manastira Morace Dzemala 0 1,783 01-09-2010 11:21 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: