Globalni i lokalni marketinški nastup firme Siemens

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Globalni i lokalni marketinški nastup firme Siemens
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Mišljenja sam da diplomski radovi koje pišemo trebaju biti sretan spoj teorije i uspješnih detalja iz prakse. Vjerujem da i naši nastavnici mogu dobiti bolju sliku o tome koliko smo dobar spoj ovih dvaju elemenata uspjeli iskusiti.

SIEMENS, kao globalna kompanija sa preko 650 000 stalno uposlenih u svijetu dogradila je svoje marketinške u odjele za Korporativno komuniciranje. Dakle, SIEMENS BiH je vjerna kopija SIEMENS A.G. te CC Department, kojeg vodim, je sretna kombinacija aktivnosti iz domena internog ,eksternog-marketing komuniciranja te PR-a. /Siemens Business Guideliness/
Siemens d.o.o posluje u BiH već punih 10 godina. Kroz svoja tri preduzeća u Sarajevu, Mostaru i Banjaluci, ova globalna kompanija uspjela je nametnuti se kao ključni market share holder na tržištu elektronike, elektrotehnike, telekomunikacija, transporta, medicinske opreme proizvodnje i prenosa električne energije.
Deset godina nakon, način poslovanja se mijenja. Između ostalog, veća pažnja se posvećuje marketingu i inkorporiranju dosad prodajne strategije u marketing strategiju. Na tržištu se pojavljuju i druge globalne kompanije sa portfoliom sličnim ili gotovo istim. Da bi se odredili koje poteze poduzimati kako bi se zadržale tržišne pozicije, odgovorilo na stalne izazove te unaprijediti svoje poslovanje, važno je biti siguran kakva je trenutna pozicija i iz kakve vizure nas posmatra okolina.

Pored toga, postavlja se pitanje gdje tačno SIEMENS stoji na tržištu i kakva su kretanja. Na politički nestabilnim tržištima poput našeg, neobično je važno znati kako Vas poslovna okolina, konkurenti i javnost uopće percipira. Da li sama robna marka se doživljava kao insider, dakle , kao nešto što nije strano, ili kao nešto „što izvlači kapital i nosi ga kući u Njemačku“. Veoma loša percepcija.
Cilj rada

U jednoj rečenici; Cilj rada jeste na primjeru poslovanja SIEMENS kompanije u BiH pokazati kroz praktične primjere teoretsku istinitost navoda o globlnim kopanijama i njihovom ponašanju na novim tržištima, s posebnim fokusom na marketinške strategije.

SIEMENS jeste globalna kompanija sa svim odlikama, dakle, kompanija koja povezuje svjetske resurse sa prilikama na svjetskom tržištu te razvija sopstveni lanac investiranja u nove regionalne vlastite kompanije.

Ako bi pokušali dati ličnu kartu ove globalne kompanije koja u svijetu uspješno posluje već preko 130 godina, svakako ne bi smjeli izostaviti činjenicu da je ovaj njemački gigant već odavno investirao i osnovao svoje kćerke firme na svim kontinentima, da je investirao novac u kupovinu dosadašnjih konkurenata; firme BOSCH, FUJITSU, OSRAM, V TECH, BFE i najnoviji slučaj NOKIA te da ima i nove razvojno-investicijske planove na globalnom, regionalnom i lokalnom nivou.

Prateći trend i razvoj svojih najvećih kokurenata, te tržišta uopće, generalna uprava u Berlinu u prvih pet godina novog vijeka donijela je i neke odluke od vitalnog značaja za SIEMENS i to:

1.Program „Fit 4 more“, koji podrazumjeva stalno ulaganje u kadrove i RD,istraživanje i razvoj, jačanje tržišnih pozicija na postojećim i osvajanje novih tržišta.
2. Program -„Megatrend“:, koji se bavi rješavanjem problema velikih svjetskih gradova iz oblasti proizvodnje i prijenosa električne energije, vodosnabdijevanja, transporta, gradskog saobraćaja, sigurnosti, signalizacije..
3.Usklađenost menadžerskih struktura sa rastom pojedinih tržišta. Naime,
trenutno 82% top menadžera su sa njemačkog govornog područja a
samo 34% ukupnog prihoda dolazi sa tog područja.
4.Najveća ulaganja ali i najveći prihodi odnose se na tzv.Asia-Pacific
područje, Kina i Indija prije svega, ali i Australija, Malezija, Indonezija.

Svi pomenuti trendovi, smjernice i načini komuniciranja preslikavaju se i na SIEMENS d.o.o u Bosni i Hercegovini, kćerki firmi velikog globalnog igrača iz oblasti elektrotehnike, tehnike, informatike, medicine , gradnje, ...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05-05-2010 11:11 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Strategijska analiza firme Slobomir P Univerzitet Maja 0 1,658 02-02-2012 01:16 PM
zadnja poruka: Maja
  Web prezentacija firme Vesnica 0 1,803 10-05-2010 05:53 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: