Globalizacija i Europska unija -hr

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,277
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Globalizacija i Europska unija -hr
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Ako globalizaciju promatramo i kao drugu modernizaciju svijeta, onda se Europa nameće kao jedno od modernizacijskih središta. Modernizacija je tijekom povijesti mijenjala svoje točke nastajanja. Vodeći akteri druge modernizacije nisu samo oni iz zapadnog civilizacijskog kruga, već se kao značajni akteri globalizacije pojavljuju i unutar azijske civilizacije.

Zapad, pod kojim mislim Europu, Sjevernu Ameriku, kojoj treba dodati i Južnu, dobio je značajne konkurente u Japanu, Kini i Indiji. Premda danas neki autori pišu o slabljenju njegove moći, vrijednosti i optimizma, vjere u napredak, Zapad i dalje ostaje glavnim akterom druge modernizacije, pri čemu vodeću ulogu imaju SAD i Europa. Predvodnica globalizacije Amerika uspješno nameće svoj model gospodarstva i sustav vrijednosti, koji se nužno odražava i na Europu i Europsku uniju. A radi se o dva različita modela i shvaćanja globalizacije unutar zapadnoga kulturnog i civilizacijskog kruga, koje je u posljednje vrijeme ponajbolje opisao Amerikanac Jeremy Rifkin u knjizi »Europski san«, da europska vizija budućnosti polako zasjenjuje američki san, dajući prednost »europskom snu«. Dakle, radi se o dva modela globalizacije.

Danas se Europa, EU i zapadna civilizacija susreću pred nekoliko problema.

Prvi je problem odnos spram američkoga modela neoliberalne globalizacije neprimjerenog europskoj tradiciji. Potonji se pokušava nametnuti kao jedini ispravni model, ne samo unutar zapadne civilizacije, već i kao hegemonijski model na globalnoj razini. Taj model ne razmatra problem o pravičnoj globalizaciji, njezinoj socijalnoj dimenziji te nužnoj zaštiti od rizika u kontekstu nacionalnog, makroregionalnog i globalnog društva rizika. Drugi problem unutar zapadne civilizacije je konkurencija u pitanju vođstva. Za sada se EU ne pokazuje ozbiljnim konkurentom SAD-u, iako se unutar EU naznačuju težnje stvaranja globalne sile. Jedno su težnje, a drugo stvarnost...

Sadržaj :

UVOD 3
1.1 Pojam globalizacije 5
1.2 Nastanak globalizacije 6
1.3 Šta je to Europska unija? 11
1.4 Osobitosti Europske unije 13
1.5 Ciljevi Europske unije 15
1.6 Proširenje Europske unije 15
1.7 Odnosi EU-a sa susjedima i ostalim zemljama u procesu globalizacije 17
1.8 Odnos EU i globalizacije 18
ZAKLJUČAK 22
LITERATURA 23


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
06:36 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Izvori financiranja tekuće imovine - hr derrick 0 1,875 06-02-2014 10:29 PM
zadnja poruka: derrick
  Mjenice u platnom prometu RH - hr derrick 0 2,006 06-02-2014 03:52 PM
zadnja poruka: derrick
  Financijsko poslovanje vorentima (varantima) - hr derrick 0 2,136 31-08-2013 05:21 PM
zadnja poruka: derrick
  Six sigma - hr Dzemala 0 2,165 18-10-2010 06:42 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Globalizacija i mediji -hr Dzemala 0 3,497 18-10-2010 06:37 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: