GLOBALIZACIJA

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Autor1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,299
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
GLOBALIZACIJA
UVOD

U poslednje dve decenije prošlog veka svet je pretrpeo značajne promene. Posle raspada blokovske podele i propasti ideologija, njihovo mesto počela je da preuzima globalizacija. Ekonomija, tehnologija i masovni mediji predstavljaju pozitivne aspekte globalizacije a rezultati globalnog povezivanja institucija u ovim oblastima su dragoceni. Ipak, globalizacija ima svoje negativne aspekte. Postavlja se pitanje da li je moguće ustanoviti univerzalne vrednosti oko kojih bi se okupile raznovrsne kulture čovečanstva? Primer ovih univerzalnih vrednosti mogu se naći u polju ekologije. Podjednako je važno zaustaviti stvaranje efekta staklene bašte i čoveku koji živi u Americi, Sibiru ili pripadniku plemena u istočnoj Africi, iako oni možda nemaju zajedničku svest o postojanju tog problema i potrebi njegovog rešavanja. Ipak, takav problem postoji, i samo ujedinjenjem na jednom nadnacionalnom nivou ovaj i slični problemi mogu biti prevazidjeni.


1. ŠTA JE GLOBALIZACIJA?

Globalizacija je savremeni društveni fenomen koji se iskazuje u različitim pojavnim oblicima. Ni sami autori ne mogu da postignu dogovor oko tačne definicije pojma ali se izdvajaju tri glavne struje mišljenja. Prvom pravcu pripadaju autori koji smatraju da je pojam globalizacije mit. Drugu struju mišljenja čine autori koji naglašavaju širinu, dubinu i intenzitet promena koje su se dogodile u svim oblastima života u poslednjih petnaestak godina. Pripadnici trećeg pravca prihvataju pojam globalizacije kao koncept kojim se na najbolji način mogu opisati globalni odnosi i procesi s kraja dvadesetog i početka dvadeset prvog veka.
U današnje vreme razvoj i napredak globalizacije mnogo je snažniji i sveobuhvatniji nego što je to bio pre desetak godina. Iz tog razloga sam svetski poredak i struktura društva pretrpeli su izmene pod njenim uticajem. Nacionalne države moraju se u potpunosti uklopiti u globalno društvo a da bi taj prelazak bio olakšan potrebno je razviti medjunarodnu saradnju u nekoliko oblasti. Entoni Gidens ističe da postoji pet frontova medjunarodne saradnje u kojima je potrebno razviti ili ojačati već postojeće globalne institucije. Tih pet oblasti su: upravljanje svetskom ekonomijom, svetskom ekologijom, regulacija korporativne moći, kontrola ratovanja i podsticanje transnacionalne demokratije . U svakoj od ovih oblasti prisutni su veliki problemi sa kojima se suočavaju institucije ali u svakoj od njih rastuća globalna integracija nudi rešenje tih problema.2. UPRAVLJANJE SVETSKOM EKOLOGIJOM


Globalne ekološke teškoće sa kojima se svet danas suočava, izazovne su i važne onoliko koliko i problemi nejednakosti ili ekonomski problemi. Medjutim, mogućnosti budućeg rešavanja globalnih ekonomskih problema nudi optimizam što nije bio slučaj do pre desetak godina. Tada se pretpostavljalo da su ekonomski razvoj i industrijska ekspanzija u direktnom sukobu sa zdravim upravljanjem ekologijom. Primenjivanje strogih ekoloških standarda je tada značilo da troškove okoline na sebe mora da preuzme biznis, a ti troškovi izazivaju rast cena i opadanje konkurentnosti. Svi izgledi su bili da su ekološke organizacije i industrija u neizbežnom sukobu.
Medjutim, nova orjentacija u ekološkoj modernizaciji pokazala je da borba za zaštitu životne sredine može da pomogne i čak unapredi industrijsku proizvodnju. „Jedan ekološki sofisticiran nadzor može obezbediti inovacije koje proizvodjačima omogućavaju da rade efikasnije povećavajući produktivnost.“ Odličan primer za tako nešto desio se 1992. godine u Nemačkoj. Tada se „Grinpis“ (Greenpeace) založio za korišćenje jednog rashladnog uredjaja koji je bio ekološki mnogo sigirniji od onih koji su do tada predstavljani na tržištu. Tada se prvi put u istoriji desilo da ova organizacija, koja se bavi zaštitom životne sredine, podrži jedan komercijalni proizvod, čak se upustivši u njegovo reklamiranje. Vreme je pokazalo da je pominjani rashladni sistem efikasniji i jeftiniji od postojećih, što je uzrokovalo da se kasnije većina proizvodjača preusmeri na tu tehnologiju.
Drugi primer saradnje pronalazi se u holandskoj cvećarskoj industriji. U ovoj zemlji je donedavno intenzivnim metodama kultivacije, korišćenjem pesticida i veštačkih djubriva zagadjivano zemljište. Tek od skoro je usavršen sistem zatvorenih kanala u kojima cveće ne raste direktno iz zemlje, nego u vodi i na sitnom kamenju. Kvalitet proizvoda je poboljšan primenom ovog sistema a troškovi su smanjeni, što je prouzrokovalo povećanje konkurentnosti ove industrije.
Ipak, u mnogim slučajevima nema tako zdravog uzajamnog odnosa, ali ima razloga da se pretpostavi da ga je moguće uspostaviti na šta ukazuju gore navedeni primeri.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:47 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  globalni trendovi razvoja savremene ekonomije (globalizacija i svetska privreda) VS1 0 3,237 23-04-2010 09:33 PM
zadnja poruka: VS1
  Globalizacija i zemlje u tranziciji Autor1 0 1,227 12-04-2010 09:05 PM
zadnja poruka: Autor1

Skoči na forum: