Geopolitički aspekt i kriza na kosovu

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Geopolitički aspekt i kriza na kosovu
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadžment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetništvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Geopolitika je relativno mlada naučna disciplina. Ona proučava ulogu i značaj geografskih činilaca u političkim pojavama i procesima i, na svojevrstan način, sjedinjuje geografiju i politiku. Geopolitika je koncept dvadesetog veka. Etimološka analiza pojma ‘’geopolitika’’ vodi do dve starogrčke reči: Γαîα, točnije γή, što znači zemlja (kao stvar, ali prvenstveno kao planet Zemlja; latinski sinonim je terra), te otuda prefiks ge-; te pridev πολιτικός (izvedenica od πολιτής - građanski), koji se ovde shvata kao iz njega izvedenu imenicu koju je koristio Aristotel - τα πολιτικά1 – što znači, u tačnom prevodu starogrčkog značenja, ‘’pitanja polisa’’ ili ‘’poslovi polisa’’.
Usprkos tome što postoji preko 100 godina i tome što je preživela brojne uspone i padove tokom svog postojanja, još ni danas ne postoji konsenzus oko toga što je ustvari geopolitika i čemu služi, ili bi trebala služiti. Malo je pojmova na svetu koji izazivaju toliko oprečnih zaključaka i različitih reakcija kao što to izaziva geopolitika. Sporovi se vode i oko toga da li geopolitiku uopšte možemo uvrstiti u neko naučno polje, da li joj možemo priznati naučni karakter, ili ju možemo označiti kao jednostranu i etnocentričnu doktrinu koja služi ostvarivanju različitih ciljeva i posebnih interesa.
Geopolitika je nastala na samom kraju 19. veka, i jedna je od retkih naučnih disciplina kojoj točno znamo godinu kad je nastala. Termin geopolitika prvi put je upotrebio (1899) Rudolf Kjelen, švedski politikolog, ali je u široku upotrebu ušao tek 1930. godine, kada ga je promovisala grupa nemačkih geografa okupljenih oko penzionisanog generala Karla Haushofera. Brojni naučnici na Zapadu i na Istoku zainteresovali su se za geopolitiku kao nauku o vođenju države, kao metod razmišljanja koji polazi od pretpostavljenog značaja geografskog faktora za upravljanje međunarodnim odnosima. Geopolitika, kao disciplina koja izučava odnose između političke moći i geografskog pros¬tora, sve je značajnija sfera društveno-političkih promena u svetu nastalih kao posledica odnosa svetskih sila. Geopolitika je u 21. veki ušla još uvek puna kontroverzi, nepoznanica i različitih pogleda koje u sebi nosi. Kakav će biti njen razvoj u 21. stoljeću? Da li će ponovno postati oruđe za proizvodnju doktrina u službi državnih interesa, ili će nastaviti svoj razvoj kao naučna disciplina? Savremena geopolitika nudi nam i nove perspektive za sagledavanje odnosa geografije i politike ...

S A D R Ž A J


UVOD 3
1 Geopolitički aspekt i kriza na Kosovu 4
1.1 Kriza na Kosovu 4
1.2 Geopolitičke implikacije potencijalnih rešenja Kosovske krize 9
ZAKLJUČAK 14
LITERATURA 15PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:24 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Pedagoški aspekt crkvenog pojanja derrick 0 1,551 22-01-2013 10:20 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: