Geografski položaj civilizacije Maja i njihovo poreklo

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Geografski položaj civilizacije Maja i njihovo poreklo
UVOD

Kada su prvi istraživači došli na tle Srednje Amerike pronašli su spektar različitih civilizacija. Neki su bili ostrvski narodi i plemena, koji su, po Kolumbu, bili bezazleni. Kasnije su otkrivali da je Južna Amerika takođe nastanjena različitim civilizacijama. Na treitoriji današnjeg Meksika živeli su: Olmeci (olmecas), Totonaci (totonacas), Uasteci (huastecas), Sapoteci (zapotecas), Misteci (mixtecas), Tarasci (tarascos), Otomi (otomies), Tolteci (toltecas), Cicimeci (chichimecas), Asteci (aztecas) i Maje (mayas). Inke (incas) su bili nastanjeni na teritoriji Anda. Neki od njih, stvorili su veoma razvijene civilizacije ciji su brojni spomenici materijalne kulture sačuvani, a otkopavanje i proučavanje novih traje do danas. Književnost, sačinjavala je nerazdvojni deo civilizacijei imala veoma važnu ulogu u njihovoj svakodnevnici. Ono što je zajedničko svim ovim narodima jeste da nijedan nije imao fonetsko pismo. Piktografski i ideografskim pismom, zarezima na štapovima i pomocu čvorova na kanapima, pravljeni su zapisi o onome šta je trebalo da bude sačuvano. Mnogi moderni lingvisti, posebno etnologisti, kao i antropolozi, smatraju da svi ovi semiotički sistemi predstavljaju neku vrstu pisma. Narodi cije su civilizacije bile najrazvijenije imali su i najbogatije književnosti, to su Maje, Asteci i Inke.

Maje su prva i ujedno najstarija pretkolubmbovska civilizacija koja je trajala od 3. do 10. veka. Njihova teritorija se u početku prostirala velikim delom srednje Amerike, otprilike područjem današnjeg Jucatana, gde je i bilo glavno središte kulture naroda Maja. Glavno središte im je bio grad Chichen Itza, osnovan u 5. veku. Inače, Maje su bili organizovane u nezavisne gradove-države i nisu, kako Asteci i Inke osnovali veliko carstvo.

Sadržaj

UVOD 3
1 Geografski položaj i poreklo Maja 4
1.1 Poreklo i istorija Maja 4
1.2 Geografski položaj i uticaj klime na nestanak Maja 6
ZAKLJUČAK 11
LITERATURA 12


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04:26 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Geografski prikaz Kanade derrick 0 2,458 06-02-2014 11:45 PM
zadnja poruka: derrick
  Geografski prikaz Srema Maja 0 2,652 02-08-2012 04:24 PM
zadnja poruka: Maja
  Švedska - ime, geografski položaj, granice i veličina Maja 0 3,070 02-08-2012 03:56 PM
zadnja poruka: Maja
  Geografski prikaz španije Dzemala 0 2,328 12-08-2011 05:48 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Diplomski rad - Nikšićka Župa - regionalno-geografski prikaz erik_bananamen 0 2,197 12-05-2011 04:32 PM
zadnja poruka: erik_bananamen

Skoči na forum: