Geografski informacioni sistemi u online direkt marketingu

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Geografski informacioni sistemi u online direkt marketingu
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz informacionih sistema.

Uloga marketinga je da omogući da se čin razmene odigra tako da potrošač dobije robu i usluge koje su mu potrebne, a proizvođač ekvivalentnu nadoknadu za to. Da bi cilj bio ostvaren potrebe, stavovi i mišljenja potrošača moraju biti stalno u fokusu. Ključna uloga marketinga: uticati na način na koji korisnici prihvataju porizvod i uslugu; koncentrisati se na kanale,načine identificiranja potrebe korisnika. Idealno bi bilo kada bi potrošač primio samo onu poruku koja ga interesuje. Naravno,to nije moguće, ali postoje metodi koji sužavaju ciljanu grupu toliko da se približavaju ovom idealu. Jedan od tih metoda je idirektni marketing.

DIREKTNI MARKETING

Direktni marketing je forma marketinga koja nastoji da marketinške poruke šalje direktno potrošačima, koristeći komunikacione kanale kao što su pisma, telefoni, Internet. U porastu su Online direkt marketing kampanje, pa su sve češće pristune i email i SMS kampanje.Osnova dobre Online direkt marketing kampanje je čista, kurentna i kvalitetna baza članova kojima će se slati kampanje. Zbog porasta neželjene pošte, ovo je vrlo osetljivo pitanje. Načini prikupljanja članova zato moraju biti na bazi dobrovoljne
registracije, putem promocija, koregistracija sa partnerima, nagradnih igara, itd. Svaka marketinška poruka ovakvog tipa treba da sadrži futer sa jasnim opisom zašto je poruka poslata i sa mogućnošću odjavljivanja sa liste članova.
Najveća snaga online direkt marketinga je što se mogu meriti parametri učinkovitosti kampanje, kao što su odziv i daljnje akcije članova. Učinkovitost kampanje jako zavisi od izbora ciljne grupe kojoj će kampanja biti upućena. Izbor ciljne grupe se izvodi filtriranjem članova, koje se svodi na kombinovanje demografskih infomracija prikupljenih tokom registracije članova.
Geografska lokacija članova je vrlo važna demografska informacija. Mislimo tu na makro lokaciju (poštanski broj, odnosno u novije vreme adresni kod), kao i na mikro lokaciju (ulica i broj). Često su kampanje direktnog marketinga vezane za grad, deo grada, ili geografsko područje. Iz tih razloga u igru za kvalitetan izbor ciljne grupe, kao i za kasniju geografsku analizu učinkovitosti kampanje ulaze alati za unos, obradu, integraciju i analizu prostorno referenciranih podataka: Geografski informacioni sistemi

GEOGRAFSKI INFORMACIONI SISTEMI

Geografsko informacioni sistem (GIS) je zapravo skup povezanih tehnologija. Najkraće rečeno, GIS je računarska tehnologija koja kombinuje geografske podatke (bilo da su stvoreni ljudskom rukom, ili od strane prirode) i druge vrste informacije (imena, klasifikacije, adrese, itd) radi generisanja vizualnih mapa i reporta. [1] Iskustvo i teorija pokazuju da su podaci najvredniji deo geografskih informacionih sistema. Koji podaci se mogu koristiti uovakvim sistemima? Svi koji se mogu prostorno referencirati, tj. prikazati na mapi. Ovi podaci mogu biti vrlo raznorodni po svojoj kvaliteti, konzistentnosti i kurentnosti. Koriste se zvanični podaci, kao što su npr. rezultati Popisa stanovništva, ili interni podaci koji se mogu georeferencirati.

PRIMERI

Snagu primene geografskih informacionih sistema u dirketnom marketingu najlakše je pokazati na konkretnim primerima.Koristićemo podatke iz Maxime, mađarskog online direct marketing sistema koji broji više od 300.000 članova [3]. Najveći broj članova je prikupljen preko double optin registracije putem promocija, koregistracija i nagradnih igara. Sistem raspolaže sa više od 100 demografskih informacija (kao što su osnovni podaci o datumu rođenja, adresi, imovinskom stanju, navikama, itd ). Skoro svi članovi imaju demografsku informaciju o svom adresnom kodu, tako da se mogu prikazati na mapi Mađarske.
Velika većina članova ima demografsku informaciju o svojoj mikrolokaciji (tačna adresa), pa to postaje interesantno za primenu GISa na nivou grada. Uobičajene primene GISa u ovom sistemu su sledeće:

-Praćenje globalnog rasta prijavljenih članova
-Pomoć pri donošenju odluka kada se vrši filtriranje članova kod pripremanja kampanja
-Bolje razumevanje filtriranih podataka prikazivanjem na mapi
-Upoređivanje internih podataka sa zvaničnim statistikama
-Filtriranje članova geografski, na mapi (npr. oko gradova, reka, puteva)
-Pretraživanje i upiti same mape
-Praćenje uspešnosti individualnih kampanja.

Mapa

Za primenu GISa neophodna jemapa na kojoj ćemo prikazati podatke. Kvalitetnu mapu smatramo onom koja je tačna,postavljena u tačne geografske koordinate (dakle, može se koristiti i sa drugim mapama), te koja sadrži više slojeva kao što su informacije o rekama, gradovima, putevima različitih važnosti, ulicama, objektima itd, radi preglednosti i primene kod geografskog filtriranja. Mapa koju koristimo je skromna, ali efektna: sastoji se od sloja zatvorenih poligona koji opisuju naseljena mesta, ili delove naseljenih mesta kod većih gradova. Konkretno se radi o 3157 objekata koji pokrivaju čitavu teritoriju Mađarske. Članovi se mogu jednoznačno pridružiti ovim geografskim objektima, pa je mapa idealna za pravljenje tematskih karata. Mapa je vektorska, pa je možemo skalirati po volji, te georeferencirana, pa je možemo kombinovati sa bilo kojom georeferenciranom kartom. Naravno, mapa se može proširiti i sa drugim slojevima, bilo vektorskim, bilo rasterskim (npr. satelitski ili ortofoto snimci).

Praćenje globalnog rasta članova

Kao što je već pomenuto, u sistemu imamo više od 300.000 članova. Praćenje rasta možemo prikazati na animiranoj mapi, ili prikazati broj članova u datom trenutku. Naravno, mapu možemo proizvoljno povećavati radi detaljnije inspekcije. Konkretno je na sledećoj slici zumirana Budimpešta, koja, prirodno, ima najviše članova:


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:21 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Informacioni sistem prodaja bele tehnike derrick 0 2,773 07-09-2013 11:23 PM
zadnja poruka: derrick
  Informacioni sistem prodavnice računara - uml - baza - c# derrick 0 3,298 07-09-2013 11:21 PM
zadnja poruka: derrick
  Informacioni sistemi na turističkim brodovima - esej derrick 0 2,133 07-09-2013 11:18 PM
zadnja poruka: derrick
  Informacioni sistemi u menadžmentu derrick 0 2,923 07-09-2013 11:16 PM
zadnja poruka: derrick
  Integrisani informacioni sistemi derrick 0 2,382 07-09-2013 11:12 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: