Geneologija morala – Fridrih Niče

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Geneologija morala – Fridrih Niče
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD

Kroz sva Ničeova dela se ponavlja jedno ključno pitanje: šta je to istina jednog tumačenja? isto pitanje, sa stanovišta subjekta, glasilo bi: ko je "ovlašćen" da takvu istinu overava? Ono što će u svom "podzemnom" radu otkriti njegov genije jeste jedan mogući (jedini?) odgovor na to pitanje, ponovljen na hiljadu načina kroz analizu ključnih koncepata naše kulture. Odgovor se, mnogostran i mnogoznačan, pogodan tek za metaforički izraz, neuklopljiv u kanone silogizma, oslanja na presokratsko otkriće da je "čovek merilo svih stvari" ali ide dalje, ka horizontu upitanosti o merilu čoveka. I tu, na antropološkom tlu, nalazi granicu svakog saznanja, shvata da je moć tumačenja samo poslednja reč tumačenja moći, da se iza okoštanih istina tek kriju pravi izvori saznanja koji se nalaze u nadvladavanju a onda i prevrednovanju prethodnih istina. Dakle, kako Niče kaže na jednom mestu: "Utroba bića i ne govori ništa čoveku, ili govori kao i čovek" .

Ovim se dogodilo ono što Fuko naziva "rascepljenošću znaka" , tj. znak je postao izvorno dvosmislen, u istom kulturnom i psihičkom prostoru on "označava" i "prikriva" istovremeno, označava prikrivajući i prikriva označavajući. Sa Ničeom se završava novovekovno apsolutno poverenje u moć racionalnog subjekta izraženo kroz saznajno nadmoćnog tragaoca za istinom ili kao put ka ostvarenju samospoznaje obuhvatnog i samoidentičnog duha. "Strogo govoreći, nauka lišena pretpostavki ne postoji, i sama misao o takvoj nauci nepojmljiva je i paralogična" , zapisaće Niče u svojoj "Genealogiji morala". Naravno, sama ideja o zavisnosti nauka (i filozofije) od određenih pretpostavki nije bila ništa novo ni za Ničeovo vreme. Nju je, u obliku "apriornih sudova", temeljno razradio već Kant.

Sadržaj

UVOD
1.1 Biografija Fridriha Ničea 5
1.2 Ničeova volja za moć 7
1.3 Ničeova kritika istine: istina = metafora? 11
ZAKLJUČAK 16
LITERATURA 18


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:40 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Volja za moć – Fridrih Niče derrick 0 1,397 30-08-2013 11:27 PM
zadnja poruka: derrick
  Niče - Ecce Homo Maja 0 1,724 01-03-2012 05:46 PM
zadnja poruka: Maja
  Odnos morala i filozofije Dzemala 0 2,809 25-03-2011 08:09 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Volja za moc- Fridrih Nice - filozofija Dzemala 0 3,830 03-06-2010 11:17 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: