Funkcionalna organizacijska struktura

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Funkcionalna organizacijska struktura
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz menadzmenta proizvodnje.

U ovome eseju biti će reč o funkcionalnoj organizacijskoj strukturi. Struktura je sastvani i najvažniji dio svake organizacije. Svaka organizacija i preduzeće imaju svoju određenu strukturu odnosno sistem unutrašnjih veza i odnosa. „Najsveobuhvatniju pa, prema tome, i najprihvatljiviju definiciju organizacijske strukture daje M. Novak, koji organizacijskom strukturom podrazumeva sveukupnost veza i odnosa između svih činilaca proizvodnje, kao i sveukupnost veza i odnosa unutar svakog pojedinog činioca proizvodnje odnosno poslovanja.“ [Novak, Sikavica, 1992, str. 95]. Način na koji se provodi unutrašnja podela rada u nekom preduzeću te formiranje nižih organizacijskih jedinica na svim razinama preduzeća samatra se vrstama organizacijskih struktura preduzeća. Vrste organizacijskih struktura međusobno se razlikuju i to pokazuju različitim načinima povezivanja odnosno grupiranja poslova koje treba obaviti u preduzeću, a na osnovi toga formirati uže i šire organizacijske jedinice. Novak i Sikavica navode vrste organizacijskih struktura a to su funkcionalna, divizionalna, projektna, matrična i mrežasta dok neki autori navode i inovatinu, tenzorsku, prividnu, fraktalnu, te T-oblik organizacijske strukture i druge. U današnje vreme teško je naići na jednu vrstu organizacijske strukture koja će biti primenjena po celoj dubini organizacijske strukture.

2. Funkcionalna organizacijska struktura

„Funkcionalna organizacijska struktura je takva vrsta organizacijske strukture kod koje se podela rada u preduzeću te grupiranje i povezivanje poslova, kao i formiranje organizacijskih jedinica vrši prema odgovarajućim poslovnim funkcijama u preduzeću.“ . [Novak, Sikavica, 1992, str. 110]. Povezivanje odnosno grupiranje se provodi na način da se najpre formiraju uže organizacijske jedinice tj. grupe radnih mjesta, zatim šire i tako dalje, no uvek na funkcijskoj osnovi kako bi se na kraju formirala šira funkcijska organizacijska jedinica. Rang u herarhiji strukturiranja ukupnog zadatka preduzeća u tako formiranim organizacijskim jedinicama je visok i one su izravno vezane uz glavnog rukovodioca preduzeća. Organizacije s funkcionalnom organizacijskom strukturom u prvi plan stavljaju posebene zadatke tj. poslovne funkcije preduzeća. Svrha toga je efikasne i racionalne obavljanje zadataka. U ovoj organizacijskoj strukturi vredi načelo jedna poslovna funkcija – jedna organizacijska jedinica, no moguća su i odstupanja od tog načela (naročito u malim preduzećima).
Funkcionalna organizacijska struktura je najrasprostranjeniji i najčešće upotrebljavni oblik organizacijske strukture. Naziva se još i tradicionalnom (klasičnom) iz razloga što predstavlja prvi i najstariji sistem strukturiranja organizacije. S takvom organizacijskom strukturom obično preduzeća započinju svoj život no s vremenom zbog rasta i razvoja, neka preduzeća prelaze na neke druge oblike strukture.
Ova organizacijska struktura svoju primenu će naći u malim preduzećima te u preduzećima srednje veličine. Za izbor ovog modela organizacijske strukture osim kriterija veličine preduzeća postoji i pouzdaniji kriterij tj. kriterij broja i vrste proizvoda u proizvodnom programu preduzeća. Tako će npr. funkcionalna organizacija biti primerena i za velika preduzeća. Naime, u pravilu, ova organizacijska struktura će se primeniti u malim i srednjim preduzećima koja se bave proizvodnjom jednog proizvoda odnosno pružaju jednu vrstu usluga, a i u velikim preduzećima ako je reč o monoproizvodnom odnosno monouslužnom preduzeću.

1. UVOD 4
2. FUNKCIONALNA ORGANIZACIJSKA STRUKTURA 5
3. TEMELJNI OBLICI FUNKCIONALNE ORGANIZACIJSKE STRUKTURE 6
3.1. POČETNI OBLIK FUNKCIONALNE STRUKTURE ORGANIZACIJE 6
3.2. STANDARDNI OBLIK FUNKCIONALNE STRUKTURE 7
3.3. RAZVENI OBLIK FUNKCIONALNE STRUKTURE 8
4. OSTALI OBLICI FUNKCIONALNE ORGANIZACIJSKE STRUKTURE 9
4.1. FUNKCIONALNA ORGANIZACIJSKA STRUKTURA S DERIVIRANOM FUNKCIONALNOM PODELOM 9
4.2. TIPIČAN MODEL FUNKCIONALNE ORGANIZACIJSKE STRUKTURE 10
4.3. PROCESNO ORENTIRANA FUNKCIONALNA ORGANIZACIJSKA STRUKTURA 11
5. PREDNOSTI I NEDOSTATCI FUNKCIONALNE ORGANIZACIJSKE STRUKTURE 12
6. PRIMER FUNKCIONALNE ORGANIZACIJSKE STRUKTURE 13
7. ZAKLJUČAK 15
LITERATURA 16


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:27 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Organizaciona struktura sportske kosarkaske organizacije Vesnica 0 2,403 05-07-2010 09:35 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Funkcionalna organizacijska struktura Vesnica 0 7,011 01-07-2010 10:24 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: