Fridrih niče sumrak idola

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,087
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Fridrih niče sumrak idola
УВОД

Фридрих Ниче рођен је 15. октобра 1844. у месту Рокен у Прусији. Ниче је немачки филозоф који се сматра једним од најоштријих критичара модерне западноевропске цивилизације и културе. Студирао је класичну филологију и кратко време радио као професор у Базелу, али је морао да се повуче због болести. На Ничеа су највише утицали Шопенхауер, композитор Вагнер и предсократовски филозофи, нарочито Хераклит. Ничеова филозофија је критика модерне европске културе која је, према његовом схватању, у дубокој кризи. Ниче сматра да о европској култури може да се говори са два становишта; прво становиште наглашава тзв. дионизијски принцип, друго наглашава аполонијски принцип.

Са друге стране, покретање питања идентитета и самоодређивања код Ничеа, представља идејни почетак постмодернизма. Ничеов рад није за своју основну тему имао проблем који би био естетички, психолошки или филолошки већ пре свега и изнад свега – метафизички. Ниче је желео да својим списима изрази своју филозофску концепцију света. По стилу свога писања, Ниче представља посебну појаву у филозофији. Писао је у афоризмима, метафорама и кратким размишљањима, не изграђујући филозофски систем. Историји филозофије, Ниче се обратио исто тако на један специфичан начин, захватајући из ње само оно што је видео од одлучног значаја за решавање основног проблема који је себи поставио. Ничеова филозофија остала је утицајна и данас, не само у филозофији него и политици и уметности. Ничеова комплетна филозофија је доста контрадикторна, али он и даље остаје великим филозофом који је дао многе одговоре на стање човечанства и неке нове могуће шеме за даљи развој истог. Најпознатија његова дела, која су најчешће писана афористичним, а понекад и уметничким стилом, су: Филозофија у трагичном раздобљу Грка, Рођеље трагедије, Весела наука, О корисности и штети историје за живот, Генеалогија морала, С оне стране добра и зла, Тако је говорио Заратустра, Сумрак идола, Ехе хомо и Воља за моћ.

С А Д Р Ж А Ј

УВОД 3
1 Фридрих Ниче “Сумрак идола” (1888) 3
ЗАКЉУЧАК 7
ЛИТЕРАТУРА 8


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:03 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Volja za moc- Fridrih Nice Dzemala 0 1,311 15-06-2010 12:24 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Iz kojih razloga Nice smatra da je istina metafora - prepricano Dzemala 0 1,558 14-06-2010 10:21 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Iz kojih razloga Niče smatra da je istina metafora Dzemala 0 1,270 14-06-2010 10:20 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: