Folklorni elementi u prikazu Svetog Save u ciklusu Savin Izvor Vaska Pope

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,082
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Folklorni elementi u prikazu Svetog Save u ciklusu Savin Izvor Vaska Pope
UVOD

U mnogim evropskim zemljama narodno stvaralaštvo više od dva veka svojevrsno nadahnjuje pisce i odražava se u njihovim delima kao oslonac i veza sa tradicijom. Taj odnos je vid trajanja folklora i izraz jednog duhovnog luka u kome se sadrže težnje za ovaploćenjem lepote, etike, vere i znanja u novim umetničkim oblicima koji u sebi nose složenu istorijsku komponetu ljudskog životnog i stvaralačkog iskustva i jasno i uverljivo izražavaju sudbinu ljudskoga bića. Različito se ispoljavajući, ta veza je čin sinkretičnog spajanja ranijih razdoblja sa modernim književnim pojavama u novim vremenima. U tom činu se reflektuju složeni jezički, književni i drugi duhovni procesi u civilizacijskom razvoju, u kome umetnička predstava ima svoju ulogu, ali je i dokumenat ljudskoga kontinuiteta i trajanja. Značajno prisustvo folklora i njegovo reflektovanje u individualnom stvaralaštvu pojednih književnih epoha je vidno — od racionalizma, preko predromantizma, u romantičarskim vrhunskim ostvarenjima, u realizmu i literarnim tokovima do kraja XX veka.

Evropska kultura je naročito doživljavala romantizam kao najpotpuniji procvat stvaralačkog dodira sa folklorom u svim oblastima. Romantičarska ostvarenja u pisanoj umetnosti reči bila su simbioza stvaralačkih iskustava u ranijim epohama i oblastima i njihova nadgradnja. U tome je folklor bio jedan od najznačajnijih vidova na koji su se stvaraoci oslanjali, imali u vidu njegovu širinu i dostignuća i gradili svoju umetničku viziju, što je dalo pečat epohi romantizma. Stvarnost, razum i vaspitnost, kao značajni elementi ideja prethodnih razdoblja, nadgrađeni su u romantizmu širokom skalom emotivnosti i nacionalnim osvešćenjem.

Sadržaj

UVOD 3
1 „Uspravna zemlja“ i prikaz Svetog Save 4
1.1 Folklorni elementi 6
2 Prikaz Svetog Save u ciklusu „Savin izvor“ 7
2.1 Građenje lirskog lika Svetog Save 7
2.2 Narodna religija u liku Svetog Save 8
ZAKLJUČAK 13
LITERATURA 15


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:45 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Elementi simbolizma u Disovoj poeziji Maja 0 2,272 16-03-2012 04:36 PM
zadnja poruka: Maja
  Žitije svetoga Save i Simeuna Dzemala 0 3,788 21-08-2011 08:39 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Satirični elementi u Guliverovim putovanjima Dzemala 0 2,098 21-08-2011 08:23 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Istorijski i prostorni elementi u romanu Ajvanho Dzemala 0 2,653 03-03-2011 04:54 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: