Fohtova analiza stanja umjetnosti u 20 vijeku

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,089
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Fohtova analiza stanja umjetnosti u 20 vijeku
UVOD

Estetičar Ivan Foht rođen je 7. juna 1927. godine u Sarajevu gdje je završio srednje školovanje i maturirao 1946 godine. Studirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nakon što je diplomirao u junu 1951. godine radi na pripremi doktorskog ispita kojeg je uspješno završio, a 1956. godine odbranio je doktorat o Hegelovoj estetici. Tokom studijskog boravka u Zapadnoj Njemačkoj, estetičar Ivan Foht je studirao suvremenu estetiku na Univerzitetu u Münchenu. Od 1951. godine kada je estetičar Ivan Foht izabran za asistenta na Filozofskom fakultetu univerziteta u Sarajevu, Katedra za filozofiju počinje njegova karijera univerzitetskog profesora u rodnom gradu. Slijede izbori u zvanje docenta i vanrednog profesora, period 1958.-1968 . U zvanje redovnog profesora na nastavnom predmetu Estetika, Katedra za filozofiju izabran je 1968. godine. Rješenjem o prestanku rada zbog odlaska u penziju 1974. godine estetičar Foht je završio karijeru univerzitetskog profesora na Ffilozofskom fakultetu u Sarajevu Učešćem u kulturnom životu estetičar je dao istorijske biljege radu kulturnih ustanova na jugoslovenskom prostoru; ističemo njegovo djelovanje u časopisu Odjek, zatim u časopisu Izraz, pa u časopisu Pregled, ističemo njegovu funkciju glavnog urednika Izdavačkog preduzeća Džepna knjiga, slijede časopisi Naše teme, Zagreb, Delo, Beograd, Filozofija Beograd, Danas, Beograd, Forum Zagreb, Humanizam i socijalizam, Zagreb, Časopis Praxis i drugi.

Estetičar Ivan Foht svojom fascinantnom sposobnošću intelekta otvara i uspostavlja najprisnije naučne veze pisane riječi i drugih oblika komunikacije Beograda, Zagreba, Sarajeva. Snaga i osobitost njegova intelekta otvarala je široko vrata jugoslovenskoj filozofskoj i estetičkoj misli. Na Muzičkoj akademiji u Sarajevu od 1957. godine izvodi nastavu iz oblasti estetike muzike. Posigurno je estetičar I. Foht doveo suradnju između Filozofskog fakulteta i Muzičke akademije na onu duhovno istorijski nivo koji je omogućio budućnost plodnog dijaloga naučnika iz oblasti muzike i filozofije umjetnosti. Foht je smatran najboljim poznavaocem muzike i suvremen estetike muzike.

Sadržaj

UVOD 3
1 Fohtov pristup umjetničkom djelu i moderna estetika 5
1.1 Spoznaja prirode i umjetničkog djela 8
1.2 Filozofija, estetika i umjetnost 9
2 Odnos moderne umjetnosti i društva 10
3 Biće umjetničkog djela u Fohtovoj analizi moderne umjetnosti 13
3.1 Spoznaja moderne umjetnosti 15
3.2 Forma umjetničkog djela 17
ZAKLJUČAK 19
LITERATURA 20


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:51 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: