Finansijsko upravljanje preduzećem

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Finansijsko upravljanje preduzećem
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

Upravljanje finansijama preduzeća

Veoma važna funkcija menadžmenta preduzeća je upravljanje finansijama. Upravljanje finansijama predstavlja problem mnogim malim preduzećima jer obično osnivač nema dovoljno osnivačkog kapitala da bi preduzeće uspešno radilo. Pored nedostatka osnivačkog kapitala, javljaju se problemi u oblasti finansijskog menadžmenta, načinu i vođenju politike finansija.
Politika finansija obuhvata utvrđivanje potreba i sposobnosti prikupljanja kapitala, prognoziranje, usmeravanje i kontrolu gotovinskih tokova preduzeća, planiranje i analiza finansijskih uslova preduzeća i donošenje kvalitetnih odluka o daljem razvoju, odnosno o investicijama.
Pribavljanje kapitala, bilo gotovine ili kredita, je ključ profitabilnog preduzeća. Kod svakog preduzeća potrebno je odrediti potrebnu veličinu gotovinskog kapitala radi uspešnog funkcionisanja preduzeća.
Procena za kapitalom treba da bude realna, izbegavajući precenjivanje stvarnih potrba za kapitalom. Ukoliko se skupi previše kapitala, troškovi kapitala će biti nepotrebno visoki. Ako se obezbedi premalo, preduzeće neće biti uspešno jer neće moći da obavlja svoje funkcije. Po pravilu, preduzeću je potrebno više gotovine nego što menadžer očekuje, jer se javljaju nepredvidivi troškovi poslovanja....

Banke i druge finansijske organizacije kao izvor finansiranja preduzeća

Banke su jedan od osnovnih izvora finansiranja prduzeća i to dužničkog, a ne vlasničkog kapitala. Kod korišćenja kredita od strane banaka, malim preduzećima se obično daju kratkoročni i srednjoročni krediti. Ovi krediti su uslovljeni visinom kamate i rokom otplate. Za korišćenje kredita banke traže precizne uslove i sigurnost da će se kredit uredno i na vreme vratiti. Pored korišćenja kratkoročnog i srednjoročnog kredita, određene banke daju i dugoročne kredite u zavisnosti od investicioneog programa sa rokom otplate oko 5 godina. Da bi banke odobrile kredite na duži rok traže da osiguraju svoja sredstva čija vrednost daleko nadmašuje visinu zajma. Ti zajmovi se nazivaju kolateralni zajmovi.
Banke zahtevaju od zajmotražioca sledeće uslove: poslovna i lična reputacija menadžera preduzeća, izveštaj o analizi poslovanja, dokumentaciju zbog čega se traži kredit, investicioni elaborat i obezbeđenje sigurnosti za povraćaj kredita. Materijalni dokazi za dobijanje kredita treba da budu pouzdani. Traži se bilans stanja i bilans uspeha gde se sagledava profitabilnost preduzeća, analiziraju pokazatelji, sagledavaju troškovi poslovanja i vrši se prognoziranje poslova preduzeća u narednom periodu. Pored drugih uslova, jedan od prioritetnih uslova je program razvoja, odnosno o korišćenju sredstava za investicije. Da bi preduzeće koristilo kredit mora da ima likvidna sredstva, kvalitetnu strukturu sredstava aktive i pasive, odnosno dobar bonitet....

Sadržaj:

1. Upravljanje finansijama preduzeća
2. Banke i druge finansijske organizacije kao izvor finansiranja preduzeća
3. Krediti
4. Prednosti i nedostaci korišćenja kredita
5. Faktori koji utiču na kreditnu sposobnost preduzeća
6. Zaključak


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:51 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Finansijsko poslovanje u preduzeću derrick 0 1,498 06-02-2014 10:47 PM
zadnja poruka: derrick
  Finansijsko planiranje u malom preduzeću Maja 0 1,490 02-08-2012 03:24 PM
zadnja poruka: Maja
  Finansijsko trziste zekan 0 2,691 08-09-2010 09:08 PM
zadnja poruka: zekan
  Finansijsko planiranje Dzemala 0 1,431 09-08-2010 11:27 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Upravljanje zalihama Dzemala 0 1,168 08-06-2010 02:41 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: