Finansijski rizik ulaganja u zemlju - Srbija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Finansijski rizik ulaganja u zemlju - Srbija
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz menadžmenta.

Finansijski rizik predstavlja ostvarenja bruto finansijskog rezultata(razlika izmedju poslovnog rezultata i rashoda finansiranja) kao bruto prinosa na sopstveni kapital.

Vrste finansijskih rizika

Regulisanje rizika, kao krajnji cilj celog procesa proučavanja rizika, nužno zahteva poznavanje faktora koji opredeljuju visinu i prirodu rizika sa kojim se u poslovanju sreću finansijske organizacije.

Prema tzv. tradicionalnoj klasifikaciji postoji pet osnovnih vrsta rizika, i to:
kreditni rizik – rizik da partner u finansijskoj transakciji neće ispuniti svoju ugovorom preuzetu finansijsku obavezu,
cenovni rizik – rizik da će se smanjiti tržišna cena finansijskih instrumenata zbog promene kamatne stope ili promene deviznog kursa,
tržišni rizik likvidnosti – rizik da finansijska organizacija izvrši plaćanje pre nego što suprotna strana izvrši svoju obavezu, i
rizik zemlje – rizik da će doći do neispunjenja obaveza dužnika usled političkih i društvenih događaja u njihovim zemljama. O ovoj vrsti rizika bice vise reci u daljem tekstu.

RIZIK ZEMLJE

Rizik zemlje predstavlja migućnost da dužnik ne može izmiriti svoju obavezu prema inostranom kreditoru zbog političkih, socijalnih, pravnih i ekonomskih poremećaja koji se dešavaju u njegovoj zemlji.

Drugacije receno, rizik zemlje za strana ulaganja ili country risk predstavlja rizik ulaganja stranog kapitala u određenu zemlju.
Izazvan je političkim (neizvesnost vraćanja zajma) ili ekonomskim (nesposobnost vraćanja zajma) događajima u određenoj zemlji.

Izrazava se verovatnoćom da zemlja dužnik ili dužnik iz neke zemlje ne može ili nije voljan da izmiri svoje obaveze zbog postojanja razloga koji nisu uključeni u okviru uobičajenog kreditnog rizika.

Osnovne determinante koje izazivaju i utiču na nivo rizika zemlje su:
Političke - značajne političke promene u okviru neke zemlje, zbog kojih je određeni dužnik sprečen da uredno izvršava svoje obaveze (promene vlade i vladine politike, politički neredi, ratovi, i sl.).
Ekonomske - razlozi nastajanja rizika zemlje nastaju u uslovima izrazito nepovoljnih privrednih kretanja u okviru neke zemlje (veliki deficit platnog bilansa), zbog kojih je dovedeno u pitanje ili sasvim onemogućeno servisiranje spoljnih dugova.

80-tih godina banke i drugi investitori nisu bili u stanju da limite vezane za kreditiranje zemalja postave na adekvatan način, već su ih postavljali na previsokom ili na preniskom nivou.
Posledice postavljanja neadekvatnih limita vezani za kreditiranje zemalja ogledaju se u sledećem:

Ukoliko su limiti previsoki banke mogu pretrpeti teške gubitke, što ne samo da izaziva trajnu štetu njenoj reputaciji, nego može ugroziti nastavak njenog daljeg poslovanja.
Ukoliko su limiti preniski, šanse za profitabilno poslovanje su izgubljene, veze sa korespondentima su, zbog odbijanja odobrenja kredita, narušene, prihodi iz poslovanja sa korespondentnim bankama se značajno smanjuju, nagrade za pojedine zaposlene se smanjuju zbog niske profitabilnosti.
Analiza country risk-a uglavnom se sastoji od procene političkih i ekonomskih faktora zemlje korisnika kredita koji mogu da ometaju redovno izmirenje glavnice i kamate.

Country risk treba tretirati kao poseban rizik, različit od kreditnog rizika individualnih korisnika kredita, zbog toga što korisnici kredita nemaju ni kakvu kontrolu nad ovim faktorima.

Osnovni oblici ispoljavanja rizika zemlje su:
rizik neplaćanja - obuhvata slučajeve u kojima zbog političkih i ekonomskih razloga dužnik nije u mogudnosti da uredno izvršava svoje obaveze (domaća finansijska organizacija nije u mogućnosti da naplati svoja potraživanja od dužnika iz neke zemlje), što znači da dužnik nije solventan;
rizik transfera - predstavija verovatnoću da solventan dužnik iz neke zemlje nije u mogućnosti da dug otplati u ugovorenoj valuti usled određenih poremećaja u njegovoj zemlji;
rizik garancija - rizik koji je karakterističan za finansijske organizacije koje izdaju garancije dužnicima iz inostranstva za plaćanje u trećoj zemlji. Gubitak nastao usled aktiviranja garancije za dužnika iz zemlje iz koje dugovi ne mogu biti normalno servisirani za finansijsku organizaciju isti je kao nenaplativo potraživanje.

NAJZNAČAJNIJE INSTITUCIJE ZA PROCENU RIZIKA ZEMLJE

Metodologija "EUROMONEY-a"

Prema metodologiji časopisa Euromoney su dva faktora i to politicki i ekonomski.

U procenu političkog rizika uključeni su:
nacionalno jedinstvo (npr. da li je u zemlji bilo revolucija, da li se na zemlju vrši inostrani politički pritisak itd.), kvalitet vlade (da li je vlada stabilna a sudovi pouzdani itd.), nivo socijalnog nezadovoljstva (nivo zaposlenosti, kriminala itd.).

U procenu ekonomskog rizika uključeni su:
ekonomski razvoj, stanje međunarodnih ekonomskih odnosa zemlje, zaduženost.
Sistem ocenjivanja Euromoney-a je po principu bodovanja svake zemlje od 0 do 100 poena. Zemlje sa 100 poena spadaju u najbolje a one sa 0 poena u najgore.
Sve zemlje su svrstane u četiri grupe (A,B,C i D) po indeksu predviđenog političkog rasta za petogodišnji period i to izgleda ovako:

A = 80-100 poena
B = 60-80 poena
C = 40-60 poena
D = 0-40 poena

Indeks se donosi u zavisnosti od:
režima koji će postojati u zemlji u narednom petogodišnjem periodu,(ocenjuje se verovatnoća tri najverovatnija sleda događaja),
uticaja svakog od ova tri sleda događaja na:
političke nemire,
restrikcije za poslovno-tehničku saradnju,
restrikcije u spoljnoj trgovini,
ekonomsku politiku.

Metodologija „BERI-INDEKSA"

Kao najkvalitetnija metodologija se navodi metodologija BERI-INDEKSA.
On u svoju strukturu uključuje sledeće elemente :
političke,
privredno-poslovne,
finansijske i
elemente nacionalizma.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:48 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Upravljanje rizikom - neizvesnost, rizik i verovatnoća derrick 0 1,178 14-09-2013 03:13 PM
zadnja poruka: derrick
  Inovacije i rizik derrick 0 1,215 22-01-2013 05:10 PM
zadnja poruka: derrick
  Trgovinski finansijski i dugovni pregovori derrick 0 888 18-01-2013 02:33 PM
zadnja poruka: derrick
  Upravljanje zalihama - Finansijski menadžment Dzemala 0 2,098 17-04-2011 04:49 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Uloga Centralne banke na finansijskom tržištu - Finansijski Menadžment Dzemala 0 2,075 17-04-2011 04:48 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: