Finansijski Menadzment I Racunovodstvo U funkciji Preduzeca

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,277
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Finansijski Menadzment I Racunovodstvo U funkciji Preduzeca
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Bilans uspeha ili kako se često kaže račun dobitka i gubitka, jeste prikaz kvalitativne i kvantitativne strukture prihoda i rashoda, ostvarenog profita ili gubitka. Analiza bilansa uspeha može biti statička i dinamička. Veću upotrebnu vrednost ima ima dinmička , jer ona omogućuje da se sagledaju kvalitativne i kvantitativne promene do kojih je došlo tokom vremenskog perioda u jednom preduzeću.
Statička analiza bilansa uspeha jeste analiza samo jednog bilansa, na osnovu koje se dobija slika o stanju, tj. o kvalitativnoj i kvantitativnoj strukturi rashoda i prihoda. Dinamička analiza bilansa uspeha odnosi se na analizu više ovakvih bilansa (za više godina).

BILANS USPEHA


Bilans uspeha služi za iskazivanje ostvarenih rezultata poslovanja i on predstavlja pregled rashoda, prihoda i ostvareni finansijski rezultat za određeni vremenski period. Izrada bilansa uspeha vrši se obavezno prilikom izrade polugodišnjeg i godišnjeg obračuna.
Bilans uspeha sadrži rashode i prihode, kao i ostvaren finansijski rezultat od početka obračunskog perioda, pa zaključno sa poslednjim danom obračunskog perioda.
Iskazivanje rashoda i prihoda u bilansu uspeha vrši se po vrstama. U bilansu uspeha iskazuje se i finansijski rezultat koji je preduzeće ostvarilo u obračunskom periodu, a on može biti pozitivan ili negativan.
Pozitivan finansijski rezultat se naziva dobitak i pojavljuje se kada su ostvareni prihodi veći od nastalih rashoda, a upisuje se na levu stranu bilansa uspeha. Negativni finansijski rezultat naziva se gubitak i pojavljuje se kada su ostvareni prihodi manji od nastalih rashoda, a upisuje se na desnu stranu bilansa uspeha.
Šema bilansa uspeha za preduzeća propisana je od strane držvnih organa. Ova šema za preduzeće ima jednostrani, paginirani oblik. Prvo su iskazani svi rashodi, a onda svi prihodi.
Iz ovakve bilansne šeme može se videti da su rashodi i prihodi grupisani u dve osnovne grupe – redovni rashodi, odnosno prihodi i vanredni rashodi, odnosno prihodi. Redovni prihodi potiču iz realizacije proizvoda i usluga koje preduzeće ostvaruje izvršavajući zadatak radi kog je osnovano. Redovni rashodi potiču iz troškova realizovanih usluga i proizvoda koji su nastali u procesu poslovanja...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:42 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Finansijska politika preduzeća derrick 0 3,125 06-02-2014 10:50 PM
zadnja poruka: derrick
  Finansijski saldo u javnom sektoru derrick 0 1,782 06-02-2014 10:49 PM
zadnja poruka: derrick
  Forenzičko računovodstvo i instrumenti suzbijanja mita i korupcije derrick 0 1,979 06-02-2014 10:45 PM
zadnja poruka: derrick
  Prihodi preduzeća derrick 0 2,913 06-02-2014 01:22 AM
zadnja poruka: derrick
  Troškovi poslovanja preduzeća derrick 0 2,139 06-02-2014 01:08 AM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: