Finansijski Menadžment I Računovodstvo U funkciji Preduzeća

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,344
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Finansijski Menadžment I Računovodstvo U funkciji Preduzeća
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

Bilans uspeha ili kako se često kaže račun dobitka i gubitka, jeste prikaz kvalitativne i kvantitativne strukture prihoda i rashoda, ostvarenog profita ili gubitka. Analiza bilansa uspeha može biti statička i dinamička. Veću upotrebnu vrednost ima ima dinmička , jer ona omogućuje da se sagledaju kvalitativne i kvantitativne promene do kojih je došlo tokom vremenskog perioda u jednom preduzeću.
Statička analiza bilansa uspeha jeste analiza samo jednog bilansa, na osnovu koje se dobija slika o stanju, tj. o kvalitativnoj i kvantitativnoj strukturi rashoda i prihoda. Dinamička analiza bilansa uspeha odnosi se na analizu više ovakvih bilansa (za više godina).

BILANS USPEHA
Bilans uspeha služi za iskazivanje ostvarenih rezultata poslovanja i on predstavlja pregled rashoda, prihoda i ostvareni finansijski rezultat za određeni vremenski period. Izrada bilansa uspeha vrši se obavezno prilikom izrade polugodišnjeg i godišnjeg obračuna.
Bilans uspeha sadrži rashode i prihode, kao i ostvaren finansijski rezultat od početka obračunskog perioda, pa zaključno sa poslednjim danom obračunskog perioda.
Iskazivanje rashoda i prihoda u bilansu uspeha vrši se po vrstama. U bilansu uspeha iskazuje se i finansijski rezultat koji je preduzeće ostvarilo u obračunskom periodu, a on može biti pozitivan ili negativan.
Pozitivan finansijski rezultat se naziva dobitak i pojavljuje se kada su ostvareni prihodi veći od nastalih rashoda, a upisuje se na levu stranu bilansa uspeha. Negativni finansijski rezultat naziva se gubitak i pojavljuje se kada su ostvareni prihodi manji od nastalih rashoda, a upisuje se na desnu stranu bilansa uspeha.
Šema bilansa uspeha za preduzeća propisana je od strane držvnih organa. Ova šema za preduzeće ima jednostrani, paginirani oblik. Prvo su iskazani svi rashodi, a onda svi prihodi.
Iz ovakve bilansne šeme može se videti da su rashodi i prihodi grupisani u dve osnovne grupe – redovni rashodi, odnosno prihodi i vanredni rashodi, odnosno prihodi. Redovni prihodi potiču iz realizacije proizvoda i usluga koje preduzeće ostvaruje izvršavajući zadatak radi kog je osnovano. Redovni rashodi potiču iz troškova realizovanih usluga i proizvoda koji su nastali u procesu poslovanja.
Polugodišnji bilans uspeha sadrži rashode, prihode i finansijski rezultat za period od 01. 01. do 30. 06, a godišnji od 01. 01. do 31.12.
KNJIGOVODSTVENE PROMENE KOJE DELUJU NA BILANS
Na bilans deluje svaka poslovna knjigovodstvena promena.
Jedna vrsta knjigovodstvenih promena deluje samo na bilans stanja, tako da one nemju direktan uticaj na finansijski rezultat. Druga vrsta knjigovodstvenih promena deluje istovremeno na bilans stanja i na bilans uspeha i direktno utiče na finansijski rezultat, što se manifestuje u bilansu stanja i bilansu uspeha.
Knjigovodstvene promene koje deluju na bilanse su:
- Centripetalna kretanja koja nastaju kretanjem imovine iz spljnjeg sveta u preduzeće i dovode do povećanj aktive i pasive, kao i zbira bilansa.
- Centrifugalna kretanja nastaju kretanjem imovine iz preduzeća u spoljni svet i dovode do smanjenja aktive i pasive, kao i zbira bilansa.
- Koncetrična kretanja nastaju kretanjem imovine unutar preduzeća i dovode do izmene strukture aktive, ali ne utiču na zbir bilansa – transformacija sredstava preduzeća iz jednog oblika u drugi.
- Periferijska kretanja nastaju kretanjem imovine u spoljnjem svetu i dovode do izmene strukture pasive, ali ne utiču na zbir bilansa – kretanja koja utiču na strukturu pasive odnosno preduzeća.
Praćenje knjigovodstvenih promena kroz bilanse je nepogodno, neekonomično i tehnički teško izvodljivo u savremenim uslovima poslovanja zbog postojanja ogromnog broja knjigovodstvenih promena, jer bi za svaku knjigovodstvenu promenu, koja se odražava samo na dve pozicije bilansa, morali da vršimo preuzimanje i svih ostalih pozicija bilansa na kojima nije bilo nikakvih promena.
Jedno trgovinsko preduzeće ima sledeći bilans uspeha za period od 01.01. do 31.12.2006. godine:


BILANS USPEHA
ZA PERIOD od 01. 01. do 31. 12. 2006. godine
iznos u dinarima
Red. broj OPIS IZNOS
I PRIHODI OD POSLOVANJA
1. Prihodi od delatnosti 1 8 3 0 3 5 0 00
II RASHODI
2. Nabavna vrednost robe, reprodukcionog materijala i rezervnih delova 9 2 0 3 0 0 00
3. Nabavna vrednost zaliha robe, reprodukcionog materijala i rezervnih delova 7 0 1 3 0 00
4. Nabavna vrednost prodate robe, utrošenog reprodukcionog materijala i ugrađenih rezervnih delova (r.br 2. - r.br.3.) 8 5 0 1 7 0 00
5. Zarade, naknade i ostali lični rashodi 9 6 0 0 0 00
6. Troškovi proizvodnih usluga, amortizacije i nematerijalni troškovi 1 7 0 0 0 00
7. Rashodi finansiranja i ostali rashodi 1 0 0 0 0 00
8. Rashodi poslovanja (r.br. 4. do r. br. 7) 9 7 3 1 7 0 00
III FINANSIJSKI REZULTATI POSLOVANJA
9. Neto prihod - dobit (r. br. 1. - r. br. 8.) 8 5 7 1 8 0 00
10. Gubitak - neto (r. br. 8. - r. br. 1)


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:19 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Promocija preduzeća derrick 0 2,686 25-02-2014 03:36 PM
zadnja poruka: derrick
  Menadžment malog biznisa - strategijski menadžment derrick 0 1,917 17-09-2013 09:21 PM
zadnja poruka: derrick
  Tipovi menadžmenta preduzeća derrick 0 1,592 14-09-2013 03:18 PM
zadnja poruka: derrick
  Značaj informacionih sistema za strategijski menadžment preduzeća derrick 0 1,503 14-09-2013 03:06 PM
zadnja poruka: derrick
  Ljudski resursi- ključni faktor menadžmenta usluga u funkciji derrick 0 1,836 22-01-2013 05:22 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: