Finansijski derivati kao finansijski instrumenti - medjunarodne poslovne finansije

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Finansijski derivati kao finansijski instrumenti - medjunarodne poslovne finansije
Maturski, Seminarski , Maturalni ,Masters i Diplomski radovi iz Ekonomije, Finansija, Ekonomike i Elektronsko poslovanje.


Finansijski derivati ili izvedene hartije od vrednosti predstavljaju značajnu grupu finansijskih instrumenata koji su se naglo razvili u poslednjih tridesetak godina kao jedna od najznačajnijih grupa finansijskih inovacija. Njihova pojava je dovela do krupnih promena na finansijskim tržištima najrazvijenijih zemalja, ali i na medjunarodnom finansijskom tržištu. Danas je skoro nezamislivo finansijsko poslovanje bez poznavanja i upotrebe ovih finansijskih instrumenata.
Finansijski derivati se kod nas najjednostavnije mogu objasniti kao izvedene hartije od vrednosti. Taj naziv su dobile po tome što se njihova vrednost izvodi iz vrednosti neke druge hartije od vrednosti ili robe koje se nalaze u njihovoj osnovi. Za razliku od osnovnih hartija, finansijski derivati ne odražavaju ni jedan od dva osnovna odnosa- kreditni ili vlasnički. One predstavljaju vrstu kontigentnih prava na druge oblike finansijske aktive ( akcije, obveznice, ostale osnovne hartije od vrednosti, kamatnu stopu, tržišne indekse, devizni kurs, itd). Korene terminskog trgovanja je moguće naći još u XVII veku, potpuno nezavisno jedni od drugih, na prostorima današnje Holandije i Japana, koji su nastali u terminskom trgovanju lalama, odnosno pirinčem.

FORWARD I FUTURES UGOVORI

Prvi pravi terminski poslovi na berzama se ipak registruju sredinom XIX-og veka na Londonskoj berzi metala. Tu se kreiraju prvi pravi terminski ugovori-forvordi (forward) na različite robe, uglavnom metale- bakar, aluminijum i druge. Reč je o ugovorima izmedju kupaca i prodavaca o isporuci i plaćanju u budućnosti, s tim što su cena i drugi uslovi isporuke ugovarani mnogo ranije, na dan potpisivanja ugovora. Medjutim, ovi ugovori nisu bili standardizovani i nije postojao institucionalni mehanizam (oličen u postojanju klirinške kuće) koji je garantovao sigurnost isporuke i plaćanja. Istovremeno su se u Čikagu snažno razvijali terminski poslovi izmedju trgovaca poljoprivrednih proizvoda. Uvode se odredjena poboljšanja u trgovini forvardima. Izvršena je standardizacija količina. Na primer...

SADRŽAJ

UVOD....................................................................................3
FORWARD I FUTURES UGOVORI...............................................3
VRSTE FJUČERS (FUTURES) UGOVORA……………………...9
POJAM OPCIJE I OPCIONI SPORAZUM……………………..11
ZAKLJUČAK………………………………………………………15
LITERATURA…………………………………………………...16


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:51 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Finansijski saldo u javnom sektoru derrick 0 1,267 06-02-2014 10:49 PM
zadnja poruka: derrick
  Forenzičko računovodstvo i instrumenti suzbijanja mita i korupcije derrick 0 1,281 06-02-2014 10:45 PM
zadnja poruka: derrick
  Instrumenti monetarne politike 2 derrick 0 1,330 06-02-2014 10:40 PM
zadnja poruka: derrick
  Aktuarstvo kao profesija - aktuar kao profesionalac derrick 0 2,313 31-08-2013 05:24 PM
zadnja poruka: derrick
  Finansijska analiza i finansijski izveštaji derrick 0 2,117 31-08-2013 05:19 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: